Dorkának még sajnos nem adhatok epret, mert egy éves kor alatt allergiát okozhat, de nemrég találtam olyan 4 hónaposaknak való bébiételt, amiben eper van. Ez teljesen veszélytelen, mert kivonják belőle azokat az anyagokat, amelyek allergizálhatnák a babát, így nyugodtan meg lehet vele kínálni a kicsit. Így aztán, amikor nekiláttunk Ká-val eprezni, Dorkának epres babadesszertet adtunk, és ezzel megvalósult az első közös, családi eprezés. :-)
Az eper nagy részéből krémlevest készítettem. Azt hiszem, ez az a leves, amit nem lehet megunni, mivel évente csak egyszer van igazi szezonja. Variálni azért lehet más gyümölcsökkel is: anyukám például rebarbarával szokta keverni az epret, és meg kell, hogy mondjam, nagyon harmonikusan összefér a két gyümölcs.
Hozzávalók: 1 kg eper, 2-3 dl narancslé, 2 dl tejszín (én habtejszínt teszek bele), 5 dl eperjoghurt, porcukor - az eper édességétől függően
Elkészítés:
1.) Az epret megtisztítjuk és alaposan megmossuk, majd egy mély tálba tesszük. Ráöntjük a többi hozzávalót, és botturmix segítségével krémesre turmixoljuk az egészet. Porcukorral ízesítjük - attól függően, mennyire édes az eper. Mézet is tehetünk bele, pikáns lesz tőle a leves.
Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk, majd felvert tejszínhabbal, citromfű levelekkel, eperszemekkel tálaljuk.
A maradék eperből, mintegy fél kilóból egy epres túrótortát készítettem, lényegében ugyanazt, mint a múlt héten, annyi módosítással, hogy most babapiskótát és epret is használtam.
Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta, 50 dkg (sovány) túró, 30 dkg eper, 2 dl tej, 2 csomag zselatinpor, 4 dl kefir, 8 evőkanál porcukor, 3 csomag vaníliás cukor, 4 dl tejszín, gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés:
1.) Egy kerek tortaformát kibélelünk frissen tartó fóliával - úgy, hogy a fólia szélei bőven túllógjanak a formán. A tortaforma szélére félbevágott babapiskótákat állítunk, ez adja majd a torta szélét.
2.) Az epret megtisztítjuk, megmossuk, negyedekbe vágjuk.
3.) A tejbe öntjük a zselatint, és kevergetés közben felmelegítjük.
4.) A túrót összekeverjük a kefirrel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, végül az eperrel, és botturmix segítségével krémesre keverjük az egészet.
5.) A tejszínt kemény habbá verjük.
6.) A zselatint, majd a felvert habot is óvatosan a túróhoz adjuk. A krémet a formába simítjuk, vigyázva, hogy a forma szélére állított babapiskóták a helyükön maradjanak, majd ráhajtjuk a fóliát, és egy napra a hűtőbe tesszük.
7.) Tálalás előtt a túródesszertet egy tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és tejszínhabbal, eperrel, citromfű levelekkel díszítjük.
Készítettem még egy nagy tál zöldséges sült tésztát, és egy tonhalas babsalátát, de a képek nem lettek olyan szépek, mint amilyen finomak voltak az ételek, ezért még vacilálok, hogy feltegyem-e őket? Persze, az íz számít, de ezen az oldalon minden olyan szép, hogy az esztétikai élményt semmiképp sem szeretném én lehúzni... Szavaznátok? :-) Nem vicc. Kíváncsi vagyok a véleményetekre!
----------------------------------------------------------------
Dorka épp ma (este) lesz 10 hónapos. Reggelre előbukkant a felső 2 kis foga. Persze ettől még mindig csak 2 igazi (kinőtt) foga van, hiszen a felsőknek csak az éle látszik, mégis nagyon örülünk, mert gyakorló anyukák szerint ez a fogzás legnehezebb fázisa. A felső fogak körül ugyanis sokkal több az ideg, mint alul, ez a bedagadt ínyben fájdalmat okozhat, ezért ilyenkor a kicsik sokkal nyűgösebbek, nehezebben esznek, esetleg sírdogálnak. Így aztán túlvagyunk a nehezén. :-)
Napjaink fénypontja a hintázás. Megvárjuk, míg Ká hazajön a munkából, és nekiindulunk a szokásos koraesti sétának. A közelben két játszótér is van, és mindkettőn van babahinta. (Olyan ülés van a hintákon, amiből a picik nem esnek ki.) No, és az sem mellékes, hogy a játszóterek telis-tele vannak szebbnél szebb gyerekekkel. Hosszú copfos, rózsaszín szandálban és fodros ruhában szaladgáló kislányokkal, bicikliző, baseball sapkás, napszemüveges kisfiúkkal - ők Dorka hősei, akiket szájtátva, őszinte csodálattal figyel, mi pedig kuncogunk Ká-val a padon ülve, hiszen ezekből a gyerekekből egy nap talán vezérigazgatók, politikusok és híres színészek lesznek... :-)))))
... és még valami. Virágzik a bodza. Ne felejtsetek el bodzalevet készíteni! Ká és én ma reggel 9 db 2 literes üveget tettünk el a hűtőbe, a hétvégi "szüretből". :-)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.