Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A napokban két féle felfújtat is készítettem, és bár az egyik előételként, a másik desszertként került az asztalra, osztatlan sikert arattam mindkettővel. :-)

Az első felfújtat a kreativitás szülte: meséltem a múltkor, mennyire szeretem a spenótot, és hogy ne mindig főzelégként vagy párolva együk, a felfújt ötlete jónak tűnt... persze ez egy meglehetősen naturális ízű étel, hiszen az összetevőinek szerény, de azért nagyon finom "tavaszi" íze van. Előételként szerintem kifejezetten kellemes. Ha elkészült, kicsit várni kell, hogy tálalási hőmérsékletre hűljön, majd éles késsel kell felvágni, akkor szépen lehet tálalni, és paradicsommal nagyon jól mutat a tányéron.

Spenótos-cukkínis túrófelfújt

Hozzávalók: 20 dkg spenót, 20 dkg cukkíni, 4 tojás, 3,5 dl natúr joghurt, 1 25 dkg sovány túró, 6 gerezd fokhagyma, só, bors, zöld fűszer
Elkészítés:
1.) A spenótot megmossuk, megtiszítjuk, és nagyobb darabokra tépkedjük. A cukkinit meghámozzuk, és a sajtreszelő nagy lyukú részén lereszeljük. Szűrőkanálba tesszük az egészet, hogy a leve lecsepegjen.
2.) A tojásokat (habverővel) összekeverjük a joghurttal és a túróval. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk zöld fűszerekkel, és belenyomjuk a fokhagymagerezdeket.
3.) Hozzákeverjük a spenótot és a cukkínit a túrós keverékhez. Kivajazott jénaiba öntjük a masszát, és kb. 200 fokon majd'' 1 órán át sütjük, amíg a teteje egy picit megpirul.
Petrezselyemmel megszórt, megsózott, olívaolajjal megcsepegtetett paradicsomkarikákkal (esetleg pirítós kiflikarikákkal) - előételként tálaljuk.

Felfújt - még a jénaiban
Felfújt - még a jénaiban


Felfújt - paradicsommal
Felfújt - paradicsommal

A kacsa örökzöld kedvenc a családban, és mivel a játszótér - ahova naponta csúszdázni járunk Dorkával -, közvetlenül a helyi hentes szomszédságában van, adja magát, hogy időnként benézzünk, ha húst szeretnénk sütni a hét végére. Ráadásul a henteseink cuki pofák, nem csak szép dolgokat árulnak, hanem recept-ötletekkel is szolgálnak. :-)

Kelkáposztás kacsatál

Hozzávalók: 8 kacsacomb, 1 kelkáposzta, 4 sárgarépa, 1 alma, 1 csomag újhagyma, só, bors, víz, kevés zöld fűszer
Elkészítés:
1.) A kacsacombokat előző este besózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük olajjal, és lefóliázva egy tálban a hűtőbe tesszük.
2.) Másnap egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és az alját több rétegben kibéleljük a megmosott kelkáposzta levelekkel. Rárakjuk sorban a kacsacombokat, majd megszórjuk a megmosott és felkarikázott újhagymával, répával és almagerezdekkel. Picit megsózzuk és kevés zöld fűszerrel megszórjuk, majd aláöntünk fél pohár vizet, lefedjük ezüstpapírral, és előmelegített sütőbe tesszük.
3.) Kb. 1 órát 180 fokon sütjük, majd 1 órát 200 fokon, eztán leszedjük a papírt a tetejéről, és 15 percenként a pecsenyelével meglocsolva és fokozatosan forgatva a combokat, újabb 1 órát sütjük, amíg minden hús ropogósra sül. Tehát, az össz-sütési idő 3 óra, de megéri, mert a hús nagyon puha lesz, a teteje pedig ropogós és piros. :-)
Köret: Főtt, majd vajon megpirított, petrezselyemmel megszórt újburgonyával és csalamádéval tálaljuk.

Kelkáposztás kacsacombok - sütés előtt
Kelkáposztás kacsacombok - sütés előtt


Kelkáposztás kacsacombok - a tányéron
Kelkáposztás kacsacombok - a tányéron

A második felfújtamat a kényszer szülte, ugyanis még a hét elején vettünk egy csomag édes kiflit, amihez aztán senki nem nyúlt egész héten, így jól megszáradt. A szárazságon túl azonban nem volt semmi baja, így gondoltam, megmentem, a szekrényben árválkodó karácsonyi darált diómmal együtt. :-) A receptben az a jó, hogy nagyon hamar össze lehet rakni, és nagyon kiadós, mutatós desszert lesz belőle, hiszen a félig megpakolt jénaiban a felfújt végül a tál fölé dagad. :-) Nem muszáj almát tenni bele, más gyümölccsel (pl. banánnal), mézzel is nagyon finom lehet.

Almás-diós kiflifelfújt

Hozzávalók: 8-10 db (édes)kifli, 8 dl tej, vaníliás cukor, 10 dkg barna cukor, darált dió (cukrozott is lehet) ízlés szerint, 2 alma, 4 tojás, vaj a tál kikenéséhez
Elkészítés:
1.) A tejet feltesszük melegedni, és amikor már langyos, hozzákeverjük a barna cukrot és a vaníliás cukrot, és forróra melegítjük.
2.) A sütőtálat (jénait) kivajazzuk. A kiflit felkarikázzuk és egy mély tálba tesszük. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük.
3.) A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgáját.
4.) A kiflit leöntjük a meleg cukros tejjel, majd amikor magába szívta, óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot is. Összekeverjük a darált dióval.
5.) A jénaiba kanalazzuk a kiflis egyveleg felét, majd rászórjuk a reszelt almát, aztán a maradék kiflit.
6.) Sütőbe tesszük a tálat, és kb. 200 fokon, 45-55 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a végén a teteje egy picit megpirul.

Almás-diós kiflifelfújt
Almás-diós kiflifelfújt


Felfújt - a tányéron
Felfújt - a tányéron

Az Alma Klubba végülis nem mentünk el, miután hallottuk, hogy Ká "gyerekes" barátai - akik rendszeres klubjárók -, sorra mondják le a programot a hamufelhő miatt. Persze, mondták, hogy nem ártalmas az egészségre, de máshol épp az ellenkezőjéről írtak a lapok... így aztán inkább benti programot szerveztünk a Kicsivel, végtére is az egészségünkre vigyázni kell, és jobb félni, mint megijedni...
Mindenkinek szép hetet, és tiszta levegőt kívánunk! :-)))

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.