Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Úgy tűnik, szegény Grófúr megsüketült. Már egyáltalán nem hallgat sem a nevére, sem a hívó szóra. Persze az is lehet, hogy egyszerűen unja a banánt, és a sok dumát, ezért nem figyel ránk. Azt mondják, a macskáknak szelektív a hallása. Na de mi alapján szelektálnak?

A minap meglátogattuk Ká anyukáját és lakótársát, az Öregurat. Épp egy kanapén szunyókált karikában, hófehér tappancsait maga alá húzva. Érkezésünk zajára lustán megmozdult, résnyire nyitotta sárga szemeit, majd látványos boldogsággal feltápászkodott, szélesen ásított és elénk fáradt. Ká és én dögönyözve gyúrtuk az öreg macskát, aki mindenki által csodált primadonnaként nyúlt el a vörös szőnyegen.

Ká anyukája finom húsgolyókkal kínált minket. A gombócokat péppé aprított sonkából és krémsajtból gyúrta össze, majd reszelt sajtba hempergette. A receptet sajnos nem írtam le, de majd utólag pótlom. Állítólag roppant egyszerű, és nagyon gyorsan elkészíthető. Fogyaszthatjuk magában vagy pirítóssal. Gróf Titusz is érdeklődést tanusított a golyók irányában, ezért Ká megkínálta az öreg kandúrt, akinek szemlátomást nagyon ízlett a húsos csemege.

Órákig beszélgettünk az ügyes-bajos dolgainkról, az ismerősökről, a munkánkról, a kisházról és az állatokról. Az utóbbi hetekben mindhárom ebünk gazdára talált. Buksi egy kispesti kertesházba került egy komoly, állatbarát lányhoz, egy másik ebhez és egy öreg macskához. Hamar a család kedvence lett, az öregebb kutyával és a macskával pedig kebelbarátokká váltak. Bagoly és Botond egy dombóvári lányhoz került, szintén egy kertesházba. Mindhárman meleg családi fészekre leltek, így Ká és én megnyugodtunk. A kisház ugyan még nem kelt el, de így legalább nem az utolsó pillanatban kell majd azon törnünk a fejünket, hogy mi lesz az ebekkel. Üres, és csendes nélkülük a kert, nem emlékeztet már az otthonunkra. De az embernek néha mennie kell.

Korán hazaértünk, így megdézsmálhattuk Anya szenzációs Tepertőkrémjét. Pontosabban csak én, mivel Ká megtagadta a kóstolót. Ízetlen és zsíros lehet, kommentálta röviden, majd hozzátette: Brrrrr... a hideg is kiráz tőle, undorító. Persze Anyát már régóta hidegen hagyják az ehhez hasonló előítéletek, és villámgyorsan Ká tányérjára rakott egy pritaminnal és snidlingszálakkal díszített szendvicset. Ká udvarias ember, így gyanakodva bár, de beleharapott a szendvicsekbe, majd szélesen elvigyorodott.
- Ez jó! Nem is zsíros...! Hagymaízű. Illetve tojásízű. Ööö...húsizű. Mi van benne? Nem is tepertő, igaz? Csak szivattatok...
Hozzávalók: 30 dkg töpörtyű, 3 db főtt tojás, 1 nagyobb lilahagyma vagy vöröshagyma, kb. 3 gerezd fokhagyma, 2 teáskanálnyi pirospaprika, 1 teáskanál csemege Piros Arany, só, bors, szerecsendió, kb. 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál mustár (ha nagyon savanyú a mustár, akkor csak 1 evőkanállal használjunk belőle!)
Elkészítés: A tepertőt megdaráljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a megtisztított tepertőhöz. Megmossuk, apró kockákra vágjuk és szintén a tepertőhöz adjuk a lilahagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát és a borsot. Jól összekeverjük, és kanalanként hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém, több tejfölt használjunk.

Délután átvettem a kantin irányítását, és Túrós lepényt sütöttem. Arra gondoltam, jó lesz majd vacsorára vagy holnap reggelire, egy csésze tea mellé. Hozzávalók: A tésztához: 12 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál víz, 15 dkg liszt
A töltelékhez: 40 dkg (sovány) túró, 4-5 evőkanál tejszín, 3 tojás, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 6 dkg mazsola forrázva, rumba áztatva
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, befóliázzuk, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2.) A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
3.) A tésztát kivesszük a hűtőszekrényből, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd egy kivajazott, (kb. 25 cm átmérőjű) kör alakú sütőformába tesszük. Villával megszurkáljuk a tésztát, majd újabb 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
4.) A tésztát kivesszük a hűtőszekrényből, beborítjuk ezüstpapírral, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük. Félidőben leszedjük a fóliát.
5.) Kiszedjük a sütőből a tésztát, ráöntjük a túrós tölteléket, és takaréklángon (kb.150 fokon) további 25 perc alatt készre sütjük a túrós lepényt. Hagyjuk kihűlni, és málnalekvárral tálaljuk.

A nap konklúziója. Nem kellene előítéletekkel viseltetnünk a dolgok iránt, mert lehet, hogy sokkal többször tévedünk, mint ahányszor igazunk lenne. :o) A töpörtyűkrém pedig fenomenális!!! :o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.