Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hosszú évekig nem tudtam magam rávenni, hogy megkóstoljam Anya kocsonyáját, amit a mai napig híresen finomnak és különlegesenek tartanak a hozzánk látogató vendégek és a családtagjaim. Azt hiszem, gyerekként nehezemre esett elfogadni, hogy egy kocsonyás állagú étel sósan is kitűnő lehet.

Leragadtam a pudingoknál, és a tortákat borító édes zseléknél, és nem is vettem a fáradtságot, hogy kipróbáljam az életet - az édességeken túl. :o)
Anyukám persze ettől függetlenül minden télen nekiállt, és megfőzte a nagymamától tanult kocsonyát, hogy mire fehér hótakaró borítja kint a fákat, mindenkinek meglegyen a maga kis edénye a hűtőben a húsokkal teli aranypiros kocsonyával.

Mindig is szerettem nézni, ahogy Anya főz. Utólag már sajnálom, de rém rest voltam, és sosem segítettem neki, csak - akkori szavaimmal élve - társaságommal vidítottam fel a napját. Ő pedig sosem erőltette, hogy kuktáskodjak. Azt mondta, dolgozom majd eleget még a konyhában... és milyen igaza lett! :o)

Néhány évvel ezelőtt rávettem magam, hogy egy ropogós kenyérvéggel (nálunk kromkának kívják) egy villányit megkóstoljak a hűtőben pirosló kocsonyástálak egyikéből, és villámcsapásként ért a felismerés. Ez valami isteni!
- Miért nem mondtátok, hogy ez ilyen jó? - kérdezgettem apukámat és a tesómat.
- Mondtuk - hümmögték teli szájjal - csak te olyan makacs voltál, meg sem akartad hallani.
Így hát bebuktam vagy 25 kocsonyamentes évet az életemből. Amióta viszont kipróbáltam, lelkes rajongójává váltam.

Most pedig jöjjön a recept: Kocsonya - ahogy Mirza mama készíti
Hozzávalók: 1, 5 kg kocsonyahús (köröm, fül, farok, fejrész, bőrök), 0,5 kg sovány sertéscomb, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, só, bors, 6 gerezd fokhagyma, pirospaprika.
Elkészítés:
1.) A kocsonyának való anyagokat alaposan megtisztítjuk: a bőröket lekaparjuk, a szőröket leperzseljük, a húst több vízben megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk.
2.) Egy nagy lábasban, annyi vízben, ami ellepi, a zöldséggel, a hagymákkal, fokhagymával, sóval, babérlevéllel és a borssal nagyon lassú tűzön kezdjük el főzni a húsokat. Amikor felforrt a lé, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd 3-4 órán keresztül főzzük - egészen addig, amíg a csontról a hús és a bőr könnyen leválik. Ha a víz leapadt, annyival pótoljuk, hogy a húsokat jól ellepje.
3.) A tűzről levéve szedjük ki a húsokat egy tálra, és 1 deci hideg vizet öntsünk a léhez, hogy a zavarosság leülepedjen benne. Hűtsük ki a levet, és szedjük le a tetejéről a zsírt - csak akkor kell leszedni, ha túl sok van rajta! A húsokat válasszuk le a csontokról, és tegyük tányérokba (vagy átlátszó jénai edényekbe) a bőrös részekkel felfelé, majd szűrőn vagy nyeles szitán át öntsük rá a kocsonyalevet.
4.) Hideg helyre (hűtőbe, kamrába) tegyük alvadni. Ropogós kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

Tekintve, hogy 1 hét múlva Karácsony van, életem első önálló kocsonyáját januárban fogom elkészíteni. Reményeim szerint akkor is lesz hó, a kocsonyám pedig ugyanolyan remekül fog sikerülni, mint Anyáé.

Addig is, szeretném megosztani mindenkivel azokat a recepteket, amelyeket az ünnepek alkalmával szoktam elkészíteni a családnak. Karácsony előtt még jelentkezem egy Morzsálós Karácsonyi menüsorral - hátha ötletet adunk azoknak, akik tanácstalanul állnak az ünnepi lakoma elkészítése előtt. :o))

A Morzsáló Karácsonyi receptjei >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.