Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hétvégén gyermeknapi rendezvényen voltunk, amit a munkahelyem szervezett, és Dorka révén mi is a meghívottak listáján szerepeltünk. A program több szempontból is izgalmas volt, ugyanis ez volt az első eset, hogy ilyen helyre hívtak minket, mint igazi családosokat, de ez volt az első közös strandolásunk is a kicsivel.

Dorka a vízben
Dorka a vízben

Bár az időjósok nagyon nagy vihart jósoltak vasárnapra, szerencsénk volt az idővel. Reggel 9 után érkeztünk meg a strandra, és bár kicsit fújt a szél, a nap hétágra sütött. A gyerekmedence mellett vertünk tábort, és látva, hogy a víz pillanatok alatt megtelt fröcskölő-ugrándozó gyerekekkel, mi is bemerészkedtünk. A víz hőmérséklete 30 fok volt, ami azért lényegesen hűvösebb, mint amiben Dorka fürödni szokott, ennek ellenére elmosolyodott, ahogy a meztelen talpai megérezték a selymes hullámokat. Mivel még nem vettünk a kicsinek úszógumit, a helyszínen választottunk egy zöld teknőcöt, aminek a közepén egy kis ülőke van; alul pedig ki tudja lógatni a lábacskáit.
Vicces, de még a nászutunkon ugyanilyen teknőst vettünk magunknak, persze, lényegesen nagyobbat. De ugyanilyen feje van, ezzel a helyes teknőc-mosollyal. Umbertónak neveztük el, mint bibionei lakost. Így aztán, látva, hogy a kis teknős Umberto rokona lehet, Umberto Juniornak neveztük el.

Dorka kis Umbertóval a vízben :-)
Dorka kis Umbertóval a vízben :-)

Ká először megmosdatta Dorkát a vízben, hogy ne fázzon a teknőcön, majd elindultak Umberto Juniorral. Dorka kacagott és kapaszkodott a teknőcbe, Ká pedig forgatta, és tologatta a medence szélén sétálva. A kicsi úgy lebegett a vizen, mint egy hattyú. Aztán egy idő után észrevettük, hogy amíg Ká fotózza a kicsit, Dorka akkor is halad a medencében... kiderült, hogy a sekély vízben leérnek a lábai a medence aljára, s így szépen elkezdett tipegni. Hihetetlen édes volt, ahogy mosolyogva "gyalogolt" - már csak azért is, mert valójában még nem tud járni. :-)

A gyereknapi rendezvény keretében különféle baba és gyerekprogramok voltak a medence partján, de Dorkának a Bohóc lufihajtogatása tetszett a legjobban. Egy rózsaszín csigát kaptunk, nagy kék szemekkel. Úgy nézett ki, mint valami űrcsiga. :-)
Ebéd után aztán igazuk lett az időjósoknak, mert csúnyán beborult, és esni kezdett, így hazafelé vettük az irányt. Dorka hazafelé el sem engedte a luficsigát, úgy utazott, hogy a "szemeit" rágcsálta a kocsiban, majd édesdeden elaludt.

Mivel a rendezvényen ebédet is kaptunk, aznap nem főztem semmit, viszont másnap készítettem egy nagyon érdekes lepényt. Ízre olyan lett, mint egy pizza, csak százszor finomabb.

Gombás lepény

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 4 evőkanál víz, 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg gomba, 3 szál újhagyma, 10 dkg angol szalonna, olívaolaj, grillfűszer, bors, kakukkfű
Hozzávalók az öntethez: 3 tojás, 2 dl tejszín, só
A szóráshoz reszelt keménysajt
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába tekerjük, és fél órára a hűtőbe tesszük.
2.) A gombát megtisztítjuk, összedaraboljuk, és kevés olívaolajon egy teflonban az összevágott angol szalonnával és újhagymával megpirítjuk. Grillfűszerrel, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük.
3.) A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk és egy kerek, peremes sütőformába simítjuk. Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 12-15 perc alatt megsütjük, és kivesszük a sütőből. Rásimítjuk a gombás tölteléket, és ráöntjük a tojásos-tejszínes öntetet. Reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőbe visszatolva kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Gombás lepény
Gombás lepény


Gombás lepény-szelet
Gombás lepény-szelet

A rakott padlizsánt amolyan hamis musaka-féleségként sütöttem. Ká nem szereti, így valószínűleg egy hétig egyedül fogom enni...:-)) Amúgy ez jó lehet a 90 napos diéta során, a keményítőnapon. (Egyébként lefagyasztottam a nagy részét, jó lesz majd ínséges időkben.)

Rakott padlizsán

Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 cukkíni, 4 paradicsom, 25 dkg rizs, grillfűszer, őrölt bors, 6-7 gerezd áttört fokhagyma, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A rizst 7 dl vízben puhára főzzük. Ételízesítőt szórhatunk a vízbe.
2.) A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk. A padlizsánt besózzuk, és felretesszük egy kicsit állni.
3.) Fogunk egy jénait, és az alját megrakjuk padlizsán és cukkíni karikákkal. Megszórjuk grillfűszerrel, és áttört fokhagymával, majd paradicsomkarikákkal rétegezzük. A paradicsomos rétegre simítjuk a megfőtt rizst, majd megint padlizsán, cukkíni, fokhagyma és paradicsom jön. Olívaolajjal meglocsoljuk az egészet, és megszórjuk grillfűszerrel és őrölt borssal.
4.) Fóliával lefedjük, és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Forrón tálaljuk. (Az apró üveghagyma, mint savanyúság nagyon finom hozzá!)

Rakott padlizsán
Rakott padlizsán

A spárgasalátát még a múlt héten készítettem, de olyan jó lett, hogy azt hiszem, párszor megismételjük. :-)

Spárgasaláta

Hozzávalók: 1 üveg fehér spárga, 1 jégsaláta, 35 dkg csirkemell, 1 doboz konzerv kukorica, 5 dl tejföl, majonéz, só, bors
Elkészítés:
1.) A jégsalátát megmossuk, csíkokra vágjuk. A spárga levét leöntjük, a spárgát 2 cm-es darabokra vágjuk. (Lehet frissből is készíteni, ez esetben enyhén sós-cukros vízben meg kell párolni.)
2.) A csirkemellet felkockázzuk, megfűszerezzük, és kevés olajon egy teflonban pirosra pirítjuk.
3.) A tejfölt összekeverjük 6-7 evőkanál majonézzel, kicsit megsózzuk, borsozzuk.
4.) A jégsalátát, a spárgát, a húst, és a lecsöpögtetett kukoricát egy mély salátás tálba tesszük, összekeverjük, majd leöntjük a tejfölös dresszinggel, és alaposan összekeverjük. Reszelt keménysajttal megszórjuk a saláta tetejét, úgy kínáljuk.

Csirkés spárgasaláta
Csirkés spárgasaláta

Nagyon készülünk már a jövő hétre, mert pénteken Ká születésnapja lesz. 33 éves lesz, Krisztusi korba lép. :-) Dorkával fogunk majd ajándékot venni, és együtt fogjuk elkészíteni az ünnepi menüt is. Szépen megosztjuk majd a munkát: ő rágja a fakanalakat, és amit lehet, ledobál a földre, én meg csinálom a többit...:-)))))

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.