Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hosszú évekig nem tudtam magam rávenni, hogy megkóstoljam Anya kocsonyáját, amit a mai napig híresen finomnak és különlegesenek tartanak a hozzánk látogató vendégek és a családtagjaim. Azt hiszem, gyerekként nehezemre esett elfogadni, hogy egy kocsonyás állagú étel sósan is kitűnő lehet.

Leragadtam a pudingoknál, és a tortákat borító édes zseléknél, és nem is vettem a fáradtságot, hogy kipróbáljam az életet - az édességeken túl. :o)
Anyukám persze ettől függetlenül minden télen nekiállt, és megfőzte a nagymamától tanult kocsonyát, hogy mire fehér hótakaró borítja kint a fákat, mindenkinek meglegyen a maga kis edénye a hűtőben a húsokkal teli aranypiros kocsonyával.

Mindig is szerettem nézni, ahogy Anya főz. Utólag már sajnálom, de rém rest voltam, és sosem segítettem neki, csak - akkori szavaimmal élve - társaságommal vidítottam fel a napját. Ő pedig sosem erőltette, hogy kuktáskodjak. Azt mondta, dolgozom majd eleget még a konyhában... és milyen igaza lett! :o)

Néhány évvel ezelőtt rávettem magam, hogy egy ropogós kenyérvéggel (nálunk kromkának kívják) egy villányit megkóstoljak a hűtőben pirosló kocsonyástálak egyikéből, és villámcsapásként ért a felismerés. Ez valami isteni!
- Miért nem mondtátok, hogy ez ilyen jó? - kérdezgettem apukámat és a tesómat.
- Mondtuk - hümmögték teli szájjal - csak te olyan makacs voltál, meg sem akartad hallani.
Így hát bebuktam vagy 25 kocsonyamentes évet az életemből. Amióta viszont kipróbáltam, lelkes rajongójává váltam.

Most pedig jöjjön a recept: Kocsonya - ahogy Mirza mama készíti
Hozzávalók: 1, 5 kg kocsonyahús (köröm, fül, farok, fejrész, bőrök), 0,5 kg sovány sertéscomb, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, só, bors, 6 gerezd fokhagyma, pirospaprika.
Elkészítés:
1.) A kocsonyának való anyagokat alaposan megtisztítjuk: a bőröket lekaparjuk, a szőröket leperzseljük, a húst több vízben megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk.
2.) Egy nagy lábasban, annyi vízben, ami ellepi, a zöldséggel, a hagymákkal, fokhagymával, sóval, babérlevéllel és a borssal nagyon lassú tűzön kezdjük el főzni a húsokat. Amikor felforrt a lé, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd 3-4 órán keresztül főzzük - egészen addig, amíg a csontról a hús és a bőr könnyen leválik. Ha a víz leapadt, annyival pótoljuk, hogy a húsokat jól ellepje.
3.) A tűzről levéve szedjük ki a húsokat egy tálra, és 1 deci hideg vizet öntsünk a léhez, hogy a zavarosság leülepedjen benne. Hűtsük ki a levet, és szedjük le a tetejéről a zsírt - csak akkor kell leszedni, ha túl sok van rajta! A húsokat válasszuk le a csontokról, és tegyük tányérokba (vagy átlátszó jénai edényekbe) a bőrös részekkel felfelé, majd szűrőn vagy nyeles szitán át öntsük rá a kocsonyalevet.
4.) Hideg helyre (hűtőbe, kamrába) tegyük alvadni. Ropogós kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

Tekintve, hogy 1 hét múlva Karácsony van, életem első önálló kocsonyáját januárban fogom elkészíteni. Reményeim szerint akkor is lesz hó, a kocsonyám pedig ugyanolyan remekül fog sikerülni, mint Anyáé.

Addig is, szeretném megosztani mindenkivel azokat a recepteket, amelyeket az ünnepek alkalmával szoktam elkészíteni a családnak. Karácsony előtt még jelentkezem egy Morzsálós Karácsonyi menüsorral - hátha ötletet adunk azoknak, akik tanácstalanul állnak az ünnepi lakoma elkészítése előtt. :o))

A Morzsáló Karácsonyi receptjei >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.