Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Morzsáló (blog)

2005. július 11. Káposztás kapusnyik - a Felvidékről

A szüleim felvidékiek, mint a tinikorom kedvenc regényalakja, a Hegylakó. No, persze, nem a skóciai Glasgowból származnak, hanem az akkor még magyar Kassáról, amely elmondásaik szerint csodaszép város volt. Remélem, hamarosan Ká és én ellátogatunk oda és végre megnézhetem, hol éltek az őseim.

Apa kedvenc ételei közé tartozik a juhtúrós sztrapacska, a knédli és a káposztás kapusnyik, amit arrafelé legendásan jól készítenek. Persze Anya legalább olyan legendásan jó szakács, mint a térség lakói, ezért jó eséllyel indulhatok a felvidéki konyhaművészet remekeinek elsajátításáért folytatott küzdelemben.


Alig egy hónapja vendégségben jártunk, ahol káposztás hasét ettünk. Nem volt rossz, de (ha igazán őszinte akarok lenni) jó sem. Túl zsíros volt a tésztája és ízetlen a tölteléke. Mondtam is halkan Ká-nak, meglátod, a káposztás kapusnyikunk ezt úúúúgy lepipálja, hogy csak na! Majd teltek-múltak a hetek, és Ká azzal állt elém, megnézné, ahogy a kapusnyik lepipálja azt a bizonyos hasét...

Mint minden nehéz helyzetben, most is Anyához rohantam, aki persze rutinos rókaként egy kötényt akasztott a nyakamba, és rögvest nekiláttunk az ősi, családi receptünk megvalósításának.
Káposztás kapusnyikunk hozzávalói: 50 dkg liszt, 90 dkg fehér káposzta, 3 tojás sárgája, 2 csapott teáskanál só, 3 dkg élesztő, 4 dl tej (ebből 2 dl az élesztő felfuttatásához kell), 10 dkg olvasztott margarin. A tetejére: 1 tojás felverve + 1 teáskanál olaj (ettől lesz fényes a tészta!).
Az elkészítése:
1. A káposztát megmossuk, kettévágjuk és kivágjuk a torzsáját, hogy ne legyen keserű és kemény.
2. A sajtreszelő legnagyobb lyukú részén (talán ez épp az almareszelő?) lereszeljük a káposztát, majd jól megsózzuk, két kézzel egy tálban átforgatjuk és 10 percig állni hagyjuk.

3. Egy teflonos lábasban 2-3 evőkanál olajat teszünk, felforrósítjuk, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot és karamellizáljuk.
4. Óvatosan kinyomkodjuk a káposztát (hogy ne legyen annyi leve), beletesszük a karamellizált cukorba és jó erős lángon megpároljuk.
5. Lehúzzuk az edényt a lángról, megborsozzuk és jól elkeverjük a káposztát. (itt még lehet sózni, borsozni, ízesíteni!)
6. Elkészítjük a tésztát: a lisztet összegyúrjuk a tojás sárgákkal, a tejjel, a tejjel megfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal, majd 1 órán át kelesztjük.
7. Kinyújtjuk a tésztát gyufaszál vastagságúra. Téglalapokat vágunk ki késsel, majd minden téglalapot megtöltünk egy púpozott kanál káposztával, és összecsukjuk a téglalapot és az így kapott kis téglalap oldalait jól összenyomkodjuk. (nehogy kitüremkedjen a töltelék)
8. Felverjük a tojást, teszünk bele egy kis olajat és ezzel megkenjük a tésztákat és így tesszük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe, szép sorban.
9. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a kapusnyikokat, amelyek, ha minden jól ment, úgy fognak csillogni, hogy még a vaku villogását is visszaverik. (ezért jobb, ha nem fotózzuk! :-))

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.