Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A szüleim felvidékiek, mint a tinikorom kedvenc regényalakja, a Hegylakó. No, persze, nem a skóciai Glasgowból származnak, hanem az akkor még magyar Kassáról, amely elmondásaik szerint csodaszép város volt. Remélem, hamarosan Ká és én ellátogatunk oda és végre megnézhetem, hol éltek az őseim.

Apa kedvenc ételei közé tartozik a juhtúrós sztrapacska, a knédli és a káposztás kapusnyik, amit arrafelé legendásan jól készítenek. Persze Anya legalább olyan legendásan jó szakács, mint a térség lakói, ezért jó eséllyel indulhatok a felvidéki konyhaművészet remekeinek elsajátításáért folytatott küzdelemben.


Alig egy hónapja vendégségben jártunk, ahol káposztás hasét ettünk. Nem volt rossz, de (ha igazán őszinte akarok lenni) jó sem. Túl zsíros volt a tésztája és ízetlen a tölteléke. Mondtam is halkan Ká-nak, meglátod, a káposztás kapusnyikunk ezt úúúúgy lepipálja, hogy csak na! Majd teltek-múltak a hetek, és Ká azzal állt elém, megnézné, ahogy a kapusnyik lepipálja azt a bizonyos hasét...

Mint minden nehéz helyzetben, most is Anyához rohantam, aki persze rutinos rókaként egy kötényt akasztott a nyakamba, és rögvest nekiláttunk az ősi, családi receptünk megvalósításának.
Káposztás kapusnyikunk hozzávalói: 50 dkg liszt, 90 dkg fehér káposzta, 3 tojás sárgája, 2 csapott teáskanál só, 3 dkg élesztő, 4 dl tej (ebből 2 dl az élesztő felfuttatásához kell), 10 dkg olvasztott margarin. A tetejére: 1 tojás felverve + 1 teáskanál olaj (ettől lesz fényes a tészta!).
Az elkészítése:
1. A káposztát megmossuk, kettévágjuk és kivágjuk a torzsáját, hogy ne legyen keserű és kemény.
2. A sajtreszelő legnagyobb lyukú részén (talán ez épp az almareszelő?) lereszeljük a káposztát, majd jól megsózzuk, két kézzel egy tálban átforgatjuk és 10 percig állni hagyjuk.

3. Egy teflonos lábasban 2-3 evőkanál olajat teszünk, felforrósítjuk, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot és karamellizáljuk.
4. Óvatosan kinyomkodjuk a káposztát (hogy ne legyen annyi leve), beletesszük a karamellizált cukorba és jó erős lángon megpároljuk.
5. Lehúzzuk az edényt a lángról, megborsozzuk és jól elkeverjük a káposztát. (itt még lehet sózni, borsozni, ízesíteni!)
6. Elkészítjük a tésztát: a lisztet összegyúrjuk a tojás sárgákkal, a tejjel, a tejjel megfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal, majd 1 órán át kelesztjük.
7. Kinyújtjuk a tésztát gyufaszál vastagságúra. Téglalapokat vágunk ki késsel, majd minden téglalapot megtöltünk egy púpozott kanál káposztával, és összecsukjuk a téglalapot és az így kapott kis téglalap oldalait jól összenyomkodjuk. (nehogy kitüremkedjen a töltelék)
8. Felverjük a tojást, teszünk bele egy kis olajat és ezzel megkenjük a tésztákat és így tesszük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe, szép sorban.
9. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a kapusnyikokat, amelyek, ha minden jól ment, úgy fognak csillogni, hogy még a vaku villogását is visszaverik. (ezért jobb, ha nem fotózzuk! :-))

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.