Minden évben nagy figyelem kíséri a Magyarország tortája választást. 2017-ben Vaslóczki Orsolya nevéhez köthető a Balatoni Habos Mogyoró fantázianévvel megáldott torta lett a befutó, ami 30 versenyző közül bizonyult a legjobbnak.
Türelmesen kivártunk, hogy a cukrászok begyakorolják az elkészítését, és nagyjából két hónappal a nagy bemutató után felkerestünk pár budapesti cukrászdát. Meglepően sok helyen - alapanyaghiányra hivatkozva - nem volt a kínálatban, de így is könnyedén találtunk 5 remek helyet, ahol megkóstoluk az idei országtortát.
A pontos recept egyelőre nem ismert, de azt tudni, hogy a torta mogyorós habtészta alapra épült, és mogyorós roppanós tészta, feketeribizli-zselé, tejcsokoládés karamellhab és mogyoróhab teszi teljessé.
Az etalon mondhatni, mivel Vaslóczki Orsolya a Sugar! shop cukrásza, tehát ezt tekintjük az alapnak. Illatában egy vékonyka mogyorós aromát találunk, de szerencsére kóstolva megerősödik. A hab szellős, mogyorós, de annyira veszettül nem dominál az íze. Az alsó réteg kellően stabil, viszont a csokiréteg már-már sziklaszilárd és törni lehet csak. A ribizlis töltet egyet durran, de utána hamar távozik emlékeinkből. Kétség nem fér hozzá, hogy mogyorós, de nem harsány, az is biztos.
Adatok: 750 Ft, 1061, Budapest, Paulay Ede utca 48.
Nyár végén ismét kinyitott a Hauer Cukrászda. Dupla volt az öröm, mert országtorta is volt a kínálatban. Ránézésre ez az előzőhöz képest egy jóval laposabb egyed, mintha méretcsökkentő edzésen ment volna keresztül. Illatában nem érezni szinte semmi mogyorósságot, de ami jobban fáj, hogy az ízében sem igazán. A gyümölcs inkább csak tömény zselatin ízét nyújtja. Állagra a hab jó, de nagyon hiányzik belőle a masszív mogyorós beütés.
Adatok: 850 Ft, 1088, Budapest, Rákóczi út 47-49.
Az elmúlt pár évben szintén érdekes utat járt be a Jégbüfé. Több helyen nyitottak üzletet, amiből azóta be is zárt legalább egy, de a lényeg, hogy a Ferenciek terén a sokak által ismert egység az otthonát nyújtó épület felújításának megkezdésével egyidejűleg zárt be. A hab szolid túlerőben van a látottak alapján, ami jó. Kóstolva nagyítóval kell keresni a mogyoróra utaló nyomokat benne. A hab inkább üres és csak édes, a tészta kemény és kicsit száraz, de mogyoró itt sincs. A gyümölcszselének nincs túl természetes íze, de legalább valami „élményt” nyújt.
Adatok: 750 Ft, 1052, Budapest, Petőfi Sándor utca 3.
Ránézésre ez is szép, de jobb, hogy már az illatában érezni a mogyorót. Kóstolva ez az íz élmény csak fokozódik, ami dupla siker. A habos rész nagyon könnyed, tényleg szinte alig érezni az állagát. Ellenben a tetejét fedő csokiréteg kalapáccsal kezelhető csak. A gyümölcs íze kellően karakteres és tiszta. A tésztában lévő mogyoródarabok jól dolgoznak, a mogyorós hatás teljes.
Adatok: 850 Ft, 1053, Budapest, Kossuth Lajos út 14-16.
Külsőre ez a legszebb, a legtöbb és a legízlésesebb díszítés ezen található egyértelműen. Közelebb hajolva már megérinti orrunkat a könnyed mogyorós illat, ami bíztató. Kóstolva tovább erősödik a mogyoró. Állagában egy picit mindenhol tömörebb, mint a nagy mezőnyátlag, ennél a hab annyira nem felhőkönnyed. Az ízével minden rendben, a ribizli mellett található mogyoróhab veszettül jól harmonizál a gyümölccsel.
Adatok: 900 Ft, 1051, Budapest, Hercegprímás utca 17.
Az Auguszt és a Damniczki harmonikusabb, mogyorósabb tortát alkotott. A kettő között hajszálnyi a különbség, az Auguszt annyival jobb talán, hogy állagra habosabb.
A legnagyobb bukta a Jégbüfétől jött, ott szinte semmi mogyorós vonalat nem kaptunk csakis édességet üresen. A hamvaiból feltámadó Hauer sem domborított hatalmasat, de közel nem olyan tragikus, mint az utolsó helyezett.
A Sugar! barátságosan a mezőny közepére került, de egyáltalán nem rossz, csak a névadó mogyoró az első kettőnél hangsúlyosabb.
Toplista:
1. Belvárosi Auguszt Cukrászda
2. Damniczki Budapest - Cukrász Manufaktúra
3. Sugar!
4. Hauer Cukrászda
5. Jégbüfé – Ferenciek tere
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.