Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Praktikus

Így tárold az élelmiszereket, hogy sokáig elálljanak!

Élelmiszer helyes tárolása hűtő /Fotó: Shutterstock
Az élelmiszerek helyes tárolása az egészséged szempontjából is fontos, ezért mindenképpen érdemes végigböngészned a lenti listát!

Mit hova tegyünk?

A tejtermékeket, a tojást, a felvágottakat, a cukrásztermékeket és minden olyan élelmiszert, aminek a csomagolásán szerepel, hogy felbontás után hűtést igényel, a hűtőszekrény középső és felső polcán tartsuk, ahol 4–6 fok van. A hűtést igénylő zöldségeket, illetve gyümölcsöket pakoljuk a számukra kialakított alsó tárolórekeszbe: ezeket érdemes megtisztítva, megmosva és szárazra törölve, frissen tartó zacskóban vagy dobozban eltenni, különben hamar megpenészedhetnek, megfonnyadhatnak.

Hagyjuk kihűlni!

Soha ne tegyünk nagy mennyiségű meleg ételt a hűtőbe, mert emiatt megnő a benti hőmérséklet, ez pedig nem használ sem a már bent lévő élelmiszereknek, sem magának a készüléknek. Az alapanyagok és az ételek megolvadhatnak, megromolhatnak az átmeneti felmelegedés miatt, maga a fridzsider pedig sokkal több energiát fog felhasználni, hogy visszahűtse a belső rész hőmérsékletét.

Ne a hűtőbe!

Bizonyos ételek (pl. paradicsom, zöldbab, cukkini, déligyümölcsök) száraz, hűvös, naptól védett helyen hűtés nélkül is elállnak. Az egész hagyma, legyen az lila vagy vörös-, imádja a hideget, ám a nevességet már kevésbé. Így a burgonyával hasonlóan tárolandó: száraz, hideg és sötét helyen! A kenyeret se rakjuk a hűtőbe, mert megposhad!

Nem mindegy, hogy, mit mivel!

Bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket nem célszerű egymás mellett tárolni, mert felgyorsítják egymás érési folyamatát. Ilyen például az alma: a belőle felszabaduló gázoktól könnyebben megrohad a tálban mellé rakott kivi, narancs vagy más vékony héjú gyümölcs.

Húsok

Ezeket mindig becsomagolva tegük a készülékbe, és maximum 1-2 napig tárolja. Ha tudjuk, hogy ennyi idő alatt jó eséllyel nem fogjuk felhasználni, inkább azonnal fagyasszuk le őket!

Lekvárok, befőttek, savanyúságok

Felbontás előtt hűvös, fénytől védett helyen, felbontás után pedig a hűtőben tároljuk ezeket a finomságokat. Minél hamarabb fogyasszuk el őket, hiszen az üvegükben lévő nedves levegő miatt hamar megpenészedhetnek!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.