Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Praktikus

Így készíthetsz egyszerű tápoldatot otthon: a rózsáid hálásak lesznek érte

Rózsabokor /Fotó: Shutterstock
A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs, melyet sokféleképpen felhasználhatunk. Arra azonban talán csak kevesen gondoltak eddig, hogy a héja is remek szolgálatot tehet, méghozzá a kertben!

A banánt nemcsak önmagában, nyersen lehet fogyasztani, hanem sokféleképpen felhasználhatjuk. A banán a smoothie-k és turmixok elhagyhatatlan alapanyaga, de készülhet belőle palacsinta, banánkenyér, diétás sütemény, sőt akár sült banán is, mely vaníliafagyival kínálva mennyei csemege. Bármit is csinálunk belőle, a héját nem fogjuk megenni és vagy a kukában, vagy a komposztban végzi.

Ha nincs komposztálónk, akkor sem kell feltétlenül kidobni a banánhéjat, ugyanis fel tudjuk használni a kertben, és ezért a növényeink, kiváltképp a rózsák nagyon hálásak lesznek!

A banánhéjnak is magas az ásványianyag-tartalma /Fotó: Shutterstock
A banánhéjnak is magas az ásványianyag-tartalma /Fotó: Shutterstock

Milyen vitaminok vannak a banánban?

A banán egy szupergyümölcs, fontos energiaforrás, emellett rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne. A banánban az A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6-vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban.

A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akárcsak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas, az immunrendszert védő cink és a kálium is jelen van ebben a gyümölcsben. Ez utóbbi az, amiért a növények is hálásak lesznek!

Ne dobjuk ki a banánhéjat, a növények hálásak lesznek érte /Fotó: Shutterstock
Ne dobjuk ki a banánhéjat, a növények hálásak lesznek érte /Fotó: Shutterstock

Mi van a banánhéjban?

Akárcsak a gyümölcshúsban, a héjban is megtalálható számos ásványi anyag, mind közül talán a kálium a legfontosabb a növények számára. A káliumra nemcsak az emberi szervezetnek, hanem a növényeknek, virágoknak is szükségük van, hogy erősek, egészségesek és ellenállóak legyenek a betegségekkel szemben, és mindezek mellett növekedni is tudjanak.

A banánhéj kiváló kalcium-, magnézium-, foszfát- és kénforrás, amelyre minden növénynek szüksége van a túléléshez.

A rózsatövek közelében helyezzük el a banánhéjat /Fotó: Shutterstock
A rózsatövek közelében helyezzük el a banánhéjat /Fotó: Shutterstock

Hogyan használjuk fel a kertben a banánhéjat?

Ahhoz, hogy kiaknázzuk a banánhéjban rejlő erőt, többféle út is áll előttünk. A héjat egyben vagy apróra darabolva egyszerűen el is áshatjuk a rózsatövek közelében. A héj rothadásnak indul és ezáltal felszabadulnak belőle az ásványi anyagok.

A banánhéjból készíthetünk házi tápoldatot is. Vegyünk egy lezárható edényt, tegyük bele a banánhéjakat és öntsük fel vízzel, majd fedjük le, hogy ne érje napfény. Hagyjuk állni egy-másfél hétig, majd szűrjük le, és már használhatjuk is az öntözés során. Ha túl sűrű, akár higíthatjuk is az oldatot – olvasható az Express cikkében.

Az áztatásból megmaradt banánhéjat tehetjük a komposztba, vagy akár el is áshatjuk a rózsatövekhez, még jobban kihasználva így a banánban rejlő ásványi anyagok erejét.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.