A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Praktikus

Megbarnult a csalamádé? Ez az oka, és így védekezhetsz ellene!

A két legnépszerűbb savanyúság a kovászos uborka és a csalamádé. Az előbbit nem is olyan nehéz elkészíteni, még akár a kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak vele, hiszen szinte garantált az ízletes végeredmény. A csalamádé sem sokkal nehezebb, ám érzékeny, trükkös étel, mely egy kis odafigyelést igényel.

Csalamádé nélkül nehéz elképzelni a pörkölteket, de remekül illik ez a savanyúság a rántott húsok, a fasírtok és sült húsok mellé is, így nem árt, ha van otthon belőle. A boltokban könnyen beszerezheted, de ha igazán finomat szeretnél kóstolni, akkor készítsd el te magad, megéri rászánni az időt! Nem árt azonban észben tartani néhány dolgot, különben az egész mehet a kukába, ezzel pedig kárba vész az alapanyag és a belefektetett idő is.

A csalamádét készíthetjük tartósítószerrel vagy anélkül is /Fotó: Shutterstock
A csalamádét készíthetjük tartósítószerrel vagy anélkül is /Fotó: Shutterstock

Hibák, amik a csalamádé barnulásához vezetnek

1. Nagyon fiatal volt a káposzta

A csalamádé legfőbb összetevője a káposzta, azonban nem jó, ha nagyon friss, zsenge a zöldség, ugyanis magasabb a nedvességtartalma, mint az őszi káposztának. Ez pedig azt okozhatja, hogy a csalamádé megpuhul és megbarnul, ezért válaszd a tömörebb, keményebb, öregebb káposztákat, ha csalamádét készítenél.

2. Nem használsz tartósítószert

A csalamádét készíthetjük tartósítószer nélkül is, de ezt az utat csak akkor érdemes választani, ha kis mennyiséget készítünk, ami hamar el is fogy. Ha télire szánod a csemegét, akkor használj borként és citromsavat, ezek ugyanis segítenek abban, hogy ne puhuljanak meg a zöldségek, ezáltal megakadályozzák a barnulást.

A csalamádé barnulását megakadályozhatod, ha megfogadsz néhány tanácsot /Fotó: Shutterstock
A csalamádé barnulását megakadályozhatod, ha megfogadsz néhány tanácsot /Fotó: Shutterstock

3. Kevés a felöntőlé

Az is a csalamádé barnulását okozhatja, ha kevés a felöntővíz és nem lepi el a zöldségeket. A befőttes üveget alaposan meg kell tölteni a zöldségekkel és felönteni vízzel, hogy egy szál káposzta se lógjon ki, különben beindul az oxidáció. Ha kell, használhatsz nehezéket, hogy lenyomd a kilógó szálakat – írja a Ripost.

Mikor végzetes a barnulás?

A csalamádé ízét nem befolyásolja a barnulás, de van az a szint, ami után már nemcsak a szín változik meg, hanem megromlik a savanyúság. Ha a csalamádé tetején megjelenik egy vékony hártya, elkezd pezsegni a lé vagy kellemetlen lesz az illata, akkor semmiképp se edd meg, inkább dobd ki.

Házi csalamádé télire recept
Házi csalamádé télire recept

ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES CSALAMÁDÉ TÉLIRE >>>

Hozzávalók:

  • 3 kg káposzta
  • 2 kg vöröshagyma
  • 2 kg paprika
  • 2 kg uborka
  • szemes bors
  • egész egész kömény
  • babérlevél
  • 1 mk. borkén
  • 1/2 ek. nátrium-benzoát
  • 2,5 dkg só
  • 50 dkg cukor
  • 3 dl ecet

Elkészítés:

  1. A házi csalamádé elkészítéséhez a káposztát legyaluljuk, vagy szálasra vágjuk. A vöröshagymát, paprikát, uborkát karikára vágjuk.
  2. Egy nagy tálban a káposztát összekeverjük a hagymával, a paprikával, az uborkával, a borssal, a köménnyel és a babérlevéllel. Hozzáaadjuk a tartósítószereket, a sót és a cukrot, majd az ecetet és többször átkavarjuk, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.
  3. A káposztát tarthatjuk nagy, fedeles edénybe, de kiadagolhatjuk befőttes üvegekbe is. Utóbbi esetében egy napig hagyjuk állni, hogy levet eresszen.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.