A jó hír az, hogy a NÉBIH friss hazai kutatása szerint az utóbbi három évben 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége. Vagyis most már „csak” évente 65 kiló élelmiszer landol a szemétben, ami természetesen még mindig nagyon sok. Ha tenni szeretnénk a bolygónkért és megkímélni a pénztárcánkat, érdemes megfogadni a szakértők tanácsait. Íme a javaslatok:
A spóroláshoz elengedhetetlen a tervezés: gondoljuk végig, hogy mikor, mit fogunk főzni. A gondos előkészítés ellenére is előfordul, hogy marad ez-az. Ekkor, a pazarlást megelőzendő, legyünk kreatívak, és használjunk fel minden elemet, ami megvásároltunk és romlandó! Gyakori, hogy a hétvégi főzés után megmarad egy-egy darab zöldség. A jó hír, hogy szinte bármilyen zöldséget lereszelhetünk, és hozzáadhatjuk a rántottához – máris kész a tápláló reggeli! De készíthetünk vegyes zöldségleveseket, pitéket a maradékokból, vagy sajttal elkeverve szószt, amit aztán lefagyaszthatunk. Nagyon jól fog jönni egy könnyű, gyors tésztavacsihoz.
Az élelmiszerek lefagyasztása megelőzi a baktériumok szaporodását, így ez az egyik legjobb módja a friss és a főtt maradékok tartósításának - itt talász egy listát arról, hogy mi mennyi ideig áll el a fagyasztóban, ebből a cikkből pedig kiderül, hogy mi az amit TILOS lefagyasztani.
Számos módja van annak, hogy az ételt ízesebbé tegyük anélkül, hogy túl sok fűszert használnák. Az egészben sült csirkét például süssük magas hőmérsékleten 15 percig, hogy ropogós kéreg keletkezzen rajta, majd ezután tegyük a zöldségeket a sült hús levébe és alacsony hőmérsékleten együtt süssük őket tovább.
Ha a zöldségeket, például a hagymát, a sárgarépát, a paszternákot és a gombát nagy lángon, kevés olajban sütjük, karamellizálják a természetes cukrokat. Az ily módon elkészített zöldségekből ízletesebb lesz bármilyen étel.
Kerüljük a zöldségek hámozást, hiszen a legtöbbnél a tápanyagok a héjban koncentrálódnak. De a kidobásra szánt héjnak sem kell veszendőbe mennie: mindig fagyasszuk le a felhasználható zöldséghéjat, végeket, és ha elegendő összegyűlt, főzzünk belőle alaplevet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.