Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Bár továbbra is nagyon szeretem a kenyérsütőgépünket, tegnap kipróbáltam egy olyan kenyér receptet, amit a gépben kell bedagasztani és keleszteni, utána azonban sütőzacskóban, hagyományos sütőben kell készre sütni. Az eredmény döbbenetes lett, ajánlom mindenkinek a figyelmébe! :-)

Az ötlet, hogy ne a kenyérsütőgép téglalap alakú sütőformájában hagyjam a kelt tésztát, onnan jött, hogy az utóbbi időben több formakenyerem teteje is behorpadt a sütés végére, és hiába volt finom ízük, az esztétikai látványuk csapnivaló volt. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a keverőlapát helye a friss kenyérben mindig hatalmas lyukat hagyott maga után. Ekkor jött a sütőzacskós ötlet. :-)

Fokhagymás cipó
Hozzávalók: 3 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg sajtkrém, 2 nagy gerezd fokhagyma áttörve, 1 teáskanál cukor, 2,5 teáskanál só, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 nagy csipet szárított rozmaring
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe, és bedagasztjuk, majd a duplájára kelesztjük.
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, kettévágjuk, és 2 cipót formázunk a darabokból. Éles késsel keresztben bevágjuk, majd sütőzacskóba tesszük, óvatosan megvizezzük a tetejét, majd lezárjuk, és néhány helyen spéktűvel megszurkáljuk.
3.) Előmelegített sütőbe tesszük, és 190 fokon 45 perc alatt készre sütjük. A sütőzacskót óvatosan felvágjuk, kivesszük belőle a ropogós cipókat, és rácson hagyjuk kihűlni őket. Frissen, vajjal, felvágottal, sajttal és/vagy zöldségekkel fogyasztjuk. Napokig friss marad, és nagyon finom.


Igazság szerint egy halom új receptem van, de majd szép sorban mindent felteszek. A mai naplóbejegyzésben azonban mindenképp szeretnék szót ejteni a frissen palackozott bodza ivólevünkről, amit tegnap készítettünk a férjemmel. Az utcánk végében ugyanis csodaszép bodzabokrok zöldellnek, így a mézillatú virágok bódító illata oly csalogató, hogy szinte lehetetlenség kitérni előle. Szedtünk is egy szép nagy kosárnyi virágot, és itthon elkészítettük az ivólevet.:-)

Bodza ivólé
Hozzávalók: citromlé, (nád)cukor, 1 db citrom felkarikázva, kb. 4 liter víz, 8-10 bodzavirág
Elkészítés:
1.) Intenzív ízű limonádét készítünk. Szándékosan nem írok cukor és citrom mennyiséget, mert mindenki másképp szereti. :-)
2.) A limonádét egy nagy fazékba öntjük (vagy már eleve ott keverjük be), és a bodzavirágokat fejjel lefelé a lébe nyomkodjuk úgy, hogy a szárai kilógjanak. Egy napon át hűtőben tároljuk.
3.) Ha lejárt a 24 óra, a virágokat és a citromkarikákat kihalásszuk a fazékból, és a levet (ásványvizes) palackokba szűrjük. Azonnal fogyasztjuk.


Anya bodzaszörp receptje >>>

És most jöjjenek a Baba-hírek. :-)
A 32. betöltött héten is túl vagyunk, a Pici 1750 gramm, és "irányba fordult". Mindhárman remekül vagyunk, és lelkesen készülünk a Nagy Napra.
Holnap találkozunk a szülésznőnkkel, Borival, hogy megbeszéljük a további teendőket, és ha minden igaz, talán megnézhetjük a szülőszobákat is.
A Szent Imre Kórházban ugyanis többféle szülőszoba van: hagyományos és alternatív. Utóbbit azt hiszem, Ikea-szobának hívják, ebben van egy szülőkád is. Ez azért különösen izgalmas, mert tegnap, a Mona Lisa csoportban Bálint Doktor levetített egy kisfilmet, amiben egy anyuka a vízben adott életet a kisbabájának. Hihetetlen szép és békés volt az egész jelenet. Nem volt éles fény, sem ribillió, sem ordítozás (ahogy a filmeken lenni szokott.:-))) A Baba néhány perc alatt a vízben volt, ahol óvatosan úszkálni kezdett. Óvó kezek megfogták, és finoman az Édesanyja szíve fölé helyezték, ahol nyugodtan szuszogott és nézelődött, miközben mindenki örömkönnyekben úszott körülötte. Mindannyian opálos szemekkel meredtünk a képernyőre. Jó volt látni, hogy így is meg lehet élni az életünk legszebb pillanatát. Örök hála és köszönet érte a Doktor Úrnak! :-))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.