A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Morzsáló (blog)

2008. dec. 3. Karácsonyi ajándék-ötletek, IV. rész: Kandírozott gyümölcsök

A házi készítésű kandírozott gyümölcsök ízletesebbek, illatosabbak, kedvünk szerint variálhatók, és szebben csomagolhatók, mint a bolti változataik. Készíthetjük citromból, narancsból vagy gyömbérből az ínycsiklandó gyümölcsös édességeket, amelyeket aztán átlátszó celofánban, csatos üvegben vagy zsírpapírral bélelt fonott kosárkákban ajándékozhatunk szeretteinknek.

Szinte minden ember kedveli az édességeket, és jó magyar szokás szerint ilyenkor a háziasszonyok "nagyüzemben" sütik a mézeskalácsokat, a mákos-diós bejgliket, a fonott kalácsokat, gyümölcskenyereket és az ezernyi ízű aprósüteményeket, amelyekkel vendégeiket, rokonaikat és barátaikat fogadják az ünnepek alatt. Kellemes meglepetést okozhatunk bárkinek, ha egy doboz házi készítésű kandírozott gyümölccsel ajándékozzuk meg. Most pedig lássuk, miből dolgozhatunk!

Kandírozott narancshéjak
Kandírozott narancshéjak

Kandírozott narancs és citromhéjak

(Fontos, hogy jó minőségű narancsot és citromot vásároljunk!)

Hozzávalók (kb. 675 g készítéséhez): 4 narancs vagy 10 citrom, 675 granulált cukor, külön adag a cukor a beszóráshoz
Fontos! Ha narancsot is, és citromot is készítünk, KÜLÖN kandírozzuk őket, hogy megőrizzük külön-külön az ízüket!!!
Elkészítés:
1.) Vágjuk ketté a gyümölcsöket, csavarjuk ki a levüket, és kaparjuk ki a húsukat egészen a belső fehér héjig.
2.) Vágjuk kb. 1 cm-es széles csíkokra a héjakat, és tegyük egy mély lábasba őket. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket, és lassú tűzön forraljuk 5 percen keresztül. Szűrjük le, majd ismételjük meg a folyamatot még négyszer, mindig friss vizet használva, hogy a héjak keserű ízét eltávolítsuk.
3.) Egy vastag falú edényben 250 ml vízben feloldjuk a cukrot, beletesszük a fazékba a héjakat, és takaréklángon, félig lefedve 40 percig főzzük - amíg megpuhulnak. Megvárjuk, míg kihűlnek, eztán megszórjuk a héjakat cukorral.
Tipp: A kandírozásból megmaradt szirupot felhasználhatjuk gyümölcssalátákhoz, vagy meglocsolhatjuk a frissen sütött piskótánkat, kuglófunkat.
Kandírozott narancsszeletek: A fenti eljárással készülnek.

Gyümölcsök - édes cukorburokban
Gyümölcsök - édes cukorburokban

Kandírozott gyömbér

Hozzávalók (kb. 675 g készítéséhez): 350 g friss gyömbérgyökér, 225 g granulált cukor, porcukor a bevonáshoz
Elkészítés:
1.) Helyezzük a gyömbért egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, és lassú tűzön forraljuk 15 percig, amíg meg nem puhul. Szűrjük le a gyömbért, majd amikor kihűlt, hámozzuk meg és vágjuk 5 cm-es darabokra.
2.) Egy másik edényben oldjuk fel a cukrot 120 ml vízben, és kavarás nélkül, lassú tűzön főzzük, amíg szirupszerűvé válik - ez kb. 15 perc. Tegyük bele a gyömbérszeleteket, és folytassuk a főzést lassútűzön, időnként megrázva az edényt, hogy ne ragadjanak össze a gyömbérszeletek, amíg a gyömbér felszívja a szirupot.
3.) Szedjük ki a megfőtt szeleteket, helyezzük őket rácsra, és hagyjuk kihűlni. Amikor eléggé kihűlt, vonjuk be a gyömbérszeleteket porcukorral, és 2-3 napra tegyük őket zsírpapírra, amíg a cukor kikristályosodik. Jól zárható üvegben tároljuk, sokáig elállnak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Babahírek

Dorka 18 hetes és 5 napos. A súlya 6800 gramm, és 68-as ruhákat hord. A doktornéni tanácsára kiegészítésként barackot is adunk neki, így szép sorban fogynak el az ősszel bedobozolt "baba befőttjeink". (Mert bizony, a Kisasszony igazi ínyenc, és nagyon szereti a barackpépet.:-))

Egyik legkedvesebb elfoglaltsága (a hidegben való alvás után) a "Halak őrzése", amely valójában egy kétszemélyes program: Ká egy kis széken az akvárium elé ül, és az ölébe veszi Dorkát, és elkezdik figyelni az akváriumban úszkáló aranyhalakat. A Picit ez a "műsor" annyira leköti, hogy akár 2 órán keresztül is képes figyelni a kis halacskákat. Ká ezért kitalálta, hogy "autós mozit" létesít Dorkának. A babakocsit kibéleli puha pokróccal, beleülteti Dorkát, és a "moziba" gurítja. Az akvárium világítása időkapcsolós, így minden nap 17:00-kor "gyulladnak ki a fények", azaz elkezdődik az "előadás". :-)))))

A halak őrzése
A halak őrzése

Amikor leesett az első hó, és egész délelőtt kövér hópelyhek szállingóztak az égen, az autós mozi a teraszajtó elé költözött. Dorka és Nyúl úr közel másfél órán keresztül személték Életük Első Hóesését. :-))

Dorka és Nyúl úr
Dorka és Nyúl úr

Anyukámtól (aki most már Ági mama néven "fut" a családban) Dorka mindig egy csomó igazi, királylányos ruhát kap, mint például ezt a kézi kötésű, epermintás kardigánt (amihez ugyanilyen sapkája is van). Hiába, a nagymamák tudják, mi a "dörgés" babafronton. :-)))

Epermintás kardigánban
Epermintás kardigánban

Fejlődés szempontjából felsorolhatatlanul sok minden történt a Picivel. Hason fekve ügyesen felnyomja magát, megfog és elenged tárgyakat, figyel, ha szólunk neki, és - lehet, hogy tévedünk -, de meggyőződésünk, hogy PONTOSAN érti, hogy mit mondunk neki.

Nagyon figyel!
Nagyon figyel!

Sokak szerint Dorka az apukámra hasonlít. (Persze legalább ennyien látják benne Ká-t, és engem.) Mindenesetre igazi könyvimádó, mint a kedves nagypapa. 4 pici mesekönyve van, azokat nézegeti felváltva. Nagyon tetszenek neki ezek az egyszerű kis rajzok és az élénk színek. Az apja megtanította, hogyan kell úgy megfogni a könyvet, hogy az ne boruljon az arcára. A lapozás még odébb van, de ma már ügyesen tudja fogni a kis kezeivel a könyveit, így hosszú időn keresztül, magában is tud "olvasgatni". :-))))))

A könyvimádó
A könyvimádó

Ez pedig a mai utolsó kép - még meleg, 2 perce kattintottam el. Nemsokára indulunk vacsorázni és fürdeni. A fürdés mostanra igazi családi pancsolássá vált. Dorka mindkét lábacskájával csapkod, rúgkapál a vízben, és próbálja megfogni a gumihalacskáit, amik a víz tetején ringatóznak. A csempén, az ablakon és a mi fejünkön pedig napról napra több habos víz csorog le, miközben a kicsi baba hancúrozik...:-)))

Fürdésre várva...
Fürdésre várva...

Nem tudom, más kismamák mivel mossák ki a partedlit összefoltozó barackot???

Receptek és fotó:

Stephanie Donaldson: Ízek, illatok, fortélyok
Kiadó: Arnéna 2000 Kiadó >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.