A darált hús egy igen népszerű alapanyag nálunk: nem csak a rajongott fasírt vagy a töltött paprika készítésekor kapjuk elő: amikor a szintén méltán népszerű rakott karfiolt, padlizsánt, cukkinit vagy például csilit, esetleg bolognait készítünk, akkor is ezzel dolgozunk, csak nem a nyers, hanem a lepirított változattal. A probléma, ami ez utóbbinál sokszor előfordul, hogy a hús a forró zsiradékon szépen lassan kiolvad, elég tekintélyes mennyiségű vizet enged, így ahelyett, hogy pirulna, vagy mondjuk úgy karamellizálódna, inkább csak fő, és csak jóval később pirul. Így sokat veszít a nedvességtartalmából, és így az élvezti értékéből is, mire a kívánt sötétbarna színt eléri.
Ám létezik egy módszer, amivel gyorsan átugorható ez a szakasz: egy TikTok-trükk szerint nincs másra szükég, mint egy teáskanálnyira a jó öreg szódabikarbónából. A ktchn.com letesztelte a módszert, és láss csodát: működik!
A recept a következő: kb. 50 dkg darált húshoz adjunk egy negyed teáskanál szódabikarbónát, keverjük el, és pihentessük kb. 15 percig. Fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Aztán vegyünk elő egy tapadásmentes serpenyőt, és marhahús esetén 1-2 csepp, szárazabb húsok esetén kicsit több zsiradékkal kenjük ki, majd borítsuk bele a húst. Minél kevesebb hozzáadott zsiradékkal dolgozunk, annál tökéletesebb lesz a végeredmény. Fontos még, hogy ne kevergessük folyton, hagyjuk, hogy magától piruljon, és ahogy veszít a nedvességtartalmából, szépen lassan szétessen. Így elkerüljük, hogy a hús túlsüljön, és ínycsiklandó mélybarna színe és tökéletes szaftos állaga lesz.
A ktchn.com okfejtése szerint a varázslat az lehet, hogy szódabikarbóna magas pH-ja megakadályozza a marhahúsban lévő fehérjék összekapcsolódását. Ezek az erős kötések szorítják ki a nedvességet a marhahúsból, és keletkezik a hús alatt egy víztócsa a serpenyőben. Ha ezt megakadályozzuk a szódabikarbóna segítségével, sokkal kevesebb nedvességet enged ki magából az étel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.