Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Praktikus

Megbarnult a csalamádé? Ez az oka, és így védekezhetsz ellene!

A csalamádé barnulását megakadályozhatod, ha megfogadsz néhány tanácsot /Fotó: Shutterstock
A két legnépszerűbb savanyúság a kovászos uborka és a csalamádé. Az előbbit nem is olyan nehéz elkészíteni, még akár a kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak vele, hiszen szinte garantált az ízletes végeredmény. A csalamádé sem sokkal nehezebb, ám érzékeny, trükkös étel, mely egy kis odafigyelést igényel.

A csalamádé nélkül nehéz elképzelni a pörkölteket, de remekül illik ez a savanyúság a rántott húsok, a fasírtok és sült húsok mellé is, így nem árt, ha van otthon belőle. A boltokban könnyen beszerezheted, de ha igazán finomat szeretnél kóstolni, akkor készítsd el te magad, megéri rászánni az időt! Nem árt azonban észben tartani néhány dolgot, különben az egész mehet a kukába, ezzel pedig kárba vész az alapanyag és a belefektetett idő is.

A csalamádét készíthetjük tartósítószerrel vagy anélkül is /Fotó: Shutterstock
A csalamádét készíthetjük tartósítószerrel vagy anélkül is /Fotó: Shutterstock

Hibák, amik a csalamádé barnulásához vezetnek

1. Nagyon fiatal volt a káposzta

A csalamádé legfőbb összetevője a káposzta, azonban nem jó, ha nagyon friss, zsenge a zöldség, ugyanis magasabb a nedvességtartalma, mint az őszi káposztának. Ez pedig azt okozhatja, hogy a csalamádé megpuhul és megbarnul, ezért válaszd a tömörebb, keményebb, öregebb káposztákat, ha csalamádét készítenél.

2. Nem használsz tartósítószert

A csalamádét készíthetjük tartósítószer nélkül is, de ezt az utat csak akkor érdemes választani, ha kis mennyiséget készítünk, ami hamar el is fogy. Ha télire szánod a csemegét, akkor használj borként és citromsavat, ezek ugyanis segítenek abban, hogy ne puhuljanak meg a zöldségek, ezáltal megakadályozzák a barnulást.

A csalamádé barnulását megakadályozhatod, ha megfogadsz néhány tanácsot /Fotó: Shutterstock
A csalamádé barnulását megakadályozhatod, ha megfogadsz néhány tanácsot /Fotó: Shutterstock

3. Kevés a felöntőlé

Az is a csalamádé barnulását okozhatja, ha kevés a felöntővíz és nem lepi el a zöldségeket. A befőttes üveget alaposan meg kell tölteni a zöldségekkel és felönteni vízzel, hogy egy szál káposzta se lógjon ki, különben beindul az oxidáció. Ha kell, használhatsz nehezéket, hogy lenyomd a kilógó szálakat – írja a Ripost.

Mikor végzetes a barnulás?

A csalamádé ízét nem befolyásolja a barnulás, de van az a szint, ami után már nemcsak a szín változik meg, hanem megromlik a savanyúság. Ha a csalamádé tetején megjelenik egy vékony hártya, elkezd pezsegni a lé vagy kellemetlen lesz az illata, akkor semmiképp se edd meg, inkább dobd ki.

Házi csalamádé télire recept
Házi csalamádé télire recept

ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES CSALAMÁDÉ TÉLIRE >>>

Hozzávalók:

  • 3 kg káposzta
  • 2 kg vöröshagyma
  • 2 kg paprika
  • 2 kg uborka
  • szemes bors
  • egész egész kömény
  • babérlevél
  • 1 mk. borkén
  • 1/2 ek. nátrium-benzoát
  • 2,5 dkg só
  • 50 dkg cukor
  • 3 dl ecet

Elkészítés:

  1. A házi csalamádé elkészítéséhez a káposztát legyaluljuk, vagy szálasra vágjuk. A vöröshagymát, paprikát, uborkát karikára vágjuk.
  2. Egy nagy tálban a káposztát összekeverjük a hagymával, a paprikával, az uborkával, a borssal, a köménnyel és a babérlevéllel. Hozzáaadjuk a tartósítószereket, a sót és a cukrot, majd az ecetet és többször átkavarjuk, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.
  3. A káposztát tarthatjuk nagy, fedeles edénybe, de kiadagolhatjuk befőttes üvegekbe is. Utóbbi esetében egy napig hagyjuk állni, hogy levet eresszen.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.