Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Nagyon vártam már, hogy epret lehessen venni, mert nagyon szeretjük magában is, de finom levest, desszertet is tudok belőle készíteni. Aztán láttam, hogy már vagy 2 hete árulják a faluban, meg a szüleimnél is, de olyan magas áron (1400-1500 forintért), hogy inkább lemondtunk róla. Hétvégén viszont találtunk egy boltot, ahol 1 kg csodaszép eper mindössze 600 forint volt. Pszichésen ez azért sokat segített a vásárlásban... :-)

Epres túrótorta
Epres túrótorta

Dorkának még sajnos nem adhatok epret, mert egy éves kor alatt allergiát okozhat, de nemrég találtam olyan 4 hónaposaknak való bébiételt, amiben eper van. Ez teljesen veszélytelen, mert kivonják belőle azokat az anyagokat, amelyek allergizálhatnák a babát, így nyugodtan meg lehet vele kínálni a kicsit. Így aztán, amikor nekiláttunk Ká-val eprezni, Dorkának epres babadesszertet adtunk, és ezzel megvalósult az első közös, családi eprezés. :-)

Az eper nagy részéből krémlevest készítettem. Azt hiszem, ez az a leves, amit nem lehet megunni, mivel évente csak egyszer van igazi szezonja. Variálni azért lehet más gyümölcsökkel is: anyukám például rebarbarával szokta keverni az epret, és meg kell, hogy mondjam, nagyon harmonikusan összefér a két gyümölcs.

Eperkrémleves

Hozzávalók: 1 kg eper, 2-3 dl narancslé, 2 dl tejszín (én habtejszínt teszek bele), 5 dl eperjoghurt, porcukor - az eper édességétől függően
Elkészítés:
1.) Az epret megtisztítjuk és alaposan megmossuk, majd egy mély tálba tesszük. Ráöntjük a többi hozzávalót, és botturmix segítségével krémesre turmixoljuk az egészet. Porcukorral ízesítjük - attól függően, mennyire édes az eper. Mézet is tehetünk bele, pikáns lesz tőle a leves.
Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk, majd felvert tejszínhabbal, citromfű levelekkel, eperszemekkel tálaljuk.

Eperkrémleves
Eperkrémleves

Mézes eperkrémleves >>>

A maradék eperből, mintegy fél kilóból egy epres túrótortát készítettem, lényegében ugyanazt, mint a múlt héten, annyi módosítással, hogy most babapiskótát és epret is használtam.

Epres túrótorta

Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta, 50 dkg (sovány) túró, 30 dkg eper, 2 dl tej, 2 csomag zselatinpor, 4 dl kefir, 8 evőkanál porcukor, 3 csomag vaníliás cukor, 4 dl tejszín, gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés:
1.) Egy kerek tortaformát kibélelünk frissen tartó fóliával - úgy, hogy a fólia szélei bőven túllógjanak a formán. A tortaforma szélére félbevágott babapiskótákat állítunk, ez adja majd a torta szélét.
2.) Az epret megtisztítjuk, megmossuk, negyedekbe vágjuk.
3.) A tejbe öntjük a zselatint, és kevergetés közben felmelegítjük.
4.) A túrót összekeverjük a kefirrel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, végül az eperrel, és botturmix segítségével krémesre keverjük az egészet.
5.) A tejszínt kemény habbá verjük.
6.) A zselatint, majd a felvert habot is óvatosan a túróhoz adjuk. A krémet a formába simítjuk, vigyázva, hogy a forma szélére állított babapiskóták a helyükön maradjanak, majd ráhajtjuk a fóliát, és egy napra a hűtőbe tesszük.
7.) Tálalás előtt a túródesszertet egy tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és tejszínhabbal, eperrel, citromfű levelekkel díszítjük.

Epres túrótorta
Epres túrótorta


Készítettem még egy nagy tál zöldséges sült tésztát, és egy tonhalas babsalátát, de a képek nem lettek olyan szépek, mint amilyen finomak voltak az ételek, ezért még vacilálok, hogy feltegyem-e őket? Persze, az íz számít, de ezen az oldalon minden olyan szép, hogy az esztétikai élményt semmiképp sem szeretném én lehúzni... Szavaznátok? :-) Nem vicc. Kíváncsi vagyok a véleményetekre!

----------------------------------------------------------------

Babahírek

Dorka épp ma (este) lesz 10 hónapos. Reggelre előbukkant a felső 2 kis foga. Persze ettől még mindig csak 2 igazi (kinőtt) foga van, hiszen a felsőknek csak az éle látszik, mégis nagyon örülünk, mert gyakorló anyukák szerint ez a fogzás legnehezebb fázisa. A felső fogak körül ugyanis sokkal több az ideg, mint alul, ez a bedagadt ínyben fájdalmat okozhat, ezért ilyenkor a kicsik sokkal nyűgösebbek, nehezebben esznek, esetleg sírdogálnak. Így aztán túlvagyunk a nehezén. :-)

Napjaink fénypontja a hintázás. Megvárjuk, míg Ká hazajön a munkából, és nekiindulunk a szokásos koraesti sétának. A közelben két játszótér is van, és mindkettőn van babahinta. (Olyan ülés van a hintákon, amiből a picik nem esnek ki.) No, és az sem mellékes, hogy a játszóterek telis-tele vannak szebbnél szebb gyerekekkel. Hosszú copfos, rózsaszín szandálban és fodros ruhában szaladgáló kislányokkal, bicikliző, baseball sapkás, napszemüveges kisfiúkkal - ők Dorka hősei, akiket szájtátva, őszinte csodálattal figyel, mi pedig kuncogunk Ká-val a padon ülve, hiszen ezekből a gyerekekből egy nap talán vezérigazgatók, politikusok és híres színészek lesznek... :-)))))

Dorka - útban a játszótér felé :-)
Dorka - útban a játszótér felé :-)

... és még valami. Virágzik a bodza. Ne felejtsetek el bodzalevet készíteni! Ká és én ma reggel 9 db 2 literes üveget tettünk el a hűtőbe, a hétvégi "szüretből". :-)

Bodza ivólé >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.