Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Praktikus

Karcos a főzőlap? Ezzel az egyszerű módszerrel újra szép lesz a felülete

Egyre népszerűbbek az elektromos tűzhelyek. A legtöbben – a kedvező ár-érték arány miatt – kerámialaposat választanak, ami felületének köszönhetően ugyan egyszerűen tisztítható, de sajnos könnyen is karcolódik. Máris mutatjuk, hogy mit tehetsz, ha a te tűzhelyed is helyenként már karcos.

A kerámialapos tűzhelyen kényelmesen, gyorsan lehet főzni, és bármilyen edénnyel használható. A tűzhely főzőlapjába egy fűtőszál van építve, amely hőt bocsát ki magából, így melegíti fel a főzőfelületre helyezett edényt. A sima és tartós üvegkerámia felületnek köszönhetően a főzőlap könnyen karbantartható. Fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a felületét, erre szuper tippeket találsz ebben a cikkünkben.

A karcos főzőlapot először egyszerű módszerekkel próbáld meg simává varázsolni / Fotó: Shutterstock

És bár jól tisztítható, de sajnos könnyen is karcolódik ez a felület. Ha megtörténik a baj, ne ess kétségbe: szerencsére könnyen orvosolható a probléma. Íme egy kis segítség, ha a professzionális megoldások (csiszolás, üvegcsere stb.) előtt házi módszerekkel próbálkoznál.

Ammónia

Az ammónia sokoldalú, hatékony háztartási tisztítószer, amelyet számos célra, többek között a karcolások eltüntetéséhez is felhasználhatsz. Keverj össze 20 ml ammóniát fél liter vízzel és egy puha rongyot áztass be a keverékbe. Körkörös mozdulatokkal töröld át a felületet. Addig ismételd a mozdulatokat, míg a karcolások el nem tűnnek.

Az ammónia veszélyes szer, használata közben nem árt az óvatosság! Erős szaga irritálhatja a légutakat, ezért mindig szellőztess használata közben. Használj védőkesztyűt, hogy megvédd a bőrödet

Fogkrém

A fogkrém is hatékonyan tünteti el a karcolásokat a főzőlapról. A módszer nagyon egyszerű: tisztítsd meg alaposan a felületet, majd nyomj egy kevés fogkrémet egy puha szivacsra vagy törlőruhára és körkörös mozdulatokkal töröld át a főzőlapot. Végül nedves ruhával távolítsd el a fogkrémet – és máris ott fog csillogni a karcmentes felület!

Szódabikarbóna-paszta

Keverj össze néhány kanál szódabikarbónát annyi vízzel, hogy sűrű puding állagú masszát kapj. Kend ezt a karcolásokra, és finoman dörzsöld be a karcolásokba egy tiszta ruhával. Ezután töröld le a főzőlapot. 

Mielőtt bármivel próbálkoznál, alaposan tisztítsd meg a főzőlapot / Fotó: Shutterstock

A legjobb persze, ha sikerül megelőzni a karcosodást:

  • Ne húzd az edényeket, serpenyőket a tűzhelyen, mindig emeled meg és úgy tedd egyik helyről a másikra. 
  • A fém kanalak, spatulák és habverők csúnya nyomokat hagyhatnak maguk után és akaratlanul is megsértheted vele a főzőlapot. Ezért is érdemes szilikonból vagy fából készült eszközöket használni.
  • Ne használj durva súrolószereket és szivacsokat, dörzsiket. Ezek apró karcolásokat ejtenek a főzőlap felületén, és egy idő után nagyon látványos lesz a sok sérülés.
  • Ne kapard a ráégett szennyeződéseket éles késekkel, villákkal! Használj mindig speciális főzőlaptisztító spatulát.


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.