15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Húsvét előtt minden évben nagy terveket szövök: elhatározom, hogy különféle tojásokat festek, asztal- és ajtódíszekkel csinosítom ki a lakást, sonkát főzök, kalácsot sütök, a gyerekeknek apró ajándékokat készítek. Aztán ahogy közeledik a nagy nap, úgy válnak köddé az elképzeléseim. Letaglóz a tavaszi fáradtság, képtelen vagyok beosztani az időmet, elfelejtem az ötleteimet... a végén pedig a nagy kapkodásban mindig Anya festi meg a tojásokat, hogy ne égjünk be a locsolók előtt.

Mindezt megelőzendő, az idén úgy döntöttem, hogy időben rákészülök a lakásdekorálásra. Remélem, szép időnk lesz, így talán a szabadban is megteríthetünk majd. Színes asztalterítéket, filcből készült tojásmelegítőket, szalvétagyűrűket, mécsestartókat, ajtódíszeket és üvegképeket szeretnék addig készíteni. Ha ügyes vagyok, márpedig ez a cél, a nyuszis dekorációim évekig elállnak majd (akárcsak a karácsonyfadíszek), így nem kell majd mindig újat készítenem.

Mielőtt azonban nekiálltam volna a varrásnak, megsütöttem életem első Barackos csigáit. A recepttel már régóta kacérkodtam, de túl bonyodalmasnak találtam, ezért sosem fogtam hozzá. Mint utólag kiderült, tévedtem: ez egy gyorsan és könnyen elkészíthető, igen szapora sütemény. Hozzávalók: 2 doboz sárgabarack befőtt vagy konzerv, 10 dkg mazsola (forrázva, rumba áztatva, 7,5 dl tej, 1 csomag puncs ízű pudingpor + 4 evőkanál cukor, 15 dkg margarin, 1 tojás, 1 tojássárgája, 50 dkg liszt, 1 kocka élesztő, 5 dkg cukor
Elkészítés:
1.) Összekeverjük, és megfőzzük az 5 dl tejet, a pudingport és a 4 evőkanál cukrot. Amint a puding besűrűsödött, hozzákeverjük habverővel a tojás sárgáját. A pudingot félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
2.) Egy mély tálban összegyúrjuk a lisztet, a cukrot, 7,5 dkg margarint, a kevés cukros tejben megfuttatott élesztőt és a maradék tejet és a tojást. Jól kidolgozzuk a tésztát, ha szükséges, még egy kis lisztet adunk hozzá. A tésztát cipóformájúra gyúrjuk, letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük.
3.) Lisztezett deszkán 35 x 50 cm nagyságú lappá nyújtjuk.
4.) 7,5 dkg margarint megolvasztunk, és egy megkenjük vele a tésztát
5.) A mazsolát megmossuk, leforrázzuk, és rumba áztatjuk, majd megszórjuk vele a margarinnal megkent tésztát.
6.) A tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük (mint egy bejglit), és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
7. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ráhelyezzük a szeletekre vágott csigákat. A közepükbe kis mélyedéseket készítünk, megtöltjük pudinggal, és a tetejére 1-1 negyedbe vágott sárgabarack szeletet helyezünk.
8.) Előmelegített sütőben 200 fokon 35 perc alatt megsütjük.

Míg a csigák a sütőben sültek, Anya Frankfurti levest főzött. Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 1 közepes hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, , só, bors, majoránna, ételízesítő, pirospaprika, 4 pár virsli, 1 csipet köménymag, 1 csipet egész bors
A habaráshoz: 2 dl tejföl + 3 evőkanál liszt
Elkészítés: A megmosott kelkáposztát ujjnyi csíkokra vágjuk, a torzsát kivágjuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és egy fazékban megpirítjuk. A szalonnára szórjuk a felkockázott hagymát, és üvegesre pároljuk. Rászórjuk a pirospaprikát, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a kelkáposzta csíkokat is. Összekeverjük, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a káposztát. Megsózzuk, fűszerezzük, és puhára főzzük a zöldségeket. Amikor elkészültünk, behabarjuk a levest, hozzáadjuk a virslit, és csendesen, 2-3 perc alatt készre főzzük.

Társaságkedvelő lény lévén kiültem a konyhába beszélgetni (így bizonyos értelemben részt vettem a leveskészítésben), miközben boldogan ollóztam a színes filclapokat. Papírból, majd a zöld filclapból kivágtam a megadott sablont.


A szomszédos szirmokat összevarrtam az egyenes (tehát nem íves!) vonal mentén. Így kb. a szirmok alsó 40%-át illesztettem össze. Színes fonalakat használtam, és keresztöltéssel varrtam össze a kívánt részeket.


Miután elkészültem az oldalakkal, minden szirom tetejére színes strasszokat varrtam. (Ezeket a köveket tízes csomagolásban lehet a hobbiboltokban kapni. Minden követ apró fémkarmok tartanak, amelyek alatt könnyen át lehet fűzni a cérnát.) Fogtam egy mécsest, beletettem a tavirózsa közepébe, és széthajtottam a szirmait.

Közben kisültek a csigák, és elkészült a leves is, így a munkát egy kis időre felfüggesztettem. Épp csak addig, amíg megebédeltünk. A frankfurti leves kitűnő volt, és nagyon örültem, hogy megszereztem Anya receptjét, mert ugyan sok helyen ettem már ilyen levest, de minden esetben csalódás volt. Vagy szétfőzték a káposztát, vagy vízízű volt, de minden esetben rosszabb, mint a hazai. A csigáim fergeteges sikert arattak, Apa és Ká gyomorrontásig tömték magukba a rózsaszín süteményeket. Hát kell ennél nagyobb dicséret egy konyhakapitánynak?

A mosogatás elől elmenekültem, mondván, fontos dolgom van: tojásmelegítőket kell varrnom. Apa és Ká röhögni kezdtek, de meg sem hallottam a hülye poénjaikat. A tojásmelegítők igenis fontosak. Különben mi tartaná forrón a lágytojásokat? És különben is, sok dekorációnak nem is kell, hogy VALÓDI funkciója legyen, nem igaz? Ezek nem normálisak...
Maga a tojásmelegítő 3 db egyenes szárú háromszögből áll. A háromszögek legrövidebb szárai, az átfogók (senkit ne zavarjon meg ez a matematikai fogalom, nekem is a kollégáim súgták) épp akkorák, hogy körülérjék a tojástartó derekát (hiszen arra kell majd ráhúzni).
Színes filclapokból kivágtam 3 db háromszöget, és apró virágokat és strasszköveket varrtam rájuk. Miután elkészültem, az oldalakat különböző színű cérnákkal pelenkaöltéssel varrtam össze. A tojásmelegítő tetejét két virággal díszítettem.

Ká is csatlakozott a szakkörhöz, és lelkesen ollózni kezdett valamit. Csak fél szemmel figyeltem rá, mivel épp varrtam, és nem akartam az amúgy is elvágott hüvelykujjamat mégszúrni.
- Ezt neked készítettem! - mondta, és egy lila filcdarabot nyújtott felém. Gróf Titusz volt az, lila kivitelben. Nem voltam rest, azonnal felvarrtam a sárga filcre. Két ezüstszínű strasszkő lett a szeme, és máris valódi pompájában tündökölt az Öregúr a tojásmelegítőn.

Végül elkészítettem néhány szalvétagyűrűt. A munka menete: fogtam egy filc-csíkot, és egyik végét alul, a másikat fölül (a szélétől kb. 5-8 cm ráhagyással) félig bevágtam. Virágokkal és szívekkel díszítettem, majd mindegyik közepébe köveket varrtam.

Ez a leggyorsabb, leglátványosabb asztali dekoráció a három közül, érdemes kipróbálni. Ha valaki nem szeret varrni, az sem probléma, mivel a filcvirágokat hobbiragasztóval is könnyen fel lehet ragasztani a szalvétagyűrű végeire.

Gróf Titusz csillagszemű portréján felbuzdulva Ká ismét alkotni kezdett, csak úgy hullottak a sárga filcdarabok az ollója alól. A megadott szalvétagyűrű-minta alapján két összeilleszthető csillagot készített, amelynek közepére gyorsan egy-egy szivet és strasszkövet varrtam. Húuh, ez nagyon szép lett! - mondtuk szinte egyszerre. A gyerekeknek tetszeni fog...


A mai nap tanulsága: Bár nincs még egy gyermekünk sem, mindketten tudjuk, hogy ilyen és ehhez hasonló dolgokkal felejthetetlenné tehetjük a kicsik számára a Húsvétot. Ők mindig nagyon várják a locsolkodást, a fűben elrejtett nyuszi-ajándékokat, a színes tojásokat, és tátott szájjal gyönyörködnek a házilag készített dekorációkban. Az ő örömük pedig minden fáradtságot megér! :o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.