Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Morzsáló (blog)

2006. augusztus 23. Tudod-e, hogy mi az a dübbencs?

Újra itt vagyunk! Lassan visszarázódunk a szorgos hétköznapok világába. Szabadságunk hosszabb ideig tartott, mint gondoltuk, ugyanis múlt hétvégén, közvetlenül a tűzijátékot megelőző napon sikerül összeszednünk egy csúnya vírust. A család a következő két napot ágyban vacogva, durva gyomorbántalmak közepette töltötte, és mivel semmit nem maradt meg bennünk, mindannyian tisztességesen leszálkásodtunk.

A pihenésünk amúgy remek volt annak ellenére, hogy sehová sem utaztunk el. Úgy éltünk, mintha valami sporttáborban lennénk: minden reggel úsztunk egy órát, kora délután biciklizni mentünk, a napot pedig minden este egy óra teniszezéssel vagy tollasozással zártuk. Nagyon jól esett a sok mozgás, ráadásul mindkettőnknek gyönyörű pirospozsgás színe lett anélkül, hogy egyszer is összeégtünk volna.


Úgy terveztük, ha már úgyis ilyen remek kondiban vagyunk, augusztus huszadikán este nyolc körül letekerünk a Duna-parton, a bicikliúton a Gellért térig, és onnan fogjuk megnézni a tűzijátékot. Szépen összekészültünk, bepakoltuk a fényképezőgépet, egy kulacs vizet, 2 pulcsit és egy kis szúnyogriasztót, és útrakeltünk. Ötven métert sem mehettünk, amikor hirtelen éles szúrást, majd pokoli görcsöt éreztem a hasamban. Összegörnyedtem a fájdalomtól, és kínomban csengetni kezdtem Ká-nak. Rosszul vagyok, mondtam, és szerencsére nem kellett sokat magyaráznom, azonnal hazafordultunk. Otthon aztán felgyorsultak az események, és mire felocsúdtam, már hajlani 2 óra volt, és én még mindig a zöld vödrünket ölelgettem. Ká egy órával később csatlakozott hozzám, majd hajnali 4 körül Anya, és reggel 6-ra Apa is. Mindannyian kidőltünk, jártányi erőnk sem maradt. Az ügyeletet tárcsáztam, hogy segítséget kérjek, hiszen a sebtiben lenyelt görcsoldók sem maradtak meg bennünk, ezért gondoltam, talán egy-egy szuri megoldhatná a problémát. Az ügyeletes fáradt hangon közölte velem, hogy a tegnapi katasztrófára való tekintettel, senki nem ér ránk... Milyen katasztrófa, kérdeztem bágyadtan, miközben átirányítottak a helyi rendelőintézet ügyeleteseihez, akik szintén nem értek ránk - így válasz nélkül fásultan ejtettem le a kagylót. Minthogy mind a négyen belázasodtunk, ágyban maradtunk, és csak a tévéből tudtuk meg, milyen szörnyű tragédiába torkollott az előző esti tűzijáték. Bár a kimerültségtől alig tudtam nyitva tartani a szemem, végignéztem a híreket, ahol egyre-másra érkeztek a helyszíni riportok az áldozatokról és a viharkárokról. Borzasztó volt, a szívem majd megszakadt a látottaktól.

A betegségünket és a hétvégi borzalmakat megelőző hét azonban nagyon szépen és nyugalmasan telt. Folyamatosan látogattuk Lujzit, és intéztük az építkezéssel kapcsolatos dolgokat. Többek között "kisírtuk", hogy azt a bizonyos sarokrészt (ahol a problémás pillérünk is volt) erősítsék meg nekünk, így kivettek egy teraszajtót, és kaptunk egy plusz "stabilizáló" falat. A külső falakat szépen levakolták: az emelet hófehér, míg a földszint barackos-narancssárga színt kapott. Lujzit ünneplőbe öltöztették. :o)

A tetőnket is befejezték: bepácolták az eddig világos fa elemeket, és sűrű, fekete hálót tettek be a fal és a tetőszerkezet közé, hogy ne telepedjenek meg madarak és rágcsálók (nyestek?) a tetőtérben. A szomszéd házsorba időközben beköltöztek, így bizonyos értelemben megérkeztek az első, nem közvetlen szomszédaink. Mindannyian fiatalok, és ha jól láttam, még gyermektelenek. Nem baj, idővel úgyis gyerekcsacsogástól lesz majd hangos az utcánk!

Szabadságunk egészséges hete alatt nagyon sok finomságot ettünk, így a kantin repertoárja újabb érdekes receptekkel bővült. A legkülönlegesebb recept címet azonban kétségkívül Anya túrós-kapros dübbencse nyerte el.
A dübbencs valójában egy kenyérlepény. Érdekessége, hogy alakja szabálytalan, hiszen "kinyújtásához" nincs szükség nyújtódeszkára vagy nyújtófára, csupán a háziasszony két dolgos kezére. Az elkészítése gyerekjáték, a végeredmény pedig egy nagyon finom, illatos, ropogós házi lepény lesz, amit sültekhez is kínálhatunk vagy magában is fogyaszthatunk.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg túró, kb. 2-2.5 dl tej, 1 csomag szárított élesztő, 3 csapott teáskanál só, 2 nagy csokor kapor, zsír (a tepsi kikenéséshez)
Elkészítés: Összegyúrjuk a lisztet, a túrót, az élesztőt, a sót és annyi tejet, hogy egy jól megmunkálható, rugalmas tésztát kapjunk. Kizsírozunk egy tepsit, beletesszük a tésztát, és kézzel finoman belenyomkodjuk. A tetejét kevés zsírral megkenjük, megsózzuk, és a felaprított kapor felét rászórjuk. Ezután a tészta széleit (mint egy nagy füzet lapjait) egymásra hajtjuk, majd kézzel az egészet megint tepsi nagyságúra lapogatjuk. Megint megzsírozzuk, megsózzuk, és megkaprozzuk, majd félbehajtjuk és kinyújtjuk. A tetejét újra megzsírozzuk, és kelni hagyjuk a tésztát. Ha szépen megemelkedett a dübbencs, előmelegített sütőbe toljuk, és ropogósra sütjük.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.