Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Epres blondie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kínai szezámmagos csirke
Zsemlegombóc
Körömpörkölt csülökkel
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel
A tél egyik nagy kedvence a forralt bor. Síelések, téli kirándulások, disznótorok elmaradhatatlan kelléke. Németországban és Skandináviában nagy kultúrája van, de az elmúlt 10 évben nálunk is egyre népszerűbb.

A forralt bor vörösbor alapú ital, amely cukorral, fűszerekkel és aromákkal készül; hagyományosan télen fogyasztjuk, akár a puncsot vagy a grogot. A forralt bor készítésének számtalan receptje ismert, házról házra változik. Ízesíthető fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, vagy narancshéjjal, teával keverve, vagy akár törköllyel, konyakkal felerősítve.

Készülhet persze fehérborból vagy rozéból is a klasszikus vörösboros megoldás mellett. Van egy barátom, aki a szegedi karácsonyi vásáron több mint 6 féle ízesítésű forralt bort kínál… Készít fahéjas almával, fehér- és vörösbodzával, meggyel megbolondított italokat. Persze ő csak forró bornak hívja, és rendre kijavítja a vásárlókat: lehet, hogy máshol forralt bort mérnek ő viszont esküszik rá, hogy tilos felforralni a bort, az is elég, ha felmelegítjük. Így az alkoholtartalom megmarad!

Persze a forralt bor alapja lehet más finomságoknak is. Készíthetünk belőle például mártást, zselét, levest, vagy éppen süteményt is.

Forralt boros szelet
Pofon egyszerű, igazi téli süti
Pofon egyszerű, igazi téli süti

Hozzávalók:
25 dkg vaj
22 dkg porcukor
25 dkg liszt
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
15 dkg étcsokoládé
1,25 dl vörösbor
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A mázhoz:
5 evőkanál vörösbor
1 csipet mézeskalács fűszer
25 dkg porcukor
10 dkg kandírozott gyümölcs

Elkészítés: A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tojásokat, a reszelt csokival, a sütőporral átszitált liszttel, a borral, a mézeskalács fűszerkeverékkel elkeverjük, végül hozzákeverjük a cukorral habosított vajat. Sütőlapra kenjük vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe öntjük, és 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a hozzávalókat kikeverjük, majd a kihűlt süteményre kenjük, és megszórjuk a kandírozott gyümölccsel.

Hogy egy kis fűszer és bor mennyire meg tud bolondítani egy kevert tésztát!
Hogy egy kis fűszer és bor mennyire meg tud bolondítani egy kevert tésztát!
Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A megmaradt forralt boros szeletből másnap morzsát készítettem, amit erdei gyümölcs kocsonyára szórtam, és egy kis tejszínhabbal a tetején tálaltam. Igaz, hogy múltkor készítettünk morzsát és pohárkrémet, de szerintem ez a párosítás még gazdagíthatja a lehetőséget, amit a morzsás desszertek rejtenek.

Az igazi forralt borral azért érdemes vigyázni, alattomos tud lenni… Láttam már egy-két arcot, akik úgy belefeledkeztek a forralt bor kóstolgatásába, hogy úgy kellett őket hazavinni.

Forralt bort egyébként legközelebb január 30-án készítek majd a Gödöllői Kastélyban, a téli szarvasgomba ünnepén, itt megkóstolhatják a mi forró borunkat is…

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.