Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Praktikus

Ha még mindig sok a cukkini: így tegyük el télire

Ha már senki be sem csönget hozzánk, mert félnek, hogy megint két termetes cukkinivel a hónuk alatt kell távozniuk, akkor tényleg itt az ideje, hogy télire is elraktározzuk ezt a fantasztikus zöldséget.

A cukkini a kezdő kertészek álma. Magról is könnyű nevelni, de tavasszal mindenhol kapható palánta is. Ha pici korában nem falják fel a csigák, nyert ügyünk van, gyakorlatilag kipusztíthatatlan. Szemmel láthatóan növekszik napról napra, viszonylag gyorsan irdatlan nagy leveleket hoz, amik remekül árnyékolnak körülötte, tehát gyomlálnunk sem kell. Sok nap és sok víz kell neki, akkor gazdagon terem. Egy cukkinibokor már kielégíti egy család normális cukkiniigényeit, de persze mindenki többet ültet, így aztán augusztusban ott állunk tengernyi zöldséggel.

A sok szép cukkinit ne hagyjuk kárba veszni / Fotó: Shutterstock
A sok szép cukkinit ne hagyjuk kárba veszni / Fotó: Shutterstock

Az idei nyarat különösen szereti, rengeteg a csapadék, sokszor párás az idő, de azért meleg is van, sokat süt a nap is, eszményiek a körülmények. A sok esőnek köszönhetően még a hatalmasra növő termések is nagyon zsengék, nem is érdemes picinek leszedni, mert még a kilósaknak is papírvékony a héja, gyenge a belseje. Ha a folyamatos fogyasztás mellett még mindig van pár cukkinink, akkor tegyük el télire.

Fagyasztva

Ez a legegyszerűbb, de a legdrágább módszer is egyben (hacsak nem saját napelem termeli a fagyasztáshoz szükséges energiát). Attól függően, hogyan akarjuk felhasználni, felvágjuk kis kockákra vagy lereszeljük. Pici sóval összekeverjük, hagyjuk állni 10-15 percig. utána gyengéden kinyomkodjuk, adagonként zacskózzuk, és már mehet is a fagyasztóba.

Üvegbe zárva savanyúságnak

Ha van még hely a kamrában, tegyük üvegekbe. Fermentálhatjuk a szokásos módon – azaz hasábokra vágjuk, tetszőleges fűszerekkel (kapor, csombor, fokhagyma, babér, stb.) szorosan üvegekbe állítjuk. Teleöntjük két százalékos sóoldattal (körülbelül fél centi maradjon üresen a fedélig). Rácsavarjuk a hibátlan fémfedőt. Egy hűvösebb, nem napsütöttek sarokba állítjuk, teszünk alá egy tálcát, mert az erjedés alatt ki fog folyni a levének egy rész. Nem sziszegtetjük, nem vesszük le róla a fedőt. Nyáron pár nap alatt lezajlik a fermentálódási folyamat. Amikor már nem folyik belőle lé, akkor átköltöztetjük a kamrába. Csak kibontás után kell a hűtőszekrényben tartani. Ha jó volt az alapanyag, és jól csináltunk mindent, a végeredmény egy ropogós, kovászosuborka-szerű savanyúság lesz. Mindenesetre mielőtt elteszünk belőle negyven üveggel, érdemes egy pici próbaüvegnyit eltenni, és megkóstolni pár nap múlva.

Isteni finom mártogatós készíthető belőle: kis üvegekbe zárva télen is élvezhetjük az ízét / Fotó: Shutterstock
Isteni finom mártogatós készíthető belőle: kis üvegekbe zárva télen is élvezhetjük az ízét / Fotó: Shutterstock

Lecsóként is jól jön télen

Olajon hagymát dinsztelünk, arra jön a pici szeletekre vágott tömérdek cukkini, egy-két paprikával. Ha ezek megpárolódtak, akkor viszonylag sok paradicsomot adjunk hozzá, hogy majd jó bő leve legyen a ragunak. Ha minden megfő és bugyogva fő, üvegekbe töltjük, sok forró lével nyakon öntve. Lezárjuk, fejre állítjuk tíz percre, aztán visszafordítjuk, és kihűtjük.

Zöldségkrém

Készíthetünk zöldségkrémeket is a cukkiniben szegény időszakokra. Dinsztelt hagymára tesszük a feldarabolt cukkinit, pároljuk. Érdemes hozzáadni némi padlizsánt is, mert attól krémesebb, zselésebb lesz. Közben ízesítjük zöld fűszerekkel (kakukkfű, csombor, kapor), fokhagymával, sóval, borssal. Ha kész, botmixerrel átnyomjuk. A sűrű masszát kis üvegekbe rakjuk, majd vizes dunsztban még fél órát főzzük.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

KESERŰ A CUKKINI? EZZEL A MÓDSZERREL MEGSZABADULHATSZ A MELLÉKÍZTŐL!>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.