A forralt bor vörösbor alapú ital, amely cukorral, fűszerekkel és aromákkal készül; hagyományosan télen fogyasztjuk, akár a puncsot vagy a grogot. A forralt bor készítésének számtalan receptje ismert, házról házra változik. Ízesíthető fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, vagy narancshéjjal, teával keverve, vagy akár törköllyel, konyakkal felerősítve.
Készülhet persze fehérborból vagy rozéból is a klasszikus vörösboros megoldás mellett. Van egy barátom, aki a szegedi karácsonyi vásáron több mint 6 féle ízesítésű forralt bort kínál… Készít fahéjas almával, fehér- és vörösbodzával, meggyel megbolondított italokat. Persze ő csak forró bornak hívja, és rendre kijavítja a vásárlókat: lehet, hogy máshol forralt bort mérnek ő viszont esküszik rá, hogy tilos felforralni a bort, az is elég, ha felmelegítjük. Így az alkoholtartalom megmarad!
Persze a forralt bor alapja lehet más finomságoknak is. Készíthetünk belőle például mártást, zselét, levest, vagy éppen süteményt is.
Hozzávalók:
25 dkg vaj
22 dkg porcukor
25 dkg liszt
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
15 dkg étcsokoládé
1,25 dl vörösbor
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A mázhoz:
5 evőkanál vörösbor
1 csipet mézeskalács fűszer
25 dkg porcukor
10 dkg kandírozott gyümölcs
Elkészítés: A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tojásokat, a reszelt csokival, a sütőporral átszitált liszttel, a borral, a mézeskalács fűszerkeverékkel elkeverjük, végül hozzákeverjük a cukorral habosított vajat. Sütőlapra kenjük vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe öntjük, és 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a hozzávalókat kikeverjük, majd a kihűlt süteményre kenjük, és megszórjuk a kandírozott gyümölccsel.
A megmaradt forralt boros szeletből másnap morzsát készítettem, amit erdei gyümölcs kocsonyára szórtam, és egy kis tejszínhabbal a tetején tálaltam. Igaz, hogy múltkor készítettünk morzsát és pohárkrémet, de szerintem ez a párosítás még gazdagíthatja a lehetőséget, amit a morzsás desszertek rejtenek.
Az igazi forralt borral azért érdemes vigyázni, alattomos tud lenni… Láttam már egy-két arcot, akik úgy belefeledkeztek a forralt bor kóstolgatásába, hogy úgy kellett őket hazavinni.
Forralt bort egyébként legközelebb január 30-án készítek majd a Gödöllői Kastélyban, a téli szarvasgomba ünnepén, itt megkóstolhatják a mi forró borunkat is…
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.