A zabkása (és az alapját adó zabpehely) lassan felszívódó szénhidrát, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, és hosszú időre teltségérzetet szolgáltat. Nem mellesleg kitűnő a tápértéke, és jót tesz az emésztőrendszernek, kiváltképp a bélflórának. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani zabkását, akár karácsonykor is!
Az overnight oats, azaz egyéjszakás zabkása azért is szuper, mivel nem kell főzni. Elég csak előző este összekeverni a hozzávalókat, betenni a hűtőbe és másnap reggel frissen kivéve már fogyaszthatjuk is! A mézeskalácsos zabkását készíthetjük tejjel vagy növényi alternatívával, kerül bele joghurt és chia mag is, mely szintén remek hatással van az emésztésre.
Egy műanyag dobozkában vagy ételhordó edényben keverjünk össze 10 dkg zabpelyhet, öntsük fel 2 dl tejjel vagy növényi alternatívával, adjunk hozzá egy evőkanál görögjoghurtot, egy teáskanál chia magot, egy teáskanál mézet vagy juharszirupot, pár csepp vaníliakivonatot és mézeskalács fűszerkeveréket. Ezt akár mi is elkészíthetjük: egy kávéskanál fahéj, őrölt gyömbér és őrölt szegfűszeg felhasználásával.
Az egészet jól keverjük össze és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap tejszínhabbal, gyümölcsökkel, sőt akár morzsára tört mézeskaláccsal is díszíthetjük.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.