Alig bírtuk kivárni a nagy napot, annyira vártuk, mit fog szólni a Kicsi a kutyához. Rajong ugyanis a kutyákért. Az utcán, ha sétálunk, minden kutyához oda kell mennünk, és az alvótársa is egy hosszú fülű, barna plüsskutya. Nem tudom, honnan ez a kutya-őrület, én folyton macskákat veszek neki. :-)
A nagy nap reggelén az apja egy szál tulipánnal köszöntötte Dorkát, aki mosolyogva nézegette a virágot. Megvártuk, míg megreggelizik...
... aztán elöjöttünk a kiskutyával. A kicsi szája a füléig szaladt, és magához ölelte a kutyát.
- Vu-vu - mondogatta boldogan. - Vu-vu.
Aztán bekapcsoltuk a kis jószágot, aki lassan, a farkát csóválva elindult. Dorka büszkén követte. A kiskutya hol ment, hol ugatott, a Kicsi pedig le volt nyűgözve tőle. Jóformán az egész napot "kutyasétáltatással" töltötte. :-)))
Aztán persze megjöttek a nagyszülei is, és teljes volt Dorka boldogsága. (Ilyenkor azt hiszem, rólunk teljesen megfeledkezik, és minden játékát meg akarja mutatni, mindent ki szeretne próbálni velük, rajzoltatja őket, mesét hallgat, és húzza-vonja őket.)
Én közben leégettem 3 ujjamat egy izzóan forró fazék fülével, amiben a víz forrt már egy ideje, mivel a csokimousse-t felette készítettem. Így jár, aki nem használ fogórongyot. A sebre popsikenőcsöt kentem, és Éva betekert gézzel, hogy ezzel is kíméljem az ujjaimat. Ezzel együtt állítom, érdemes a csokimousse-sal bajlódni, mert nagyon-nagyon finom.
A menüt Dorka kedvenceiből állítottam össze: csirkehús, répa, zöldborsó, tészta, brokkoli, borjú párizsi. A csokiban csak reménykedtem.
Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 35 dkg (fagyasztott) zöldborsó, 6 zsenge sárgarépa, 1 hagyma, a habarékhoz: 3 evőkanál liszt, víz, 3 dl tejtöl, 2 evőkanál mustár, 1 kupak citromlé, erőleves, tárkony, petrezselyem
Elkészítés:
1.) A csirkemelleket megmossuk, felkockázzuk, vízbe tesszük, felforraljuk, leöntjük róla a habot, lemossuk, majd a tisztára mosott és felaprított zöldségekkel, erőlevessel felöntve feltesszük főni. Fedő alatt puhára főzzük. A főzési idő lejárta előtt 10 perccel beletesszük a zöldborsót. Tárkonnyal és apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.
2.) Ha minden zöldség puha, elkészítjük a habarékot: egy nagy bögrébe vizet teszünk, simára keverjük benne a lisztet, a tejfölt, a mustárt és a citromlevet. A habarékhoz merünk a levesből és simára keverjük, majd hozzáadjuk a leveshez. Rottyantunk egyet rajta, és máris tálalhatjuk.
A leves után egy zöldséges-párizsis tésztát készítettem. Nagyon finom lett, de a Kicsi úgy belakott a levessel, hogy erre már nem maradt hely a pocijában. A többieknek azért nagyon ízlett a babakaja. :-)
Hozzávalók: 50 dkg fodros tészta, 25 dkg borjú párizsi, 20 dkg brokkoli, 1 kis konzerv zöldborsó, besamellhez: vaj+liszt+tej, 3 tömlős sajt, só, bors
Elkészítés:
1.) A tésztát forró, sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és egy mély tálba tesszük.
2.) Elkészítjük a besamellt: megolvasztjuk a vajat, lisztet teszünk rá, majd tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a tömlős sajtokat és simára keverjük a szószt. Nyakon öntjük vele a tésztát.
3.) Megfőzzük forró sós vízben a rózsáira szedett brokkolit, majd lecsepegtetjük, és a konzerv borsóval együtt a tésztához adjuk. Végül bele keverjük a kockára vágott borjú párizsit is, sózzuk, borsozzuk, és melegen tálaljuk. Reszelt sajttal meg lehet szórni, nagyon finom!
A csokitortát minden gyerek szereti, ezért választottam. Baromi tömény lett, és ezzel együtt mennyei. Dorka mégsem ette - viszont mindenki más csuklás nélkül tömte magába. A csokimousse azonban elnyerte a kis ünnepelt kedvét, a neki szánt kis pohárból szépen kikanalazta az édes habot. (Utána pedig megivott egy egész cuclisüvegnyi vizet. :-)))))
Hozzávalók: 34 dkg tej- és étcsokoládé vegyesen, 3/4 bögre barna cukor, 17 dkg vaj, 5 tojás, 1/3 bögre átszitált liszt,
Elkészítés:
1.) A cukrot, a darabokra tört csokoládét és a vajat egy jénaiba tesszük, a jénait pedig egy fazék forró víz fölé, és addig kevergetjük a csokoládét, amíg szép krémes lesz. Félretesszük, hogy kicsit kihűljön, majd egyesével adjuk hozzá a tojássárgákat, végül pedig az átszitált lisztet.
2.) A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük keményre egy másik tálban, majd óvatosan adjuk a tésztához.
3.) Sütőpapírral béleljünk ki (vagy vajazzunk ki) egy kapcsos tortaformát, és öntsük bele a csokis masszát.
4.) Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 55-60 perc alatt sül meg a torta, spéktűvel ellenőrizzük. A formában hagyjuk kihűlni.
Hivatalosan porcukorral megszórva kellene tálalni, de én csokoládé mousse-t készítettem, azzal kentem meg vékonyan, és csoki pralinével díszítettem.
Hozzávalók: 40 dkg tejcsokoládé, 3 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 dl tejszín
Elkészítés:
1.) Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét, majd félretesszük lehűlni.
2.) A tojásokat összekeverjük a cukorral, és gőz felett addig keverjük, amíg jól besűrűsödik.
3.) A tojásos masszát lehúzzuk a tűzről, kicsit várunk, hogy hűljön, majd belecsorgatjuk a csokoládét.
4.) A tejszínhabot felverjük, majd óvatosan a csokimasszába kevejük. Konyhai robotgéppel habosra verjük.
5.) Kis poharakba kanalazzuk, és legalább fél napra a hűtőbe tesszük. (Ha tortára kenjük, akkor is álljon néhány órát.)
Bár ezzel a krémmel kentem meg a tortát, még így is maradt belőle olyan sok, hogy 6 borospoharat színültig tudtam tölteni vele.
Ígéretemhez híven még egy receptet megosztok veletek, amit még a múlt héten főztem, a kis kuktámmal. Dorka nagyon szeret velem a konyhában tenni-venni, így ha olyan munkafázishoz érek, amit ő is meg tud csinálni, átadom neki a stafétabotot. Ezúttal töltött karalábét készítettünk, s ő rakosgatta a kivájt karalábékat és a karalábé darabokat a jénaiba, amíg én a tölteléket állítottam össze. :-)
Hozzávalók: 8 karalábé
A töltelékhez: 50 dkg darált hús, 2 tejbe áztatott zsemle, 1 tojás, 1 vöröshagyma, 3 fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors,
A sajtos besamellhez: vaj. liszt, tej, 2 tömlős sajt
A díszítéshez: petrezselyem, paradicsom
Elkészítés:
1.) A karalábékat megmossuk, a belüket kivájjuk, megolajozott jénaira tesszük. Ráöntünk egy pohár vizet, és 200 fokon kb. 15 percig sütjük.
2.) A töltelék hozzávalóit összegyúrjuk, kivesszük a karalábét a sütőből, beletöltjük a tölteléket.
3.) Besamellt készítünk: a vajat megolvasztjuk, megszórjuk liszttel, ha felhabzott ráöntjük a tejet és simára keverjük. Hozzáadjuk a tömlős sajtot, és krémesre keverjük. A karalábék köré öntjük a mártást, és a tepsit a sütőbe toljuk. 200 fokon kb. 45 perc alatt lesz kész.
Paradicsomkarikákkal és petrezselyemlevelekkel díszítjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.