Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Morzsáló (blog)

2010. dec. 13. Az osztrák mézeskalácstorta nyomában

Régóta szemeztünk - én és az osztrák mézeskalácstorta. Csodás volt a fotója: melegbarna csokoládéruhája ezernyi színben tündökölt, s a belőle áradó marcipán és baracklekvár illata szinte érezhető volt...

- ... akkor sem sütlek meg! - duzzogtam, amikor ezredszerre szólt le hozzám a könyvespolcról.
- Ne csináld már, Mirza! Én vagyok a legfinomabb karácsonyi torta. Ráadásul mézeskalácsból vagyok. Érted, egyszerre két legyet üthetsz velem! - unszolt tovább.
- Nem érdekel. Kopj le! Macerás receptekkel nem foglalkozom! - mormogtam, és bekapcsoltam a tévét, mintegy demonstrálva, hogy a konyha közelébe sem fogok menni.
- Oké, nem kell bekenned az oldalamat, sőt fel sem kell szeletelned a csokimáz miatt, úgy jó? - egyezkedett tovább. - Elég, ha a kalap gyanánt a fejemre teszel egy kis étcsokoládét, és már kész is vagyok!
- Gondolod, úgy is finom lennél? - kérdeztem megadóan.
- Hát persze! - lelkesedett fel hirtelen. - Hidd el, ilyen finomat még senki sem evett a családodban, mindenki el lesz tőlem ájulva!
- Háát, nem is tudom...
- A blogodban is nagy sikert okozok majd, megígérem! - kérlelt tovább.
- Na jó, rendben, gyere, elolvaslak! - egyeztem bele. - De ez még nem jelenti azt, hogy meg is sütlek, jó? Szóval hűtsd le magad!
- Jó-jó... - kuncogott halkan.
- Végülis nem is tűnsz bonyolultnak... - mondtam, mintegy magam elé, mire a mézeskalácstorta boldogan felrikoltott:
- Hurrrrrrrrááááááááááááááááááááááááááááááá!

Aztán nekiálltam. Minden alapanyagom megvolt hozzá, még marcipánt is vettem az elmúlt napokban, kétfélét, hátha még valamilyen karácsonyi sütit sütök... A recept tényleg nem volt bonyolult, ám az eredeti leírás szerint a kész tortát fel kell szeletelni, és minden egyes szeletet külön-külön olvasztott csokoládéval bevonni. Ehhez semmi kedvem nem volt, így én csupán a torta tetejét kentem le csokoládéval - és hibátlan lett.
A család szerint finomabb volt még a 2010-es év kedvencénél, a sacher tortánál is. Ráadásul olyan finom karácsonyi illata és íze van, hogy az ember egy csapásra jó kedvre derül tőle - igazat mondott hát jó barátom, az osztrák mézeskalácstorta. Mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe, mert könnyű elkészíteni, sokáig eláll, és őrült ízletes! :-)

Osztrák mézeskalácstorta

Hozzávalók a tésztához: 8 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg marcipánmassza, 6 tojás, 2 kiskanál mézeskalácsfűszer, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt
A tetejére: fél üveg sárgabarack lekvár (a recept csak 5 dkg-ot ír, de szerintem az kevés), 15 dkg marcipánmassza, 16 dkg aszalt szilva (én ebből is többet tettem rá), 10-10 dkg ét és tej (tortabevonó) csokoládé
Elkészítés:
1.) A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a reszelt csokoládét és a marcipánmasszát. (Ez utóbbit legjobb káposztareszelőn lereszelni.)
2.) A tojássárgájákkal, a mézeskalácsfűszerrel és a vaníliás cukorral együtt robotgéppel habosra keverjük, majd az egészet a csokis masszába keverjük.
3.) A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a porcukorral együtt a csokoládés masszába forgatjuk.
4.) Végül beleszitáljuk a lisztet és az egészet könnyedén összekeverjük. A masszát egy 22 cm-es átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. (A valóságban ez szerintem inkább 45-55 perc...)
5.) Még melegen a formából kiborítjuk, a papírt lehúzzuk róla és baracklekvárral megkenjük.
6.) A marcipánmasszát porcukorral meghintett deszkán akkorára nyújtjuk, mint a tészta, és a torta tetejére helyezzük, majd aszalt szilvával telerakjuk.
7.) A kétféle csokoládét gőz felett megolvasztjuk, és a torta tetejére (és oldalára) kenjük.

Mézeskalácstorta lekvárral, marcipánnal és aszalt szilvával megpakolva
Mézeskalácstorta lekvárral, marcipánnal és aszalt szilvával megpakolva


A tetejére gőz felett csokoládét olvasztunk...
A tetejére gőz felett csokoládét olvasztunk...


Az oldalát is bekenhettem volna csokival...
Az oldalát is bekenhettem volna csokival...


Mmmm... egy szelet mézeskalácstortát? :-)
Mmmm... egy szelet mézeskalácstortát? :-)

"... nem lehet megunni. Ez az, amit nem lehet megunni..." - ugye mindenki emlékszik erre a reklámszlogenre? De most nem a pécsi kesztyűről lesz szó, hanem a zöldségkrémlevesekről. :-))))
Heti rendszerességgel készítek különféle krémleveseket, és állítom, mindig nagyon nagy sikerem van vele, kicsik és nagyok körében egyaránt. Az alap az erőleves, ebbe teszek különféle zöldségeket, majd krémsajttal és kevés liszttel krémesre turmixolom. Nagyon üde illatuk és csodás színük lesz, ha a legvégén beleturmixolunk egy egész csokor petrezselymet is.

Sajtos-petrezselymes édeskömény krémleves

Hozzávalók: 1 édeskömény gumó, 2 tömlős sajt, erőleves, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1.) Az édesköményt megmossuk, felaprítjuk, és 1 liter erőlevesben megfőzzük.
2.) A fazekat lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a lisztet és a krémsajtot, és a petrezselymet, majd botturmix segítségével az egészet krémesre turmixoljuk. Picit állni hagyjuk, esetleg átrottyantjuk a tűzön, és azonnal tálaljuk. Pirított bagettet és reszelt sajtot kínálhatunk hozzá.

Sajtos-petrezselymes édeskömény krémleves
Sajtos-petrezselymes édeskömény krémleves

Hátszínt még sosem sütöttem, így amikor a férjem hazahozta a hentestől, csak álltam és bámultam a hússzeleteket.
- Mit főzöl, anya? - kérdezte a kis Dorka, a legfőbb konyhai segítségem.
- ... hát, Angyalom, azt én is szeretném tudni...! - feleltem neki nevetve, majd beláttam, hogy csak a web segíthet rajtam, így a gép elé ültem, és utána néztem, mi mindent csinálhatnék egy kilónyi hátszínből? A legtöbb helyen azt ajánlották, hogy grillezzük meg, kint a kertben... :-) Aztán találtam göngyölt és töltött hátszín recepteket, így arra a konklúzióra jutottam, hogy ez egy olyan hús, amiből bármit készíthetek. :DDD

Fokhagymás rakott hátszín

Hozzávalók: 1 kg felszeletelt hátszín, só, bors, 1 fej fokhagyma, olívaolaj, 2 csomag füstölt mozzarella, 1 csomag bacon
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd vastagon bepácoljuk olívás fokhagymával. (A fokhagymagerezdeket áttörjük, olívaolajjal összekeverjük, és ezzel a húsok mindkét oldalát megkenjük.) A húst a pácban hagyjuk legalább 1 napig.
2.) Teflonban kisütjük a húsok mindkét oldalát, jénaira fektetjük a szeleteket, és mindegyikre teszünk egy-egy szelet füstölt sajtot. A tál tetejét baconnal borítjuk be, majd betesszük a sütőbe és grill fokozaton addig sütjük, amíg a szalonna szépen megpirul.

Fokhagymás rakott hátszín
Fokhagymás rakott hátszín


... a tányéron
... a tányéron

Köret gyanánt először tepsis sült burgonyát képzeltem el, és egy adag párolt zöldséget. Aztán arra gondoltam, izgalmasabb lesz, ha inkább összekeverem az összes zöldséget, és a sütőben kicsit megpirítom őket. Az ötlet jó volt, nagyon finom lett...:-)

Zöldséges sült burgonya

Hozzávalók: 80 kg burgonya, 40 dkg kelbimbó, 1 csokor sárgarépa, só, bors, provance-i fűszer, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és erőlevesben megfőzzük. Leszűrjük, és jénaira tesszük őket. Sózzuk, borsozzuk, provance-i fűszerrel édesítjük, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és forró sütőben megpirítjuk. Bármilyen húsos körethez illik, de magában is nagyon finom.

Zöldséges burgonya köret
Zöldséges burgonya köret

Éva Mikulásától a múlt héten egzotikus gyümölcsöket kaptunk - csoki helyett, így nem is volt kérdés, mi lesz a sorsuk. Bár sosem ettem korábban sem mangót, sem papayát, egész ügyesen megtisztítottam őket, és egy isteni turmixot készítettem a családnak. Az utolsó cseppig elfogyott, és utána mindenki azt mondta:
- ... ilyet gyakrabban kellene innunk...! :-))))

Mangóturmix

Hozzávalók: 1 mangó, 1 papaya, 1 ananász, és egy kis víz
Elkészítés:
1.) A gyümölcsöket megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk, és kevés víz hozzáadásával krémesre turmixoljuk. Azonnal fogyasztható. :-)

Mangóturmix
Mangóturmix

Búcsúzóul szeretnék megosztani veletek néhány csodás havas képet, amiket Ká készített. Tegnap őrült nagyot boboztunk Dorkával, és több, mint két órát sétáltunk a szakadó hóesésben. Szuper volt, alig várjuk, hogy újra essen a hó, és kövér fehér hópaplan borítsa be a kis városunkat. :-)

A hóembert szerintem a szomszéd gyerekek építhették...:-)
A hóembert szerintem a szomszéd gyerekek építhették...:-)


Csendes éjjeli utcakép
Csendes éjjeli utcakép


Erikáék meseszép kis tujája
Erikáék meseszép kis tujája


... és a hazavezető út. :-)
... és a hazavezető út. :-)

... és még valami. Állítólag ma éjjel nagyon sok hullócsillagot lehet majd az égbolton látni, különleges jelenség lesz, és egyben varázserejű, hiszen aki hullócsillagot lát, kívánhat, s kívánsága valóra válik. :-)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.