Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Praktikus

Ha ezt a filléres extrát hozzáadod a darált húshoz, olyan tökéletesre pirul, mint még soha!

Darált hús
A darált hús – elsősorban a marhahús pirítása közben gyakran felmerülő probléma, hogy az annyi levet ereszt, hogy a hús sokáig nem is pirul, inkább csak fő. Van azonban egy egyszerű, filléres hozzávaló, amit ha a beleteszel, a végeredmény tökéletes állagú, szaftos ragualap lesz.

A darált hús egy igen népszerű alapanyag nálunk: nem csak a rajongott fasírt vagy a töltött paprika készítésekor kapjuk elő: amikor a szintén méltán népszerű rakott karfiolt, padlizsánt, cukkinit vagy például csilit, esetleg bolognait készítünk, akkor is ezzel dolgozunk, csak nem a nyers, hanem a lepirított változattal. A probléma, ami ez utóbbinál sokszor előfordul, hogy a hús a forró zsiradékon szépen lassan kiolvad, elég tekintélyes mennyiségű vizet enged, így ahelyett, hogy pirulna, vagy mondjuk úgy karamellizálódna, inkább csak fő, és csak jóval később pirul. Így sokat veszít a nedvességtartalmából, és így az élvezti értékéből is, mire a kívánt sötétbarna színt eléri.

Még erre is használható a szódabikarbóna

Ám létezik egy módszer, amivel gyorsan átugorható ez a szakasz: egy TikTok-trükk szerint nincs másra szükég, mint egy teáskanálnyira a jó öreg szódabikarbónából. A ktchn.com letesztelte a módszert, és láss csodát: működik!

A recept a következő: kb. 50 dkg darált húshoz adjunk egy negyed teáskanál szódabikarbónát, keverjük el, és pihentessük kb. 15 percig. Fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Aztán vegyünk elő egy tapadásmentes serpenyőt, és marhahús esetén 1-2 csepp, szárazabb húsok esetén kicsit több zsiradékkal kenjük ki, majd borítsuk bele a húst. Minél kevesebb hozzáadott zsiradékkal dolgozunk, annál tökéletesebb lesz a végeredmény. Fontos még, hogy ne kevergessük folyton, hagyjuk, hogy magától piruljon, és ahogy veszít a nedvességtartalmából, szépen lassan szétessen. Így elkerüljük, hogy a hús túlsüljön, és ínycsiklandó mélybarna színe és tökéletes szaftos állaga lesz.

Hogyan működik a szódabikarbónás trükk?

A ktchn.com okfejtése szerint a varázslat az lehet, hogy szódabikarbóna magas pH-ja megakadályozza a marhahúsban lévő fehérjék összekapcsolódását. Ezek az erős kötések szorítják ki a nedvességet a marhahúsból, és keletkezik a hús alatt egy víztócsa a serpenyőben. Ha ezt megakadályozzuk a szódabikarbóna segítségével, sokkal kevesebb nedvességet enged ki magából az étel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.