Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Nudli… milyen szép neve van ennek a finomságnak! Talán a kedvenc ételeinknek mind szép a nevük, és sosem felejtjük el, hol és mikor ette belőle a legfinomabbat. Nekem a nudliról egy általános iskolás osztálytársam édesanyja jut eszembe, aki 26 évvel ezelőtt sajtos-tejfölös nudlit készített, és bennünket is megkínált.

Nos, a napokban eszembe jutott az ő mesés nudlija, és nem lévén rest, hanem inkább haspók, elkészítettem, kicsit átvariálva, tavasziasabb, talán kicsit mediterrán hangulatúra.

Spenótos-rikottás nudli koktélparadicsommal és zsályás vajjal

Kiadós egytálétel, böjti időszakra akár
Kiadós egytálétel, böjti időszakra akár

Hozzávalók:
50 dkg leveles spenót
1 kis fej hagyma
10 dkg vaj
9 dkg parmezán
25 dkg ricotta
3 tojás
2 tojássárga
23-25 dkg liszt
12 levél zsálya
8 koktélparadicsom

bors
szerecsendió

Elkészítés: A spenótot leforrázzuk szódabikarbónás vízben, hideg vízbe rakjuk, majd leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk.

1 kanál vajon a finomra vágott hagymát üvegesre dinszteljük, a spenóthoz adjuk. Belereszeljük a parmezánt, hozzákeverjük a ricottát és a tojásokat, végül a liszttel és a fűszerekkel összedolgozzuk.

A spenótos alaphoz adjuk a lisztet...
A spenótos alaphoz adjuk a lisztet...

...összedolgozzuk alaposan
...összedolgozzuk alaposan

Lisztes deszkán kisodorjuk és nudlikat vágunk belőle, vagy kézzel is formázhatjuk, majd sós, forró vízben megfőzzük kb. 10 perc alatt, leszűrjük.

Kézzel is formázhatjuk a nudlikat!
Kézzel is formázhatjuk a nudlikat!

A paradicsomok alsó részén a bőrt keresztben bevágjuk, bő forró olajba dobjuk 1-2 percre, majd leszűrjük. A bőrüket lehúzzuk.

A maradék vajat addig hevítjük óvatosan, gyenge lángon, amíg szép mogyoró színe és illata lesz, beletesszük a zsályaleveleket. A nudlikat tányérra szedjük, meglocsoljuk a zsályás vajjal, és a sült paradicsomokkal, esetleg parmezánnal meghintve tálaljuk.

A spenót és a túró nagyon jól illenek egymáshoz, ebben a fogásban is
A spenót és a túró nagyon jól illenek egymáshoz, ebben a fogásban is

Nudli-praktikák

A jó nudli készítéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő burgonya kiválasztása, annak megfőzése és kigőzölögtetése. Ha túl nedves marad a krumpli, a tésztánk csirizes, nyúlós lesz.

A spenót vizébe rakjunk szódabikarbónát attól szép zöld marad majd a színe, és ne felejtsük el jól kinyomkodni, mielőtt a burgonyamasszához keverjük, így – mint már szó volt róla - a masszánk nem ázik el, nem lesz nyúlós és nem fog ragadni.

Nagyon fontos még, hogy a víz ne nagyon forrjon, inkább csak gyöngyözzön, szakszóval posírozzuk, ami annyit tesz, hogy forráspont alatti folyadékban hőkezeljük az ételt.

A friss zsálya csodája

A kerti zsálya nagyon jól bírja a macerát, a kertben még mindig életben van, a tél viszontagságai ellenére is.

A zsályát cserépben ablakban, erkélyen is nevelgethetjük, érdemes!
A zsályát cserépben ablakban, erkélyen is nevelgethetjük, érdemes!

A zsályát vagy zsályás vajat nem csak a spenóthoz ajánlom, hanem olyan zsíros halakhoz, mint az angolna vagy a lazac, vagy húsokhoz, sonkafélékhez, de spárgához, paradicsomos ételekhez, chips-nek megsütve is kitűnő, ropogós és illatos. Készíthetjük úgy is, hogy két nagyon vékonyra szelt burgonyaszelet közé helyezve ropogósra süthetjük, dekoratív és finom.

Ezenkívül gyógyteához, különféle italokhoz, ízesített ecetekhez is remek. A muskotályos zsálya levele, fodros és szőrös, az olasz vermouth készítéséhez használják, de régen fánkot is ízesítettek vele. A Balkánon és Közép-Keleten a sült birkát fűszerezik sült zsályával. A németek zsályával ízesítik a sört, különféle mártásokat és egyes sonkaféléket.

De nagyon úgy tűnik, hogy Olaszország a főszereplő zsálya-ügyben: a piccata, a saltimbocca, az osso buco vagy a rizses minestrone lényeges fűszere a zsálya.

Még mindig, már megint: az olaszok

Azt a tényt, hogy az olaszok hozták, illetve kezdték a Pick szalámi gyártását Magyarországon, illetve felismerték azt, hogy a magyar agrárium mennyire alkalmas a sertés tenyésztésre, azt már írtam, de azt vajon tudják-e, hogy a burgonyanudli avagy gnocchi is tőlük származik? Ez inspirálta a németeket a Knödel, az osztrákokat Spetzle vagy a magyarokat a galuska elkészítésére. Többé-kevésbé rokonok ezek az ételek, és persze a végtelenségig variálhatóak!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.