Biztos a függőség, ha a nap első teendője a dohányzás, ha minden slukkot mélyen letüdőzünk és minden szálat végigszívunk, ha betegség esetén sem tudjuk mellőzni a dohányzást, ha idegesek vagyunk nemdohányzó helyen, ha a cigaretta elfogyásának gondolata szorongást vált ki, illetve például kizárólag dohányért képesek vagyunk elmenni az éjjelnappaliba. Az első lépés, hogy eldöntjük: leszokunk a káros szenvedélyről.
Hízás nélkül
Amikor letesszük a cigarettát, az említett hatások megszűnnek, tehát lassul az anyagcsere, fokozódik az éhségérzet, finomabbá válik az íz- és szagérzékelés, így ugyanannyi evés mellett is valószínűleg hízunk. A kutatások szerint száz leszokott dohányosból nyolcvan tapasztalja a súlygyarapodást. A férfiak 2,8 kilót, a nők 3,8 kilót híznak átlagosan.
Miért ilyen gyakori a hízás? A leszokáskor megnő az étvágyunk, az ízérzékelés finomodik, így az ételek ízletesebbek, illatosabbak, tehát vonzóbbak lesznek, ezért tudatosan kell kerülni a nassolást, pedig az édességet fokozottan kívánjuk, és a kéz-száj pótcselekvésére is nagy késztetésünk van. A száj „elfoglaltságát” rágózással is lehet pótolni.
Mivel az anyagcsere visszaáll az eredeti szintre, szorulás és zsírlerakódás egyaránt előfordul. Mindkettőt sok folyadékfelvétellel, illetve rostban gazdag és kalóriaszegény, egészséges ételekkel előzhetjük meg. A leszokás első két hónapjában mérjük meg magunkat minden nap ugyanabban a napszakban, így kontrollálhatjuk súlyunkat!
A kutatások szerint bizonyos ízekkel is segíthetjük a dohányzásról való leszokást. A húsok, a koffein tartalmú cikkek italok, az alkohol fogyasztása fokozza a cigaretta élvezeti értékét, míg a víz, a zöldségek, a gyümölcsök, a gyümölcslevek és a tejtermékek rontják a dohánytermékek ízét. Tehát a leszokás időszakában ezeket részesítsük előnyben! Szerencsére egészségesebbek is az előzőknél.
Mit együnk? Példák:
1.
Reggeli: főtt tojás, paradicsom, rozskenyér, madártej
Ebéd: natúrszelet párolt vegyes zöldséggel, gyümölcslé
Vacsora: sült tofu, barnarizs, tea
2.
Reggeli: gyümölcssaláta korpás keksszel, tea
Ebéd: főzelék feltéttel, gyümölcs, ásványvíz
Vacsora: grillezett zöldség, rozskenyér, tej
3.
Reggeli: rántotta uborkával, rozskenyér, tea
Ebéd: zöldséges durumtészta, gyümölcs
Vacsora: kefir búzakorpával, gyümölcslé
Egyszerű trükkök
Ne ünnep előtt határozzuk el a leszokást, mert a nagy dínomdánom közben nem fog sikerülni!
Részesítsük előnyben a lúgos vegyhatást kiváltó ételeket (legtöbb gyümölcs, zöldség, tejtermék), és csökkentsük a savasakat (pl. tojás, hús, hal, kenyér)!
Zsíros ételek mellőzése, főzés zsír nélkül: gőzöléssel, párolással, teflonban sütve, kukta és egyéb pároló edények használatával. A rántás helyett inkább habarást használjunk, kevés liszttel, alacsony zsírtartalmú tejföllel.
Csak étkezési időben együnk, akkor is kisebb adagokat, ne „kipukkadásig”!
Az ételt alaposan rágjuk meg, lassan együnk!
Figyeljünk az ízekre, az ízérzékelésünk finomodására!
A folyadékfogyasztás teltségérzetet is ad, a méreganyagok távozását is segíti: igyunk napi minimum 2−2,5 liter gyógyteát, szénsavmentes ásványvizet, cukormentes gyümölcslevet!
Együnk összetett szénhidrátokban gazdag ételeket: teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, barna kenyeret, rozskenyeret, gabonapelyhet, durumtésztát, barnarizst stb.
Étkezések között ne nassoljunk édességet, süteményt, chipset, olajos magvakat!
Mindig legyen otthon sárgarépa, koktélparadicsom, uborka, cukkini, brokkoli, karfiol, egyéb nyers és párolt zöldség minden mennyiségben!
Magas savtartalmú gyümölcsöt (pl. citrom, narancs, savanykás alma) ne együnk, mert az tovább fokozza az éhségérzetet!
Étkezés után mossunk fogat, menjünk sétálni, rágózzunk egyet!
Mindig legyen nálunk rágógumi, cukormentes szopogatnivaló!
Mozogjunk, sportoljunk, lift helyett lépcsőzzünk, hanyagoljuk autónkat, amikor csak lehet!
A leszokás első három hónapjában lehetőleg ne igyunk kávét és alkoholt: előbbi a cigarettavágyat fokozza, utóbbi rontja az önkontrollt!
A környezetünket is be kell vonnunk, hogy támogatásukkal segítsenek döntésünkben (pl. ne kínáljanak étellel, dohánnyal stb.)!
Idegeink, mozdulataink
Az elvonási tünetek − álmatlanság, depresszió, farkaséhség, köhögés, fáradtság, kedvetlenség − erősek is lehetnek, attól függően, mennyi ideig és milyen erős dohányt szívtunk. A B5-vitamin egyik hatása, hogy segíti feloldani a stresszt, ami leszokás közben igen gyakori tünet: a pantoténsav megtalálható például a gabonapelyhekben, a búzacsírában, a korpakészítményekben, a zöldfőzelékekben, az olajos magvakban, a csirkehúsban. A B1- vitamin is regenerálja az idegeket, csökkenti a szorongást, magunkhoz vehetjük barnarizzsel, teljes kiőrlésű gabonalisztekkel, búzacsírával, olajos magvakkal, sertéshússal, májjal, tejjel.
Ha eldöntjük, hogy le szeretnénk szokni a dohányzásról, nemcsak a nikotinról, hanem a mozdulatról is le kell mondanunk. Gond szokott lenni, hogy bizonyos tevékenységeket már el sem tudunk képzelni cigaretta nélkül: hogy igyam meg a kávémat, ha nem gyújthatok rá? És amikor a barátaimmal találkozom, hogyan poharazgasunk cigi nélkül?
Gyakran legalább pár hónapra le kell mondanunk azokról a tevékenységekről, amelyekhez szorosan kötjük a dohányzást. Mert megállni nehezebb! S ha már mindenképpen kávézunk, akkor olyan helyen fogyasszuk el, ahol nem szabad dohányozni! Ilyen apróságok nagyon sokat segítenek a rutinmozdulat leküzdésében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.