A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lassan megint búcsúzunk egy esztendőtől és persze belépünk egy újabba. Ilyenkor mindig számot vetünk, mi történt velünk az elmúlt évben, és persze tervezzük a jövőt is egyben. Bízunk abban, hogy jobb jön, mint az előző volt, de az eredményt csak egy év elteltével ismerhetjük meg.

Mostantól az év végéig mi a számvetés helyett ajánlunk: természetesen az ünnepi menühöz ezt meg azt. Most elsőként Mackós Miksa barátom válogatott a magyar borokból, mit is tegyünk az ünnepi asztalra a különféle karácsonykor megszokott ételek mellé.

Nem mindegy, milyen bort választunk az étel mellé!
Nem mindegy, milyen bort választunk az étel mellé!

Kis karácsonyi italajánló

Hát kérem, közeleg a karácsony, s így két héttel az ünnep előtt miről is írhatnánk, mint az ünnephez kapcsolódó terített asztalról. Hiszen ilyenkor egy kicsit megcsappantjuk pénzkészleteinket, és pocakunk oltára mellett azért Bacchusnak is áldozunk.

Ebben szeretnék most segítségetekre lenni, kedves Haspárti Barátaim, hiszen az ünnepi teríték nem csak a nagyiról ránk maradt porcelánt jelenti, hanem a válogatott finomságok mellé illő nemes italokat is, hiszen egy rosszul választott bor elronthatja minden nemes hevülettől áthatott fáradozásunkat.

Nézzük hát, mi is illik kedvenc alapanyagainkhoz!

Halászlé és rántott hal nélkül nincs karácsony…

Fehérbor: fehér húsú halakhoz, szárnyasokhoz
Fehérbor: fehér húsú halakhoz, szárnyasokhoz

A halételekhez általában száraz vagy félszáraz, könnyű fehérbort ajánlunk, az úgynevezett halbor a legszárazabb fehérbor, alacsony (maximum 11,5 %) alkoholtartalommal. A halhús kéntartalmú aminosavai nem viselik el az édességet. A barna húsú halételekhez, halászléhez viszont zamatgazdag kadarkát, rozé- vagy sillerbort adjunk, esetleg könnyebb vörösbort.

Fehér húsú halételek: könnyű, száraz fehérbor (mőcsényi chardonnay, balatonboglári olaszrizling, balatonboglári chardonnay, badacsonyi kéknyelű, dörgicsei olaszrizling, somlói olaszrizling, balatonszőlősi sauvignon blanc).
Barna húsú halak (ponty, paprikás, halászlé): könnyű rozé, siller vagy vörösbor (kiskunfélegyházi kékfrankos, villányi kékoportó).

Karácsonyi pulykasült

A fehér húsú szárnyasokhoz fajtájuktól és készítési módjuktól függetlenül lágyabb, fűszeresebb, száraz fehérbort ajánlunk (villányi olaszrizling barrique, badacsonyi kéknyelű, csopaki muscat ottonel, dörgicsei sauvignon blanc, egri királyleányka, etyeki chardonnay, siklósi olaszrizling).

Válogatott disznóságok…

A könnyebb bortól a testesebb fehérborig (királyleányka, hárslevelű, juhfark, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay), esetleg rozébort, illetve sillerbort ajánlhatunk. A sült és grillezett húsokhoz a könnyebb vörösbortól a középnehéz vörösborig (zweigelt, merlot, kékfrankos) is ajánlhatunk.

Nem mindegy az sem, könnyű vagy testes a vörösbor...
Nem mindegy az sem, könnyű vagy testes a vörösbor...

Egészben, vagy frissen sütött húsok: száraz, kemény fehérbor vagy vörösbor (etyeki rajnai rizling, somlói hárslevelű, dörgicsei sauvignon blanc, villányi kékoportó, soproni cabernet sauvignon, balatonboglári kékfrankos)
Főtt, párolt hús: száraz fehérbor vagy könnyebb vörösbor (móri királyleányka, balatonboglári rajnai rizling, etyeki chardonnay, kiskunfélegyházi kékfrankos)
Könnyebb belsőségek (velő, mirigy): világos sör, könnyebb fehérbor (Zipfer, Soproni, Borsodi, somlói olaszrizling)
Nehezebb belsőségek (vese, máj, szív, pacal): középnehéz vörösborok (soproni kékfrankos, balatonboglári kékfrankos)
Sertéscsülök: sör

Egy kis borjú?

Könnyebb, szárazabb fehérbortól testesebb fehérborig (rajnai rizling, olaszrizling, rizlingszilváni, cirfandli, chardonnay, sauvignon blanc, furmint). A zsírosabb, pirospaprikával elkészített borjúhúsokhoz siller- és rozéborokat is ajánlhatunk.

Egészben vagy frissen sütött: száraz, zamatos fehérbor (balatonboglári chardonnay, mőcsényi chardonnay, somlói furmint, tokaji furmint)
Főtt, párolt: könnyű fehérbor (balatonszőlősi olaszrizling, sauvignon blanc)
Könnyebb belsőségek (velő, mirigy): minőségi világos sör, könnyebb fehérbor (Zipfer, somlói olaszrizling)
Nehezebb belsőségek (vese, máj, szív): középnehéz vörösborok (soproni kékfrankos, balatonboglári kékfrankos)

Esetleg marha?

Vadhúsokhoz illik a testes vörösbor
Vadhúsokhoz illik a testes vörösbor

A marhahúsból készült ételekhez főként száraz, vagy félszáraz, középnehéz, vagy testes vörösborokat ajánlunk.

Egészben, vagy frissen sütött: testes, zamatos vörösbor (villányi merlot, helvéciai cabernet franc, villányi cabernet sauvignon és franc cuvée, egri cabernet sauvignon, villányi cabernet sauvignon barrique).
Főtt húsok: nem nagyon tüzes vörösbor (egri merlot, szekszárdi bikavér).
Könnyebb belsőségek (velő, mirigy): sör, könnyebb fehérbor (Steffl, Soproni, Heineken, somlói olaszrizling).
Nehezebb belsőségek (vese, máj, szív): középnehéz vörösborok (soproni kékfrankos, balatonboglári kékfrankos).
Párolt húsok: testes, zamatos vörösbor (kiskunfélegyházi kékfrankos, villányi cabernet sauvignon).

Vagy vaduljunk egy kicsit?

A vadszárnyasokhoz, készítési módjuktól függően testesebb fehérbort (pécsi cirfandli), és testesebb vörösbort is ajánlhatunk (balatonboglári cabernet sauvignon, egri merlot, villányi cabernet franc).

A vadhúsokhoz a vad fajtájától, és az étel elkészítési módjától függetlenül mindig fanyar, nehéz vörösborokat ajánlunk (egri merlot, villányi pinot noir, szekszárdi bikavér).

Na és mi lesz a töltött káposztával?

Mindenképpen száraz, kemény fehérbort ajánlunk (rajnai rizling, somlói hárslevelű).

Boldog ünnepeket, egészségetekre!

Mackós Miksa

Dzsafi barátom igazán kitett magáért, kapkodhatjuk fejünket és válogathatunk a jobbnál jobb italok közül.

Jövő héten karácsonyi menüajánlóval, hozzá való receptekkel jövök, addig is kellemes készülődést, és persze eredményes bevásárlást mindenkinek!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.