Dorkának már régóta mondjuk, hogy nemsokára eljön Advent, és attól kezdve számolni fogjuk a napokat az év legszebb ünnepéig, Karácsonyig. Sajnos adventi kalendáriumot nem varrtam, pedig találtam egy remek mintát, amellyel adventi öröknaptárt készíthetünk a kicsiknek. Sebaj, jövőre megvarrom - addigra már Dorka is tudni fogja, melyik nap, melyik zsebbe szabad belekukucskálni.
Gyerekkoromban anyukám is készített nekünk adventi naptárt. Minden zseb egy-egy apró kincset rejtett: színes üveggolyót, illatos radírt, szép hajcsatot, édes cukorkát, jópofa szőrmókot, kis autót. Mielőtt kinyithattuk volna az adott ablakot, egy jó cselekedetet kellett végrehajtani: segíteni anyának teregetni, vagy apával levinni a szemetet. A jó cselekedetet felírtuk egy cetlire, beledobtuk a zsebbe, és kivettük a kincset. Isteni móka volt... :-)))
A hét végén Éva főzött - minden kifogástalan volt, különleges és finom. :-) Igazság szerint én következtem a vetésforgónkban, de elcseréltem a hetemet, mert jövő hétvégén jön a Mikulás, és ezzel apa névnapja, amire mindenképp én szerettem volna főzni. Ilyenkor ugyanis elkészítem apukám kedvenceit: a felvidéki sztrapacskát és a puncstortát.
Aszaltszilvás savanyú káposzta leves
Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta kiáztatva, 20 dkg aszalt szilva, füsti virsli vékonyra karikázva, 10dkg húsos füstölt császárhús, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 3 db húsleveskocka, 2dl tejföl, 1 kanál liszt, só, bors, piros paprika, piros arany, 1 babérlevél, őrölt kömény
Elkészítés:
1.) A szalonnát kiolvasztjuk, benne megpároljuk a hagymát, majd felengedjük 1,5 liter vízzel.
2.) Beledobjuk a fűszereket, felforraljuk, akkor tesszük bele a káposztát és az aszalt szilvát. Ha félig megfőtt, akkor kerül bele a virsli, együtt rolyogjanak kislángon. Miután megfőtt, a liszttel tejfölös habarást készítünk. Behabarjuk a levest és forrón tálaljuk.
Szefűszeges nyúlcomb filé
Hozzávalók: 10db filézett nyúlcomb, rózsabors, 5 szem szegfűszeg, borókabogyó, mustár, oregano, fokhagyma, pici répa, fehérrépa, paprika, paradicsom, a tepsibe 5 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
1.) A nyúlcombokat besózzuk, majd a borókabogyóból, frissen tört rózsaborsból, oreganóból és mustárból pácot készítünk, amiben 3 napig áll a hús.
2.) A tepsi aljára tesszük a felszeletelt szalonnát, a húsok mellé a zöldségeket, és még 3 gerezd fokhagymát, plusz egy kis (kb. 0,5 dl) vizet. A tepsit alufóliával szorosan lefedjük, 200 fokon 1 óráig sütjük, majd a fóliát eltávolítva még 20 percig pirítjuk a húst.
Snidlinges, sütőben megpirított krumplipürével tálaljuk.
Édesköményes zöldsaláta
Hozzávalók: 1 fej édeskömény, 1 kisebb jégsaláta, 3 db hónapos retek, 1 csomag újhagyma, 1/2 db kígyóuborka, 1/2 citrom leve, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, kevés mustár, só , bors, olívaolaj, petrezselyem
Elkészítés:
1.) Az édesköményt leveleire szedjük, jól megmossuk és leforrázzuk kevés sót és a citromlevet tartalmazó vízzel. Hagyjuk kihűlni, nem túl vékony szeletekre vágjuk.
2.) Hasonlóan felaprítjuk a többi hozzávalót is, majd összekeverjük a dresszingel. Állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.
Túrós - aszalt áfonyás sütemény
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15dkg lágy margarin, 2 egész tojás, 5dkg cukor
A tetejére: 75 dkg túró, 5 tojás, 10 dkg aszalt vörösáfonya, 5 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kidolgozzuk, és kisújjnyi vastagra nyújtva tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
2.) A tetejére szétválasztjuk az öt tojást: a sárgáját kikeverjük a cukorral, beletesszük a korábban leforrázott és lecsepegtetett áfonyát, majd keményre verjük a tojásfehérjét. Összekeverés után a tésztára simítjuk, és megszórjuk durva kristálycukorral. 180 fokon 55 percig sütjük. Ha kész, megvárjuk, míg kihűl, és csak utána szeleteljük fel.
Most már csak a hó hiányzik... de ha hihetünk az időjósoknak, hamarosan az is megjön. :-) Kezdődhet a karácsonyi süti-sütés, a készülődés, az ajándékok összeválogatása. Érdemes saját készítésű ajándékokkal (is) készülni: gyorsan elkészíthető lekvárokkal, fűszerolajjal, karácsonyi aprósüteményekkel (a MME-n bőséges a választék), a kicsikről készült fotóalbummal vagy üvegfestményekkel. Ha van jó ötletetek, osszátok meg velünk is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.