Valljuk be: időnként fogalmunk sincs, mi lapul a hűtő vagy a kamra mélyén. Csak vásárolunk cél nélkül, „valamire egyszer majd jó lesz” alapon és észre sem vesszük, hogy esetleg már van abból az élelmiszerből akár tucatnyi is. Ezért az első szabály: nézz körül, mi van otthon, és azt edd meg, abból főzz vagy süss, aminek legrövidebb az eltarthatósága. Ha rendszeresen így teszel, elkerülheted, hogy a gyorsan romló élelmiszereket ki kelljen dobnod.
Imádjuk a roppanós zöldségeket, de néha előfordul, hogy túlfőzzük vagy nagyon puhára pároljuk kedvenceinket. Ilyenkor sem kell kétségbe esned: készíts pürét, amivel később ízesíthetsz más ételeket vagy használd el köretnek. A túlfőtt zöldségekből krémes főzelékeket is készíthetsz, ami önálló fogásként is megállja a helyét.
Igaz, nem is szép látvány, de egy ötperces hideg vízfürdő csodákra képes egy csokor kókadt petrezselyemmel vagy egy fonnyadt zellerrel, brokkolival. Utána gyakorlatilag ugyanúgy felhasználhatod, mintha frissen hoztad volna a piacról.
Előfordul, hogy nem tudjuk felmérni, mennyi zöldségre van szükségünk egy-egy hétvégi menü elkészítéséhez és picivel többet vásárolunk, mint szükséges lenne. Ilyenkor ne dobd ki a felesleget, inkább párold meg és készítsd el szósznak: keverd el egy csésze folyadékkal, például kókuszitallal. Finom mártogatóst kapsz, ami tökéletes uzsonnára, vacsorára. A nyers zöldségekből egészséges nassolnivalót, csipszet készíthetsz sütőben, kevés zsiradékkal.
Kevesen tudják, hogy nem minden zöldséget és gyümölcsöt kell meghámozni. Amy Gorin, a hollywood-i sztárok kedvelt táplálkozási szakértője azon a véleményen van, hogy egyenesen káros olyan zöldségeket megpucolni, mint például a zeller, a retek, a cukkini, a tök, a sárgarépa, vagy a burgonya, mivel az ezekben található magas élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok többsége nem a zöldség húsában, hanem a héjában található.
A csipsz és a kekszek többsége is akkor finom és kívánatos, ha ropogós. Egy idő után azonban „elöregednek”, és már nem olyan csábítóak. Ahelyett, hogy kidobnád, tedd pár percre forró sütőbe a megpuhult nassolnivalókat, és újra roppanóssá válnak.
Gyűjtsd össze a megmaradt csontokat, tedd egy jól zárható edénybe és fagyaszd le. Amikor kellő mennyiségű összegyűlik, készíts belőle alaplevet. Miért is dobnád ki az esszenciális aminosavak, az ásványi anyagok a kollagén értékes forrását?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.