Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Ajánló

Rozét, fehéret vagy vöröset? Igy válassz bort a hétvégi grillezésre!

Milyen bort válasszunk grillezéshez?
A grillezés népszerű időtöltés, amely májustól szeptember végéig számtalan embernek nyújt könnyed hétvégi programot. Szerencsére ma már igazi kultúrája is kialakult ennek a népsportnak, és a kereskedelemben az eszközöktől, alapanyagoktól kezdve a fűszerekig, olajokig minden hozzávaló kapható. A programhoz választandó italok terén azonban mintha még lenne lemaradásunk – véli Schieber Anita, aki szerint néhány egyszerű szabály betartásával új gasztronómiai szintre emelhetjük a megszokott hétvégi grillezést.

„Attól függően, hogy mit grillezünk, egyaránt szóba jöhetnek a fehér- a rozé- és a vörösborok is. A sütés során pörkanyagot és ezzel sajátos ízt kapó ételeket remekül egészíti ki a bor, ennek ellenére a legtöbben még ma is inkább sört választanak ehhez a programhoz. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a pezsgő szintén jó választás lehet, hiszen a buborék, a savak frissítő érzése jól egészíti ki a grillezés fűszerességét. Az egyre jobban terjedő zöldséggrillezéshez jól passzolnak a fehérborok, itt lehet olaszrizlinget, rajnai rizlinget választani, de a legjobb talán, ha egy chardonnay-t bontunk. Utóbbi jól illik a fehér húsú, tengeri halakhoz is, amelyek az utóbbi években kifejezetten népszerű grillalapanyagokká váltak idehaza is. Érdemes a mediterrán országokban látottakat eltanulni: egy halfilé pár csepp olívaolajjal, viszonylag kevés fűszerrel, néhány ropogós zöldség, például cukkini és egy pohár chardonnay egészen egyszerű vacsora, mégis kivételes ízharmóniát ad” – mondta el a szekszárdi Schieber Pincészet tulajdonosa. A chardonnay jól illik a zöldfűszeres, például kakukkfüves csirkehúshoz is, amelyet szintén nagyon egyszerű grillezni. Ez a bor jó választás az egyre népszerűbb grillsajtokhoz is. Ha magyaros ízvilágú halat szeretnénk készíteni, például fokhagymás, paprikás harcsaszeletet sütünk grillen, ahhoz a legjobb választás a kadarka, amely egészen kiválóan egészíti ki a hazai ízeket.

A komolyabb húsokhoz azonban már néhány árnyalattal sötétebb borok illenek. Bár a gondos előkészítést igénylő, idehaza sajnos még kevéssé népszerű bárányhoz jól megy a kadarka és akár egy érlelt, mélyebb rozé is, a balkáni országokban elterjedt és idehaza is egyre jobban kedvelt csevaphoz (román nevén mics) mellé akár kadarkát, akár kékfrankost is választhatunk. Ugyanezt érdemes szem előtt tartanunk a grillkolbászok sütésénél is. Ma már Magyarországon is sokféle grillkolbász kapható az üzletekben – érdemes ezek közül a minőségi típusokat megvásárolni. Ha jó grillkolbászt választunk, akkor akár magyaros, tehát paprikás, akár fehér, bajor típusú fajtát sütünk, mindegyikhez jól illik a már említett kadarka, a kékfrankos. Utóbbi akár házasításban is, ilyen fajtákból például kitűnő bikavér készül, csevaphoz, grillkolbászokhoz remekül passzol. Itt már érdemes lehet kipróbálni azt is, mit tud adni a merlot az ételekhez, és a syrah borok is jól egészítik ki a grillezést.

Fontos leszögezni, hogy alapvetően a főétel és nem a köret szabja meg azt, hogy milyen bor passzol egy vacsorához. Ha tehát a már említett zöldségeket önmagában fogyasztjuk, akkor a chardonnay a mi borunk. Ha ezeket köretként alkalmazzuk, akkor már a főétel típusa dönt: fehér hal esetén marad a chardonnay, de a főételhez már az említettek szerint érdemes bort nyitni – hívta fel a figyelmet Schieber Anita.

Az igazán népszerű grillezett sertéshúshoz leginkább a közepes testű vörösborok passzolnak, lehetőleg itt kerüljük el a nagytestű fajtákat. Sertéshez a legjobb választás talán a merlot, különösen azok a típusok, ahol egy kis maradékcukor édeskés ízt ad a bornak. A marhahúshoz már jöhetnek a nagytestű, mélyebb ízvilágot adó vörösek is, ide talán a cabernet franc vagy a cabernet sauvignon illik a legjobban. Igaz, marhahúst nem egyszerű grillezni, hiszen egészen kiváló minőségű, érlelt alapanyag és gondosság, szakértelem kell hozzá.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.