Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hamar eljött a Szilveszter, mi pedig izgatottan készülődtünk az estére. Részben azért, mert még sosem voltunk semmilyen szilveszteri rendezvényen, részben pedig azért, mert az est fő szórakoztatója a leendő vőfélyünk volt.

A buli helyszíne a községünkben lévő szálloda étterme volt (itt lesz majd nyáron az esküvőnk), így kellőképpen be voltunk sózva a mulatságra. A tesóm barátai egy tízszemélyes asztalt foglaltak. Brigiék is velünk tartottak, a többieket pedig nagyjából ismertük, így remek társaság verődött össze. Svédasztalos vacsorát és temérdek innivalót kaptunk. A leendő vőfélyünk egymaga szolgáltatta a zenét: hol gitárral, hol szintetizátorral kísérte magát, amire nem lehetett nem táncolni. A húszévesek a hetvenévesekkel együtt rongylábaztak és ugráltak a parketten, miközben meleg- és hidegtálak várták a pihenni és csipegetni vágyókat.
Éjfélkor minden elcsendesedett, majd a tömeg egy emberként énekelte el a himnuszt. Ezután óriási tűzijáték, majd tánc, tombola, lencsefőzelék és ropogósra sült malacok várták az új évet ünneplő embereket. Hajnali háromra értünk haza, és arccal a párnáinkba ájultunk.

Az új évet nem kezdhettük meg a szüleink nélkül, ezért kissé kótyagosan, de délelőtt 11 felé feltápászkodtam (Ká csak du. 1-kor kelt fel), hogy elkészítsem az újévi ebédet. Zöldbabos fürjtojáslevest főztem. (A tojásokat Ká-tól kaptam, aki megígértette velem, hogy ezzel kezdjük az új évet. :o)) Hozzávalók: 1 doboz fürjtojás, 25-30 dkg zöldbab, 1 db vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, kevés olaj, só, bors, ételízesítő, sáfrány, galuska (1 tojás, 2-3 evőkanál liszt, só)
Elkészítés: A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a zöldbabot, és néhány perc alatt megpirítjuk. Felöntjük vízzel, és puhára főzzük. Eközben forró sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk a fürjtojásokat és elkészítjük a galuskát. Egy bögrébe egy tojást teszünk, és annyi liszttel összekeverjük, hogy nokedlihez hasonló tésztát kapjunk. Megsózzuk, és hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem felét. A leves főzési idejének lejárta előtt kb. 5 perccel a galuskát forró vízbe (levesbe) mártott kanállal a levesbe szaggatjuk, majd puhára főzzük. Tálalás előtt a levesbe tesszük a megpucolt fürjtojásokat is, és rászórjuk a petrezselyem másik felét.

Ezután lencsefőzeléket, héjában sült burgonyát és almával sült malacot készítettem. A lencsefőzelékbe ezúttal azonban beledaraboltam egy hosszú mangalicakolbászt, így szép vörös színe és eszméletlen pikáns íze lett. Feltétnek tarjaszeleteket vásároltam, amit előző nap kiklopfoltam, besóztam, bemustároztam és olajoztam, aztán rákarikáztam a húsra 2 vöröshagymát, és az egészet betettem a hűtőbe egy éjszakára. Másnap a húst egy sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, melléraktam 3 megmosott és félbevágott hagymát, és 2 negyedekbe vágott almát, majd az egészet puhára sütöttem. Egy tálra szedtem az egészet, és a lencsével forrón tálaltam. (Soha nem sikerült még ilyen puha disznóhúst sütnöm. Anya szerint ebben az alma is segített. Tény, hogy ezzel is sikert arattam. :o)

Ebéd után séta, majd kerti munka következett. Elhatároztuk ugyanis, hogy elültetjük a szüleim cserepes karácsonyfáját, amit nekünk adtak. Ká kiásta a gödröt, gondosan kibélelte termőfölddel, én pedig kiszabadítottam a kis fát a cserepéből. Igen ám, de ekkor ért minket a meglepetés. A fenyőnek nem volt gyökere! Az alsó ágak előtt elcsapták a törzsét, és belenyomták egy cserép földbe. Így nehéz lesz életben maradnia... mormogtunk magunkban, de azért elültettük. Őszintén szólva nem nagyon hiszem, hogy ezek után megmarad szegény, de egy esélyt mindenképp megérdemel.

A folytatást holnap olvashatjátok! :o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.