Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Praktikus

Így grillezd a paprikát, ha már unod a lecsót

Sütve, főzve, töltve, őrölve fűszernek… A paprika a magyar konyha alapvető és elengedhetetlen alapanyaga a levestől a főételen át a savanyúságig. A szezon beköszöntével még inkább előtérbe kerülnek a paprikából készült fogások és köztük a nagy kedvenc, a lecsó is. Holott az étkezési paprika a grillszezonban is remekül megállja a helyét, érdemes grillezve is megkóstolni.

Az Európai Friss Csapat nyári sajtóworkshopján Bernáth József séf nemcsak a paprika grillezésével kapcsolatban adott praktikus tippeket, hanem egy könnyű nyári receptet is bemutatott. Kozák Luca a program sportoló nagykövete pedig követte a paprika útját a fóliasátortól egészen a boltokig.

Bár sokan nem tudják, de a paprika a burgonyafélék családjába tartozik. Itthon az 1600-as évek elején említik először törökbors néven, amit borspótló fűszerként használtak. Az étkezési paprika a XVIII. században a törökök elől menekülő bolgárok közvetítésével érkezett hazánkba. A Szentes és környékére letelepedett bolgárok később a magyarokkal együtt létrehoztak egy új zöldségkertészeti rendszert, az ún. bolgárkertészetet, amelynek legnagyobb eredménye a hazai étkezési paprika nemesítése és termesztése lett.

Sütve, főzve, töltve, őrölve fűszernek - mindenhogy szeretjük a paprikát
Sütve, főzve, töltve, őrölve fűszernek - mindenhogy szeretjük a paprikát

A paprikatermesztés a mai napig jelentős Magyarországon, a legnagyobb felületen termesztett zöldségfélénk, különösen Szentes környékén. Kozák Luca az Európai Friss Csapat sportoló nagykövete is ellátogatott ide, hogy az egyik legnagyobb hazai paprikatermelőket összefogó szövetkezetnél, a Délkertésznél megismerkedjen az étkezési paprika útjával a termelőtől a boltokba szállításig és bemutassa a lenépszerűbb típusokat, fajtákat is.

A lenépszerűbb fajtakörök

Étkezési paprikából számos típus létezik, amelyek különböző tulajdonságúak lehetnek: vastag vagy vékony húsú, csípős vagy édes, fehér, zöld vagy színesre érő. Azt, hogy éppen melyiket választjuk, attól is függ, mit készítünk belőle. A legnépszerűbb paprikatípusok itthon a fehér TV-, a kápia-, és a hegyes erős paprika.

T. v. paprika

A t. v. paprikának semmi köze nincs a tévéhez, a neve a „tölteni való" kifejezés rövidítése. Ez az elnevezés utal a fehér étkezési paprika egyik lehetséges felhasználási módjára – gondoljunk csak a darált húsos töltött paprikára –, de általában ezt fogyasztjuk nyersen a szendvicsek mellé, ez kerül a pörköltekbe, a lecsóba, de készülhet belőle savanyított, káposztával töltött változat is. A t. v. paprikát mindenki ismeri!

A t. v. paprikának semmi köze nincs a tévéhez
A t. v. paprikának semmi köze nincs a tévéhez

Kápia paprika

A kápia a legjobb választás, ha grillezni szeretnénk a paprikát! A sült paprika készítésének nagy hagyománya van a mediterrán és a balkán országokban, így számos más módon felhasználható: paprikakrémekhez, sült paprikás ételekhez, salátákhoz. Grillezés, sütés közben a benne található cukor karamellizálódik, ettől lesz igazán különleges az ízvilága.

Ha paprikát szeretnénk grillezni, akkor a kápia a legjobb választás
Ha paprikát szeretnénk grillezni, akkor a kápia a legjobb választás

Kosszarvú

A kosszarvú paprika sok évtizede bevált, a bolgárkertészek és a hazai nemesítés munkájának köszönhetően népszerű, elsősorban friss fogyasztásra termesztett paprika. Főként azok körében kedvelt típus, akik nem szeretik a csípős ízt, de ízvilágában kedvelik a hegyes-erős paprikát. Hideg ételek mellett kiváló savanyúságok készítésére, mivel ropogósan ízes állaga megmarad savanyításkor is. Piaci jelentősége lecsökkent az elmúlt években, ezért ma leginkább házi kertekben, és néhány termelőnél fellelhető.

Hegyes-erős

Aki szereti a csípős ízt, bármihez fogyaszthatja. Habár a világon termesztett csípős paprikák között kevésbé csípősnek számít, mégis nemzetközileg is elismert a magyar hegyes-erős paprika, hiszen kevés nemzet fogyasztja nyersen a csípős paprikát. Hacsak az íze miatt ennénk, és nem igazán bírjuk az erőset, érdemes kivágni az ereket és elkerülni a magokat, mivel ezek tartalmazzák legnagyobb mennyiségben a csípős ízt adó kapszaicin vegyületet! Miért esszük mégis, ha csíp? A válasz egyszerű: az agyunk a csípős íz elleni védekezéshez endorfint, vagyis boldogsághormont termel, ezért érezzük jól magunkat tőle. Alapszabály, hogy ha erős paprikával dolgozunk, midig alaposan mossunk kezet, és soha ne nyúljunk a szemünkbe.

Nemzetközileg is elismert a magyar hegyes-erős paprika
Nemzetközileg is elismert a magyar hegyes-erős paprika

A paprikagrillezés tudománya Bernáth Józseftől

A finom fogások elkészítése már az alapanyagok kiválasztásával, helyes tárolásával és szakszerű előkészítésével kezdődik. Amikor paprikát vásárolunk, ügyelni kell rá, hogy a héja fényes és sima legyen, ne legyenek rajta puhább foltok, esetleg látható hibák. Ha a paprika egyébként ép, csak ráncosabb a felülete, akkor még használható, csak ne tartogassuk sokáig, mielőbb készítsük el. A paprika tárolása nem kíván extra dolgokat: száraz, hűvös helyen tartsuk és mosás nélkül tegyük el, mert a nedvességtől könnyebben megromlik. A paprikagrillezés előkészületeihez Bernáth József séf, az Európai Friss Csapat gasztronagykövete sajtóworkshopon adott jó tanácsokat.

– A legfontosabb, hogy időben melegítsük elő a grillt, mert a zöldségek így pirulnak meg rajta tökéletesen. A paprikát mindig mossuk meg, csöpögtessük le, és töröljük szárazra, ami szintén a pirulás miatt fontos – hívta fel a figyelmet a séf.

Bernáth József séf, az Európai Friss Csapat gasztronagykövete
Bernáth József séf, az Európai Friss Csapat gasztronagykövete

A séf a Szentesen rendezett workshopon zöldségnyársat készített. Ehhez a paprikát fel kellett darabolni. Ezzel kapcsolatban Bernáth József megjegyezte, ahelyett, hogy kitörnénk a csumát, inkább felülről kivágva távolítsuk el a magokat, illetve az ereket pedig a darabolás előtt javasolt kiszedni. A grillezett zöldségekre, így a paprikára is igaz, hogy mindenképpen meg kell kenni olívaolajjal, tehetünk mellé zöldfűszereket is, például a kakukkfű jól passzol hozzá. Sót és borsot csak a végén tegyünk rá.

– A grillpaprikát egyszerű elkészíteni és isteni finom! Mindegyik fajta alkalmas a grillezésre és a gasztronómiai felhasználásra. Aki estleg nem „darabban” szeretné fogyasztani, annak javaslom, hogy bátran készítsen belőle krémet: a kápia paprikából például szuper paprikakrém készíthető – tette hozzá a séf.

Grillezés közben a paprika is megkapja azt az igazi, mással nehezen pótolható különleges zamatot, füstös ízvilágot, ami csakis a grillfogásokat jellemzi. Ha nincs grillünk, szerencsére akkor sem kell lemondanunk erről a szezonális finomságról, mert sütőben grillfunkcióval, és serpenyőben is elkészíthető. Ne ijedjünk meg akkor sem, ha kicsit több paprikát sütöttünk meg, és maradt belőle, mert így is sokféleképpen felhasználhatjuk. Lehet belőle mártogatós, szendvicsfeltét, sőt savanyúság is, amivel télre is átmenthetjük a nyári grillezés, a grillpaprika ízeit.

Sütőben grillfunkcióval és serpenyőben is elkészíthető
Sütőben grillfunkcióval és serpenyőben is elkészíthető

Szóval tombol a paprikaszezon, kóstoljunk új ízeket és készítsünk a lecsó mellett más nyári fogásokat is a friss hazai paprikából!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.