Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus grízgaluska leves
Farsangi szalagos fánk
Finomfőzelék
Babgulyás
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kínai szezámmagos csirke
Hagymás rostélyos
Csupacsokis brownie
Tárkonyos csirkeraguleves
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dödölle - az eredeti recept
Nincs itthon semmi ennivaló? Hívjuk a pizzafutárt! Késő este, mozi vagy koncert után még valamit gyorsan enni? Irány egy pizzeria!

Korong formájú, sütőben sült kenyértészta, rajta különféle szószok és feltétek. Évszázadok óta ismert hasonló formában, elsősorban Itália déli részén. Igazán híres 1889-ben lett, amikor Margherita királynő tiszteletére sütöttek egy nemzeti színű pizzát: zöld bazsalikommal, fehér mozzarella sajttal és piros paradicsommal. Innentől számítják a pizza olaszországi elterjedését.

Zöld, fehér, piros
Zöld, fehér, piros

A két világháború között aztán a sok olasz bevándorló (nem csak maffiózók voltak közöttük!) Amerikában is elterjesztette a pizzát, már ott is nemzeti eledelnek számított. A második világháború alatt és után aztán az amerikai katonák, majd a megindult tömegturizmus révén lett előbb nyugaton, majd egész Európában ismert, ma már az egész világon kedvelt. A pizza a spagetti mellett az olasz gasztronómia nagy slágere.

A tésztája egyszerű kenyértészta: liszt, víz, élesztő, só, kis olívaolaj van benne. Alapos gyúrás és kelesztés után tányér méretű korongokat formálnak belőle (nyújtófával, de persze az az igazi, amikor a levegőbe dobálva nyújtják). Jöhet a rávaló: paradicsom, ami ma már általában nem nyers, hanem előre elkészített szósz, sajt (általában mozzarella, de lehet parmezán vagy egyéb sajt is), szalámi, zöldségek, stb., és az egész jól megfűszerezve. Són és borson kívül bazsalikom, oregánó kerül rá elsősorban. Mehet be a sütőbe, ami persze megint nem akármilyen sütő, az igazi csakis fafűtésű, még ebben is különböző variációkkal, jobb pizzasütők esküsznek, hogy csak az ő kemencéjükben lehet igazi pizzát csinálni.

A világon talán a legnépszerűbb étel a pizza
A világon talán a legnépszerűbb étel a pizza

Ma már számtalan variációja van a tésztának is (lásd a nagy amerikai láncét, vastagabb, de levegősebb típus), meg a rengeteg fagyasztott pizza, még abból is emberi eledel lehet a végén. Sokkal több változat létezik azonban a tésztán található ízesítésben. Ma egy jobb magyar pizzasütő legalább 40 különféle feltétet kínál, ugyanarra a tésztára ennyi közül lehet válogatni, kombinálni, a vendég maga is összeállíthatja, mit szeretne.

Nem hiányozhatnak nálunk persze a magyaros pizzák sem, kérhetünk a tésztára gyulait vagy csabait, néha még csülköt vagy paprikás csirkét is.
Kedvenc egzotikus pizzám a hawaii módra készült, ez természetesen azt jelenti, hogy ananász is van rajta. Egyáltalán Hawaii - sajnos még nem jártam ott, gyönyörű lehet, de az ottani étkezéseket úgy képzelem el, hogy ananászt esznek ananásszal. Így terjedt el a világban: nincsen hawaii koszt ananász nélkül.

Pizza-receptek a Mindmegettén >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.