Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Ha könnyed fasírozottra vágysz, elkészítheted ezt az egyszerű és finom étket halból vagy rákfélékből, sőt akár a kettő keverékéből. Igazán nyári, főleg egy jó chutney kíséretében!

Persze a menzás krumplifőzelék nem igazán passzol hozzá, és ne keressük azt az ízt, ami egy sertéshúsból készült jó fokhagymás fasírt sajátja. Csak a név és a forma ugyanaz, az íz egész más.

Rákfasírt sárgadinnye chutneyval

Kellemes, könnyű és egzotikus
Kellemes, könnyű és egzotikus

Hozzávalók:
50 dkg rákhús
4 szelet toast kenyér héja nélkül, tejbe áztatva
1 egész tojás
20 dkg tengeri halhús
zsemlemorzsa
petrezselyem
zöldhagyma

bors
olaj a sütéshez
A chutneyhoz:
fél sárgadinnye
fél kígyóuborka
1 chilipaprika
snidling
petrezselyem
menta
bazsalikom
2 evőkanál porcukor
6-8 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál tápiókagyöngy

Elkészítés: A rákot megtisztítjuk, a halhúst összevágjuk, a beáztatott kenyeret kinyomjuk, hozzáadjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd ledaráljuk. Kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, meglapítjuk a tenyerünkben, és forró olajban mind a két felét pirosra sütjük.

A chutneyhoz a dinnyét és az uborkát megpucoljuk, kockára vágjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük, 1 órát a hűtőben pihentetjük. A rákfasírtot a chutney-val kínáljuk.

A rákhoz nagyon illik az édes-savanyú chutney
A rákhoz nagyon illik az édes-savanyú chutney

Mi a rák?

Aki bátor és kísérletező vénájú, akár keverheti sertéshússal is. Például 200 g rákfarok, 100 g afrikai harcsa, 150 g sertéshús, 1db zsemle tejben áztatva héjastól, 1 kis salotta hagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors legyenek így a hozzávalók.

Nyilván ennek a fasírtnak az ára is más, nem véletlenül, hiszen 1 kiló rákfarokért elkérnek 4-9 ezer forintot is. Fajta és méret szerint osztályozzák: a legolcsóbb az úgy nevezett koktélrák, a legdrágább fajta pedig a garnélák, amelyek különböző méretekben kaphatóak. A legnagyobb, amit láttam és kóstoltam, az akkora volt, mint két hüvelykujj együtt. Fontosabb fajtái: Észak-tengeri garnéla, szürke crevette, balti garnéla, sziklagarnéla, rózsaszín crevette, mélytengeri garnéla, tigrisgarnéla.

Egész kicsik...
Egész kicsik...

Nagyobbacskák...
Nagyobbacskák...

Természetesen nem csak fasírtot készíthetünk rákfarokból, hanem finom salátákkal, citromos öntettel, roston sütve is remek. De vigyázat, a garnéla gyorsan romlik. A garnélákat frissen, előfőzve, konzerválva vagy fagyasztva árusítják.

Garnélapuding dán módra: Vagdalt garnélafarkakat összekeverünk beáztatott fehérkenyérrel, tojássárgájával kötjük, fűszerezzük, tojáshabbal lazítjuk, formákba töltjük, készre posírozzuk, tálra borítjuk, és bevonjuk garnélamártással.

Garnélák kagylóban: Szebb fél kagylóba kevés Mornay mártást teszünk, hercegnőburgonya masszájával körül spricceljük, közepére helyezzük a garnélahúst, bevonjuk Mornay mártással, reszelt sajttal megszórjuk és gratinírozzuk. A garnélához tehetünk sampinyon vagy szarvasgomba szeleteket, spárgafejeket is.

Mi a chutney? :)

A rákfélékhez jól illenek az édes-savanyú ízek is. A chutney (csátni) általában gyümölcs és zöldség kombinációja. Indiai eredetű, és erősen fűszeres. Grill és sült húsok mellé is nagyszerű, étvágygerjesztő hatású.

2006-ban két barátom és kollégám díjat nyert Hornban a BBQ Európa bajnokságon. Simon Bertold séf sertés kategóriában második helyezést ért el: a faszénparázson készült sertéshús mellé egy narancsos sárgarépacsátnit készített a következőképpen. Aranyszarvas narancsos répalekvárhoz (filézett narancs, sárgarépa, méz, mézeskalács fűszer) sushiecet, zöldhagyma, és petrezselyem hozzáadásával nyűgözte le a zsűrit.

Hasonlóképpen Bálint Ferenc séf kápráztatta el a közönséget - no meg persze a szakembereket: hal kategóriában a harmadik helyezést érte el. A füstölt hal mellé a cukkinisalátát Aranyszarvas bourbon vaníliával és szarvasgombával ízesített cigánymeggyes-céklás chutneyját vörösborecettel kiegészítve kínálta.

A következő kombinációkat is jószívvel ajánlom:
- Ananász, zöldhagyma, chili, fehérborecet, cukor, curry
- lilahagyma, mazsola, vörösborecet, gyömbér, fenyőmag, nádcukor
- mangó, chili, sushi ecet, salotta, méz, petrezselyem, édeskömény

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.