Kijevi csirkemell rizibizivel
Rakott zöldbab darált hússal
Körömpörkölt csülökkel
Kapros tökfőzelék virslivel
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Babgulyás
Kínai szezámmagos csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Zsemlegombóc
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell
Praktikus

Tönkreteszi a kotyogóst, ha így mosod el: mutatjuk a helyes tisztítás módját

Így tisztítsd a kotyogós kávéfőzőt /Fotó: Shutterstock
Hiába készülnek egyre modernebb kávéfőzők, különféle kapszulás készülékek, vannak akik a jó öreg kotyogósra esküsznek, mert abban a legfinomabb a fekete nedű.

A kotyogós kávéfőző valóban remek találmány és a benne főtt kávénak tényleg egyedi, felismerhető az íze, ám sokan megfeledkeznek a tisztításáról. Hiába forr az aljában a víz, ha nem tisztítjuk vagy ha nem megfelelően mossuk el, akkor garantált a pocsék kávéélmény.

Sokan a kotyogósból főtt kávét szeretik a legjobban /Fotó: Shutterstock
Sokan a kotyogósból főtt kávét szeretik a legjobban /Fotó: Shutterstock

Hibák a kotyogós kávéfőző tisztítása során

Mosogatószert használsz

Az egyik legfontosabb tanács, hogy a kotyogóst ne mosd mosogatószerrel és még véletlenül se használj dörzsis szivacsot vagy súrolószert. Nemcsak felsérted vele a tartály falát, de a karcolásokban könnyen "beleragadnak" a mosogatószer maradványai, melyek rossz ízt kölcsönöznek a kávénak.

Berakod a mosogatógépbe

A mosogatógép csodás találmány, de vannak dolgok, amiket nem szabad mosni benne. Az egyik ilyen a kotyogós. Egyfelől előfordulhat, hogy a gép nem öblíti el megfelelően a kávéfőző tartályait és marad bennük vegyszer, másfelől a gépben használt só képes lehet kárt tenni a kotyogós anyagában, és beszürkíti, mattá teszi a színét.

Így tisztítsd a kotyogós kávéfőzőt /Fotó: Shutterstock
Így tisztítsd a kotyogós kávéfőzőt /Fotó: Shutterstock

Hogyan kell tisztítani a kotyogós kávéfőzőt?

A kotyogóst akkor kell elmosni, amikor már kihűlt. Érdemes a zaccot minden főzés után eltávolítani, ne hagyd benne a következő alkalomig. A kotyogós tisztításához elég a langyos, tiszta, folyó víz és az, ha alaposan átöblíted, esetleg az ujjaiddal óvatosan eltávolítod a makacs, odatapadt zaccot. A három részbe szedett kávéfőzőt (alsó és felső tartály, valamint a szűrő) a mosogatás után alaposan ki kell szárítani.

Ha esetleg vízköves vagy erősen szennyezett a kotyogós, akkor érdemes csak valami "szerhez" nyúlni. A Ripost szerint penész vagy vízkő esetén ecetes vagy szódabikarbónás vízbe kell áztatni a kávéfőző elemeit legalább 15 percig, majd utána alaposan átöblíteni langyos vízzel. Ezt követően érdemes egy-két kávé nélküli főzést indítani, hogy biztosan alaposan kitisztuljon a kotyogós és csak ezután használd ismét rendesen.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.