Ha a környezetvédelem kerül szóba, szinte unalomig ismételt tény, hogy a különböző műanyagok egyre nagyobb problémát okoznak világszerte, a klímaváltozás pedig az élet számos területére negatív hatással lesz. Egyéni szinten is egyre többen foglalkoznak a fenntarthatósággal és igyekeznek figyelni a környezetre, szelektíven gyűjteni a szemetet és takarékoskodni az energiaforrásokkal. Kevésbé kap figyelmet ellenben az étkezés annak ellenére, hogy jelentős hatása van a környezetre. A növényi alapú étrendnek például alacsonyabb a szén-dioxid kibocsátása, mint a húsevésnek, a helyben termelt klímabarátabb, mint amit távolról szállítanak, a szezonális jobb (nem csak a klíma szempontjából), mint az üvegházi vagy a primőr*.
Az ENSZ 2019-es tanulmánya arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőfeszítések hatásai jelentősen elmaradnak a várakozásoktól, ha nem lesz drasztikus változás a globális földhasználatban, a mezőgazdaságban és az emberek étrendjében. A jelentés szerint például mind az éghajlat, mind pedig az emberek egészsége szempontjából előnyös lenne, ha a gazdagabb országokban az emberek kevesebb húst fogyasztanának.
Elég csak arra gondolni, hogyan termelik az alapanyagokat. A New York Times cikke szerint például, amikor erdőket tüntetnek el azért, hogy helyet csináljanak a gazdaságoknak és az állattartásnak, akkor nagy mennyiségű szén kerül a levegőbe, de hasonlóképpen, a tehenek és juhok megemésztik a táplálékot, akkor metán kerül a levegőbe, ami szintén egy üvegházhatású gáz, de az állati trágya és a rizsföldek szintén nagy metánforrások. A mezőgazdasági gépek üzemeltetése, a műtrágya készítése és az élelmiszerek szállítása pedig mind károsanyag-kibocsátással jár.
Általánosságban elmondható tehát, hogy a marhahús és a bárányhús rendelkezik a legnagyobb környezeti lábnyommal egy gramm fehérjére vetítve, míg a növényi eredetű élelmiszereknek általában kisebb a környezeti lábnyomuk. A tudósok becslése szerint az étrendben bekövetkezett változások hatására 2050-re több millió négyzetkilométernyi föld szabadulhatna fel, és akár nyolc milliárd tonnával is csökkenhetne a globális szén-dioxid-kibocsátás évente.
De nem csak az számít, hogyan étkezünk, az élelmiszerpazarlás is problémát jelent. Az ENSZ jelentése szerint több mint 930 millió tonna eladott étel kötött ki a kukákban 2019-ben világszinten, az Európai Unióban pedig évente átlagosan 88 millió tonna élelmiszerszemét keletkezik. Az uniós előállított élelmiszerek 20 százaléka kerül a szeméttelepekre vagy végzi állati takarmányként, ez a pazarlás pedig évi több mint 140 milliárd euróba kerül a gazdaságnak. A pazarlás nem csak a gazdagabb országokat érinti. Az ENSZ adatai szerint a háztartások átlagosan 11 százalékát dobják ki az élelmiszereknek, ezzel pedig jelentős mértékben járulnak hozzá a környezetszennyezéshez. A globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 8-10 százaléka ugyanis az elfogyasztatlan élelmiszerekhez kötődik. Az élelmiszerpazarlás csökkentésével tehát mérsékelni lehet ezeknek a gázoknak a kibocsátását, illetve lassítani lehet a természet pusztulását, hiszen kevesebb földterületet alakítanának át az élelmiszeripar számára és szennyeznének.
*Az energiahasználat elsősorban az évmilliókkal korábban élt állati és növényi szervezetek maradványiból képződött fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járul hozzá a földi életfeltételek rontásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhatású gázként viselkedve fokozza a felmelegedést. Nem ártalmatlan ugyanakkor a füstgáz többi összetevője sem: az égéstermékek számos légúti és daganatos megbetegedés okozójaként ismertek. Hasonló a helyzet az égéssel és füsttel járó hagyományos dohánytermékek esetében is. A cigarettafüst szintén tartalmaz szén-dioxidot, de emellett közel száz olyan egyéb égésterméket is, amelyek bizonyítottan ártalmasak a dohányzóra és a környezetére is. Az égés és füst nélkül működő alternatívák használatakor lényegesen kevesebb káros- és potenciálisan káros anyag szabadul fel, mint a hagyományos dohánytermékek esetében.
Természetesen egyik füstmentes technológia sem kockázatmentes, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk egyelőre nem ismert, másrészt így is jut nikotin a szervezetbe, ami egy függőséget okozó anyag. A legfontosabb tehát, hogy aki nem dohányzik, az ne is szokjon rá, illetve, aki már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le. Hosszú távon ugyanis csak a nikotin- és dohány tartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek teljesen a dohányzás ártalmai.
Hiteles, megbízható forrásból történő tájékozódással és a megfelelő alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó alternatívák kiválasztásával nagy lépéseket tehetünk az ártalomcsökkentés útján.
További információ: www.dobjle100at.hu
A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.