A mártás vagy szósz a francia sauce szóból ered. A sauce a franciába a latin salsusból került, melynek jelentése: sós. A szószok az ételek ízét kiemelik, érdekesebbé, szaftosabbá, könnyen emészthetővé teszik azokat. Sokféle mártást, szószt, öntetet lehet megkülönböztetni: mást használ az ázsiai és mást az európai konyha, és sokan az ízesítőket és a saláta dresszingeket is ide sorolják.
A francia konyha által használt több száz féle mártást a 19. században Antonine Careme („a királyok séfje, a séfek királya”) rendszerezte, és alkotta meg a négy alapmártás kategóriáját. A mai mártáskategorizálások többször öt és hat féle alapmártásról beszélnek, mivel ide sorolják a paradicsomos mártásokat és a majonézt is. Mi most a négyes francia felosztást ismertetjük. A négy alapmártás négy alap összetevőt tartalmaz: tejet, világos alaplevet, vajat és sötét alaplevet.
Más néven tejmártás, béchamel vagy bechamel, besamel mártás. Az alapja liszt, vaj és tej. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt. Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, lasagnéba használjuk.
Csőben sült karfiol
Hozzávalók:
Elkészítés:
Fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté). Vajas fehér rántás alaplével felöntve. Az alaplé az étel jellegének megfelelően lehet szárnyas, hal vagy borjú, a lényeg, hogy a csontokat nem kell pirítani, mint a barna mártásnál. Csirke és halételek kiegészítője.
Jérce tárkonyos fehérmártással
Hozzávalók:
A mártáshoz:
Elkészítés:
Meleg majonéz, felvert mártás, vajszósz néven is ismert. Tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül vízgőz fölött.
Sült spárga hollandi mártással
Hozzávalók:
A mártáshoz:
Elkészítés:
Spanyol mártás, barna szósz. Lepirított csontokból, alapléből, zöldségekkel készül. Elkészítése igen időigényes, kis adagokban lefagyasztva sokáig eláll. Vörös húsokhoz, libamájhoz kitűnő.
Marhaszelet barnamártással
Hozzávalók:
Elkészítés:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.