Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Sajt és gyümölcs, egy különleges saláta, kis fenyőmag, és máris valami különlegeset tehetünk az asztalra. A körtét most posírozzuk, a fenyőmagot pirítjuk, hogy teljes legyen az étel ízharmóniája.
Érdemes kipróbálni a kesernyés frisée salátát!
Érdemes kipróbálni a kesernyés frisée salátát!
Gorgonzolás frisée saláta posírozott körtével pirított fenyőmaggal

Hozzávalók:
3 dl fehérborecet
1 dl száraz fehér bor
4 dkg gyömbér
20 dkg cukor
2 rúd fahéj
fél rúd vanília
3 db körte
12 dkg jó minőségű gorgonzola
1 fej frisée saláta
3 evőkanál körtelé
5 dkg fenyőmag

2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: Az ecetet és a bort összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, felforraljuk. A körtét hajszálvékonyra szeljük, és a fűszeres lébe tesszük, 1 percig forraljuk (ez a posírozás). Sütőpapírra vagy szilikonlapra fektetjük a körteszeleteket, majd 80 fokos sütőben megszárítjuk. A fenyőmagot megpirítjuk. A frisée salátát megmossuk, a szívét használjuk fel, ami szép sárgás, leveleire szedjük, beletesszük egy tálba. Olívaolajjal és a körtelével meglocsoljuk, megsózzuk, összeforgatjuk. Tányérra tesszük a leveleket, ráfektetjük a körteszeleteket, rádaraboljuk a gorgonzolát, végül megszórjuk a pirított fenyőmaggal.

A körte nem csak ebben a formában harmonizál a sajttal
A körte nem csak ebben a formában harmonizál a sajttal

Első ránézésre furcsának vagy inkább bonyolultnak tűnhet ez a recept, de nem az. A páclé összetevői egytől egyig fontos szereplők, a körte így éri el azt savanykás-kesernyés-édeskés íz, amely nagyon jól passzol a sajthoz és ehhez a nagyon érdekes salátaféléhez.

Sajnos a „salátapályán” elég gyenge a muzsikaszó, már ami a felhasználási területeket és a szó nemes értelmében vett laikusok felvilágosítását illeti. Teljes a káosz az elnevezések terén, még a szakácsok között is, így nem csoda, ha a háziasszonyok elveszettnek érzik magukat, és inkább elfordulnak a színes saláták világától, és nemes egyszerűséggel a jól bevált fejessalátát, néha-néha a jégsalátát részesítik előnyben. Nem hibáztatom őket, hiszen még a zöldségesek is mindenféle neveket használnak (főként ami eszükbe jut éppen), így nehezen lehet eligazodni ezen a téren. És akkor még nem beszéltem a hipermarketekről, ahol gyakran nincs kitől kérdezni, ha pedig van… na, azt a választ én inkább nem várnám meg.

Külön is tálalhatjuk, sok körtechips-szel
Külön is tálalhatjuk, sok körtechips-szel

Ne csüggedjünk azért, salátát enni megéri. Fontos tápanyagforrás, gazdag, színes ízvilág, rendkívül sokrétű felhasználási terület jellemzi, és még a szemet is gyönyörködteti. Ez a frisée saláta egyébként az endívia családjába tartozik, hál’istennek nagyon nehezen viseli azokak a szereket, amelyekkel próbálták a hozamát növelni, gyomirtózni, kártevőmentesíteni, így keveset vagy egyáltalán nem kezelik.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Enyhén kesernyés íze van, ezért nagyon jól passzol az édeskés körtéhez és a sós sajthoz. Nem utolsó sorban jó étvágygerjesztő, kalóriatartalma nagyon alacsony, viszont némely ásványi anyag (vas, foszfor) jelentős mennyiségben megtalálható benne. Gyümölcssavtartalma miatt üdítő, élénkítő hatású, már csak ezért is érdemes lenne fogyasztani.

Láttam séfet, aki serpenyőben, olívaolajon megforgatta kevés sonkahagymával, majd langyosan tálalta tengeri hal mellé.

A lényeg, hogy nem szabad megijedni tőle, felhasználása egyezhet a fejes salátáéval, de díszíthetünk vele borjú carpacciót, hideg tonhalat, és minden olyan ételt, amihez illik a halványzöld, sárgás, nagyon kecses levélke.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.