Bár a finomságokon megjelenő penészgombák látványa cseppet sem kellemes, a megjelenésük és növekedésük normális jelenség. A gombák tulajdonképpen komposztálják, újrahasznosítják azokat az élelmiszereket, amelyekbe bejutnak, hiszen nem tesznek mást, csak felgyorsítják a bomlási folyamatot.
A penészgombák az ellátási lánc bármely pontján megjelenhetnek a betakarításról kezdve a szállításon át az otthoni tárolásig. Mivel szaporodásukhoz nedves környezet szükséges, meleg, párás időben gyakoribb a penészesedés. Ha azonban sérül a hűtési lánc, a hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek is veszélybe kerülnek.
A látható elváltozások elég egyértelműek: ha az élelmiszeren folt van, ami első pillantásra szürkének, bolyhosnak, porosnak tűnik, és/vagy a zöldség vagy gyümölcs megpuhult, sötétebbé vált, szinte biztos, hogy penészes.
Bár a penész szabad szemmel jól látható, ez egy gomba, aminek a spórái sokkal mélyebbre jutnak az élelmiszerekben, mint amennyit látsz. Általános szabály, hogy a penész könnyebben terjed a puha élelmiszerekben (például a kenyérben, a gyümölcsökben és a lágy sajtokban), ezért nem szabad egyszerűen csak levágni a penészes részt és megenni a maradékot. Ezeket az élelmiszereket sajnos ki kell dobni!
Ha azonban a keményebb állagú élelmiszerekben indult meg a penészesedés, van remény arra, hogy az egészséges részeket megmentsd, ugyanis a penészgomba sűrűbb anyagban nehezebben terjed. Ilyenkor távolítsd el a penészes részt – némi ráhagyással persze – és máris fogyaszthatod az penészmentes részt. A kést, amivel dolgoztál, azonnal mosd le mosószeres meleg vízzel! A gombaspórák a levegőben szállva is terjednek, könnyedén megfertőzhetnek más élelmiszereket is.
Kétségeid vannak? Akkor inkább dobd ki az ételt! A penész veszélyes mikotoxinokat termelhet, és allergiát, súlyos légúti fertőzéseket okozhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.