Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Praktikus

Ezzel helyettesítsd a méregdrága étolajat

Étolaj, sütés /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
Egyre inkább érezzük a pénztárcánkon is, hogy az orosz-ukrán konfliktus mindinkább problémát jelent a napraforgó- így az étolajhiány szempontjából is. Ennek fő, sőt mondhatni egyetlen oka, hogy a két ország jelenleg a világ legnagyobb napraforgó-exportőre, a háborús helyzet pedig teljesen ellehetetlenítette a kivitelt. Na, de mégis mivel helyettesíthetnénk az étolajat a konyhában, ha már nem vagyunk hajlandóak a helyzetből adódó folyamatos ármozgást, illetve korlátozást elviselni? A válasz egyszerűbb, mint hinnéd! Már mutatjuk is:

A tapasztalt háziasszonyok mire ezekhez a sorokhoz érnének, már biztosan gondoltak egy alternatívára, ami nem más, mint a disznózsír. És milyen igazuk van! Sok háztartásban már régen feledésbe merült ez a kiváló alapanyag, pedig aki használja, az tudja, mennyivel finomabbak a zsírban sütött húsok, a rántás, vagy a sütemények. Kevesen tudják, hogy a zsírok a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében is fontos szerepet játszanak, így azok, akik azt állítják, hogy káros az egészségre, azok hatalmas tévedésben élnek.

Nem csak egészségügyi szempontból, hanem ár-érték arányban is jobb a disznózsír /Fotó: Shutterstock
Nem csak egészségügyi szempontból, hanem ár-érték arányban is jobb a disznózsír /Fotó: Shutterstock

Számtalan országban a mai napig nagy népszerűségnek örvend a disznózsír az egészségre gyakorolt hatásai és persze a magas a füstpontja miatt (121-218°C). Ezért nehezen ég meg, így sütésre is kiválóan alkalmas.

A világot megbolondító zsírellenesség egyébkén még a hetvenes évek Amerikájából indult és teljesen hazavágta az egészséges étkezést. Bekerült a köztudatba az olajjal főzés, ami ráadásul sokkal ártalmasabb, mint a zsírral készített ételeink. Könnyű volt hatni az emberekre, ugyanis akkor a szakemberek úgy gondolták, hogy az elhízás és az érrendszeri megbetegedések egyik fő okozója a disznózsír és a vaj. Ezt most és mindenkorra felejtsük el, és bátran helyettesítsük az étolajat az ár-érték arányban, minőségben és mérföldekkel egészségesebb disznózsírral, ami egyes sütemények elkészítésénél is gond nélkül bevethető.

A zsírellenesség a hetvenes évek Amerikájából indult és teljesen hazavágta az egészséges étkezést /Fotó: Shutterstock
A zsírellenesség a hetvenes évek Amerikájából indult és teljesen hazavágta az egészséges étkezést /Fotó: Shutterstock

Az étolajjal kapcsolatban jó tisztában lenni azzal, hogy bizonyítottan rákkeltő, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, hamar megavasodik, ráadásul a környezetünkre sincs jó hatással. Manapság a napraforgó olajért való rajongás egyik fő oka inkább a kényelem. Felhasználása valóban egyszerűbb, mint a disznózsíré, hiszen könnyebben szűrhető, tárolható, kezelhető, melegíthető. Ám tegyük fel a kérdést magunkban; megéri változtatni szokásainkon, ha az egészségünket, ételeink ízét, a környezetünkre gyakorolt káros hatásokat és a pénztárcánkat is pozitív irányba befolyásolja?

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.