Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A téli szürkeségben és hidegben szeretek szemvidító, színes, izgalmas ételeket készíteni, néhány apró trükkel meglepő, mégis egyszerű fogásokat kitalálni.

Igazából sertésvelővel szerettem volna elkészíteni ezt az ételt pulykamell helyett. Meglepetésemre nem kaptunk a hentesnél, így maradt a pulyka!

Ropogós pulykakockák gránátalmás gyöngyhagymával és karfiolpürével
Ropogós pulykakockák gránátalmás gyöngyhagymával és karfiolpürével

A 90-es években szinte minden vendéglő étlapján szerepelt a rántott velő, sültburgonyával és tartármártással, ebből következett ugye a velővel töltött sertésszelet rántva, hasonló köretvariációval. Én ez idő tájt a Pick Protokoll éttermében dolgoztam, ahol minden nap friss vágásból érkezett a velő. Rengeteget eladtunk! Lehártyáztuk, bepaníroztunk és megsütöttünk forró sertészsírban. Mostanra nehezebb lett beszerezni, és az éttermekben is ritkábban szerepel! Sajnos.

Pulykamellet persze szinte bármikor és bárhol kaphatunk! :) De hogy mégse legyen olyan szokványos, ezzel is játszhatunk kicsit, hogy különlegesebb fogást, ízkombinációt kapjunk. Én most kéksajttal gazdagítottam a húst, és húsgombócok helyett kockákat sütöttem.

A köret pedig rém egyszerűen elkészíthető, mégis izgalmas és nagyon mutatós. Ajánlom kipróbálásra!

Ropogós pulykakockák gránátalmás gyöngyhagymával és karfiolpürével

Kétféle karfiol, ropogós bundában sült pulykamell és gyöngyhagyma
Kétféle karfiol, ropogós bundában sült pulykamell és gyöngyhagyma

Hozzávalók:
30 dkg darált pulykahús
4 dkg kéksajt
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa

bors
olaj a sütéshez

A körethez:
1 kis fej karfiol
1 evőkanál vaj
1 kis fej pagoda vagy romanesco karfiol

1 evőkanál vaj

A gyöngyhagymához:
1 dl gránátalma szirup vagy 1 gránátalma
10 dkg ecetes gyöngyhagyma

Elkészítés: A gyöngyhagymát előző nap leszűrjük, felöntjük a gránátalmaszörppel. Ha friss gránátalmával dolgozunk, akkor nem szűrjük le a hagymát, hanem 1 kanál mézzel és a gránátalmamagokkal összekeverjük. Legalább 24 órát érleljük, de lehet akár 48 is.

A darált húst összekeverjük a belemorzsolt sajttal, sóval és borssal. Fólia segítségével hosszú, keskeny rudat formázunk, és ujjunkkal szögletes hasábbá formázzuk, és betesszük a fagyasztóba annyi időre, hogy már fagyos, de még vágható legyen.

A darált húst összekeverjük a kéksajttal és a fűszerekkel
A darált húst összekeverjük a kéksajttal és a fűszerekkel

Fúliára hosszú hengert formázunk belőle
Fúliára hosszú hengert formázunk belőle

Ujjainkkal hasábokká alakítjuk, és fagyasztóba tesszük
Ujjainkkal hasábokká alakítjuk, és fagyasztóba tesszük

Ha már fagyos, de még vágható, kockákra vágjuk, majd azonnal panírozzuk és sütjük
Ha már fagyos, de még vágható, kockákra vágjuk, majd azonnal panírozzuk és sütjük

Közben a rózsáira szedett karfiolt külön megfőzzük sós vízben, majd leszűrjük, a vajjal összeturmixoljuk. A romanesco karfiolt is rózsákra szedjük, és leforrázzuk, majd tálalás előtt vajban átforgatjuk.

A mutatós pagodakarfiol
A mutatós pagodakarfiol

Levágjuk a karfiolrózsákat
Levágjuk a karfiolrózsákat

A fagyott húshasábokat felkockázzuk, fagyottan bepanírozzuk a kockákat, hogy megőrizzük a formát, és forró olajban (vagy kacsazsírban) lassan kisütjük.

A húskockákat a karfiolpürével, a vajas pagodakarfiollal és a leszűrt gyöngyhagymával tálaljuk.

Mutatós és különleges, pedig egyszerű és kiadós
Mutatós és különleges, pedig egyszerű és kiadós

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A pagodakarfiol világoszöld színű, romanesco és shanon karfiolként is ismert. Nagyon látványos és tetszetős, ízében nem tér el a hagyományos fehér karfiolétól. Ha a főzővízbe szódabikarbónát teszünk, megőrizhetjük szép zöld színét! A karfiolban kevés a kalória, 100g karfiolban 30kcal van csupán, ráadásul a legkönnyebben emészthető káposztaféle. A krumplipürét néha felválthatjuk vele. :)

A gránátalma nagy kedvencem. Izgalmas, hogy egyszerre lédús és ropogós, cinóbervörös színe nagyon feldobja nem csak a desszerteket és a koktélokat, de salátákat is, jól illik sültekhez, salátákhoz. Édes, illatos, régen Egyiptomban bort is készítettek belőle. A gránátalmaszirup színezéshez és ízesítéshez is nagyon sokoldalúan használható, esetünkben a savanyú gyöngyhagymát meglágyítja, kellemesen pikánssá teszi.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.