Magyarországon több mint 2200 molylepke faj él. A konyhában leggyakrabban az aszalványmollyal, a 8-10 milliméteres, vörösesbarna szárnyú kis lepkével találkozhatsz. Képes a legkisebb zugokban megtelepedni, kedvelik a magas páratartalmú, meleg helyeket. Nem csoda, hogy azokban a lakásokban, ahol nincsen kamra és a konyhaszekrényben tárolják a fűszereket, gabonákat, tobzódnak a molyok.
Az aszalványmoly átrágja magát mindenen. Gabonafélékben, hüvelyesekben , olajos magvakban, lisztben, mazsolában található meg, de kedveli a kakaót , a müzlit, a csokoládét, de a fűszereket is.
Minden háziasszonynak bosszúságot okoz, amikor ki kell dobnia a lisztet, fűszerpaprikát, vagy a müzlit, mert hemzseg a molytól, de most mutatunk néhány praktikát, amivel megszabadulhatsz az ételmolytól.
Először is dobj ki mindent a szemétbe, amiben moly van. A polcokat töröld át ecetes vízzel. Az újonnan vásárolt gabonákat, magvakat légmentesen zárható dobozba tárold. Persze sokszor előfordul, hogy a boltban, vagy a piacon vásárolt termékben már benne van a moly. Ha biztosra akarsz menni, akkor vásárlás után tedd a lisztet, vagy az olajos magvakat 72 órára a fagyasztóba. A míuszok megölik még a lárvákat is.
Nagyon fontos a gyakori szellőztetés is. Naponta többször szellőztesd a kamrát, konyhát, a lepkék nem kedvelik sem a hideget, sem a huzatot.
A boltokban, drogériákban kapható molycsapdékkal is védekezhetsz. Ezek a ragasztóval átitatott lapocskák az élelmiszerre nem veszélyesek, de a molyokat vonzzák.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.