Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Meglehet, e heti bejegyzésemmel nem leszek túl népszerű, mégis azt mondom... a szalonnának helye van a kamrában és a családi asztalon! :-)

Persze, tudom, hogy a koleszterintől rettegők meg a fogyókúrázók most a fejükhöz kapnak, és azt mondják, nnna, innen nem olvasom tovább, de szerintem a szalonna nem olyan "bűnös", mint amilyennek tartják, inkább a széndhidrátok azok, amik a vércukorszintet az egekbe nyomják, majd aztán alattomos zsírpárnákat építenek ránk. :-)
A szüleim rendszeresen esznek szalonnát (nyilván nem nagy mennyiségeket), sőt a nagyszüleim is mindig ettek ilyesmit, és közülük senki nem volt koleszterines, sőt elhízott sem...

Most komolyan - nem gusztusos?
Most komolyan - nem gusztusos?

Szóval szégyen vagy sem, nálunk mindig van a hűtőben egy kis szalonna. Ja, ne gondoljatok vágódeszkányi darabokra, inkább amolyan féltenyérnyi kis csíkokra, tudjátok, cuki, ropogós papírban. Paprikás, fokhagymás vagy húsos, időnként szeletelt bacon - mikor milyet kapunk a hentesnél. Többynyire túrós csuszához vesszük, de szívesen teszek néhány kockát a rántotta alá, vagy szórom göngyölt csirke- vagy pulykamellekre, de a pörkölt- és gulyás alapokhoz is nagyon illik, sőt egytálételekhez, tepsis zöldségekhez, és akár krémlevesekhez - (megpirítva) levesbetétként.

Szalonnás házi kenyér - az első próbálkozásom :-)
Szalonnás házi kenyér - az első próbálkozásom :-)

Ezúttal azonban a férjem ötletét keltettem életre vele, ugyanis a múlt heti receptet tovább gondolva, egy maroknyi sült szalonnát tettem a kenyér tésztájába, kicsit más formára gyúrtam, tovább kelesztettem... az eredmény pedig elsöprő volt. Szilvi, Zsuzsi, ha a hagymás verzió ízlett, akkor ezért egyenesen odalesztek! :-)))

Szalonnás házi kenyér

Hozzávalók: 2.8 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 marék apró kockára vágott pirított szalonna a kisült zsírja nélkül (azaz leszűrve!), 1 evőkanál cukor, 3/4 evőkanál tengeri só, 2 evőkanál lilahagyma nagyon apróra kockázva, 2 evőkanál olasz kemény reszelt sajt, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:
1.) A kenyér hozzávalóit a megadott sorrendben kenyérsütőgépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük - ez 1,5 óra. (Természetesen a tésztát hagyományos módon is el lehet készíteni!)
2.) A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, hosszúkás rúddá formáljuk.
3.) Olívaolajjal kikent, mély sütőformába tesszük (nekem teflonos van), és hagyjuk szép magasra megkelni. Ha szépen megemelkedett, nagyon éles késsel haránt irányban bevágjuk.
4.) A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A kenyeret finoman megkenjük / megspricceljük vízzel, és betesszük a forró sütőbe. 40-45 perc a sütési idő, és én az utolsó 5 percre légkeverésre állítottam a sütőt, mert akkor még jobban megpirul a kenyér kérge. Érezni fogjuk, mikor van kész, mert "kemencében sült mesebeli kenyérillat" fogja elárasztani a lakást...
Igazság szerint nem is kell rá semmi, csak egy kis vaj, és egy szál friss újhagyma a kezetekbe. Szeretni fogjátok, ígérem! :-))

Amikor beletettem a formába, akkora volt a tészta, mint egy ovális zsemle ... és ilyen nagyra kelt!
Amikor beletettem a formába, akkora volt a tészta, mint egy ovális zsemle ... és ilyen nagyra kelt!


Óvatosan kell bevágni!
Óvatosan kell bevágni!


Kisülve mennyei az illata
Kisülve mennyei az illata


A szalonnadarabok nagyon szépen látszódnak a kenyér kérgében
A szalonnadarabok nagyon szépen látszódnak a kenyér kérgében


... és még egy utolsó kép, mert olyan büszke vagyok rá! :-)
... és még egy utolsó kép, mert olyan büszke vagyok rá! :-)

A múltkori kolbászos-kukoricás burgonyalevest is tovább gondoltam, és elkészítettem egy naturálisabb ízű, de legalább olyan finom rokonát. Brokkoli-rajongóknak különösen ajánlom!

Brokkolis-kukoricás burgonyaleves

Hozzávalók: egy kis darab szalonna (ez elhagyható), 1 vöröshagyma, 4 szem burgonya, 1 kis doboz kukorica konzerv, 1 zacskó fagyasztott brokkoli, víz, 2 házias levesalap kocka (tyúkhúsleves), 1 tömlős sajtkrém, pici só, friss petrezselyem
A tálaláshoz: színes levesgyöngy
Elkészítés:
1.) A szalonnát felkockázzuk, és megpirítjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a kockára vágott burgonyát, felöntjük erőlevessel (2 kocka + 1 liter víz), és fedő alatt, takaréklángon majdnem teljesen puhára főzzük a krumplit.
2.) Amikor a burgonya már szinte puha, hozzáadjuk a brokkolit, és néhány percig főzzük, majd ha az is puha, a levesbe öntjük a lecsepegtetett kukoricát.
3.) A levesből kimerünk egy bögrényi levet, habverővel simára keverünk benne egy tömlős sajtkrémet, majd visszaöntjük a levesbe a sajtos levet. Simára keverjük, picit sózzuk, megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Színes levesgyönggyel nagyon mutatós és finom leves.

Nagyon laktató leves, szinte már eintopf
Nagyon laktató leves, szinte már eintopf

A következő levest (a kenyérhez hasonlóan) szintén a férjem álmodta meg: ő vette meg a hozzávalókat, aztán sorolta, mit tegyek még mellé. Követtem az utasításokat, és magam is meglepődtem, hogy a végén micsoda házias leves kerekedett ki belőle. Kezdek gyanakodni, hogy Ká időközben megtanult főzni... :-))) A viccet félretéve: azt mondta, hogy a szülés után szeretne nekünk mindenféle finom házi ételt készíteni, és erre csak azt mondhatom, hogy szabad a pálya! A végén pedig, ha kiderült, hogy Ká és Dorka is jobban főznek, mint én, majd felváltva postolunk. :-))))

Zöldséges sertésragu leves

Hozzávalók: kisebb darab szalonna felkockázva, 2 vöröshagyma, 1 kg sertés gulyáshús, 1 csomag leveszöldség (5 sárgarépa, 2 fehér répa, 1 zeller, 1 fokhagyma), 3-4 burgonya, 35 dkg zöldborsó (zsenge, fagyasztott), friss petrezselyem, 4 házias leveskoca (gulyás ízű), 2 liter víz, pici só, 1 teáskanál pirospaprika, nagy csipet kurkuma
Elkészítés:
1.) A szalonnát és a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, felkockázott húst, és fehéredésig pirítjuk. Felöntjük (kockából készült) erőlevessel, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, hosszában kettévágott fehérrépát, kis darab zellert, fokhagymát, pici sót, pirospaprikát, őrölt borsot, és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük. (Én kuktában főztem, hogy egészen puha legyen.)
2.) Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a fagyasztott zöldborsót, és puhára főzzük. Végül megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel és azonnal fogyasztjuk.

Ez is nagyon gazdag leves, nem érdemes második fogással készülni, maximum valami könnyű sütivel :-)
Ez is nagyon gazdag leves, nem érdemes második fogással készülni, maximum valami könnyű sütivel :-)

Természetesen nem azt mondom, hogy mindig, minden ételbe szalonnát kellene tennünk, hiszen alapvetően olíva olajjal sütök-főzök, de vannak olyan ételek (főként, ha magyaros ízekre vágyunk), amelyek megkövetelik a szalonna kissé sós, füstös és semmihez sem hasonlóan finom ízét és illatát.

Ma délután séta közben két utcából is szalonnasütés illata szállt felénk. A kertes házak előkertjeiben szundikáló kutyák is érezhették, mert a legtöbben felpattantak, és a kerítéshez nyomott orrukkal kíváncsian szívták magukba a nyáresti hangulatot idéző sültek illatát, majd panaszosan fel-felvonyítottak... mi pedig összenéztünk a férjemmel, és egyszerre mondtuk ki: a jövő héten muszáj lesz sütnünk valamit a szabadban! :-)))

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.