Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Praktikus

5 spórolós tipp, hogy minél kevesebb étel végezze a kukában

élelmiszerpazarlás
Az ENSZ környezeti programjának jelentése szerint globális szinten egy főre 121 kilogramm fogyasztói szintű ételpazarlás jut évente, amiből 74 kilogrammért a háztartások felelősek. Pedig a kukába kerülő ételek nagy része megmenthető lenne egy kis odafigyeléssel, tervezéssel.

A jó hír az, hogy a NÉBIH friss hazai kutatása szerint az utóbbi három évben 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége. Vagyis most már „csak” évente 65 kiló élelmiszer landol a szemétben, ami természetesen még mindig nagyon sok. Ha tenni szeretnénk a bolygónkért és megkímélni a pénztárcánkat, érdemes megfogadni a szakértők tanácsait. Íme a javaslatok:

1. Vásároljunk hosszú eltarthatósági idejű alapanyagokat

  • Ha olyan élelmiszerekkel töltjük fel a kamránkat, amelyeknek viszonylag hosszú a szavatossági ideje, kevésbé valószínű, hogy a maradék a kukában végzi.
  • A fagyasztott zöldségek, gyümölcsök, halak és húsok általában olcsóbbak, mint a frissek, és pontosan annyit használhatunk fel belőlük egyszerre, amennyi az adott ételhez szükséges. A többi a fagyasztóban marad, így nem keletkezik hulladék.
  • A legtöbbet burgonyából dobunk ki – nagy részét sajnos feleslegesen. Ha puha, ráncos, repedezett, zöldes színűvé vált vagy penészes, ne fogyasszuk el, de ha éppen csak csírázni kezdett, egyszerűen vágjuk le a kis hajtásokat, és használjuk fel a burgonyát!
  • A konzervek is tökéletesek, ha a konyhai kiadásunkat szeretnénk csökkenteni. Kaphatóak hozzáadott cukor, só és tartósítószer nélküli konzervek, ezekből bármikor gyorsan készíthetünk egyszerű ebédet, vacsorát.
  • A szárított fűszernövények olcsók, és jól használhatók a főzés során, ezért felesleges friss vágott vagy cserepes növényt venni ha tudjuk, hogy utóbbiakat nem leszünk képesek életben tartani.
Bár határozottan van fejlődés, még így is évi 65 kiló élelmiszert dobunk ki  háztartásonként (Fotó: Shutterstock)
Bár határozottan van fejlődés, még így is évi 65 kiló élelmiszert dobunk ki háztartásonként (Fotó: Shutterstock)


2. Legyünk előrelátóak - és rugalmasak!

A spóroláshoz elengedhetetlen a tervezés: gondoljuk végig, hogy mikor, mit fogunk főzni. A gondos előkészítés ellenére is előfordul, hogy marad ez-az. Ekkor, a pazarlást megelőzendő, legyünk kreatívak, és használjunk fel minden elemet, ami megvásároltunk és romlandó! Gyakori, hogy a hétvégi főzés után megmarad egy-egy darab zöldség. A jó hír, hogy szinte bármilyen zöldséget lereszelhetünk, és hozzáadhatjuk a rántottához – máris kész a tápláló reggeli! De készíthetünk vegyes zöldségleveseket, pitéket a maradékokból, vagy sajttal elkeverve szószt, amit aztán lefagyaszthatunk. Nagyon jól fog jönni egy könnyű, gyors tésztavacsihoz.

Tervezz, írj bevásárlólistát! (Fotó: Shutterstock)
Tervezz, írj bevásárlólistát! (Fotó: Shutterstock)


3. Ne feledjük: a fagyasztó a barátunk!

Az élelmiszerek lefagyasztása megelőzi a baktériumok szaporodását, így ez az egyik legjobb módja a friss és a főtt maradékok tartósításának - itt talász egy listát arról, hogy mi mennyi ideig áll el a fagyasztóban, ebből a cikkből pedig kiderül, hogy mi az amit TILOS lefagyasztani.

4. nem kell annyi fűszer!

Számos módja van annak, hogy az ételt ízesebbé tegyük anélkül, hogy túl sok fűszert használnák. Az egészben sült csirkét például süssük magas hőmérsékleten 15 percig, hogy ropogós kéreg keletkezzen rajta, majd ezután tegyük a zöldségeket a sült hús levébe és alacsony hőmérsékleten együtt süssük őket tovább.
Ha a zöldségeket, például a hagymát, a sárgarépát, a paszternákot és a gombát nagy lángon, kevés olajban sütjük, karamellizálják a természetes cukrokat. Az ily módon elkészített zöldségekből ízletesebb lesz bármilyen étel.

Ne dobjuk ki - fagyasszuk le! (Fotó: Shutterstock)
Ne dobjuk ki - fagyasszuk le! (Fotó: Shutterstock)


5. Ne dobjuk ki a zöldségek héját, végeit

Kerüljük a zöldségek hámozást, hiszen a legtöbbnél a tápanyagok a héjban koncentrálódnak. De a kidobásra szánt héjnak sem kell veszendőbe mennie: mindig fagyasszuk le a felhasználható zöldséghéjat, végeket, és ha elegendő összegyűlt, főzzünk belőle alaplevet.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.