Leveskockák - házilag

MARHAHÚS ALAPLÉ
Hozzávalók:
2-2,5 kg darabolt marhacsont
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 zellerszár
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 ág kakukkfű
4-5 szál petrezselyem
2 teáskanál szemes bors
2 teáskanál só
Elkészítés: A sütőt forróra (220 fok) előmelegítjük. A marhacsontot egy nagyobb tepsibe tesszük, és a sütőben 20 percig sütjük. Hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt vörös- és póréhagymát, sárga- és fehérrépát, zellerszárat, a fokhagymát, és még 20 percig sütjük. Mindezt egy nagy lábosba vagy leveses fazékba tesszük (a tepsiben maradt fölösleges zsírt kiöntjük). A sült hozzávalókhoz adjuk a babérlevelet, a kakukkfűágat és a petrezselymet, a borsot, a sót. Ráöntünk 6 liter hideg vizet, felforraljuk, leszedjük róla a felszínre emelkedett habot. A hőt csökkentve lassú tűzön 3–4 órán át főzzük, ha kell, leszedjük róla a habot. Az alaplevet egy finom szűrőn át tálba szűrjük. A szilárd részeket gyengén megnyomkodjuk, hogy kijöjjön belőle az össze lé. A hűtőben hűtjük egy éjszakán át, majd a tetejéről leszedjük a zsírt, ezt kidobjuk. Kb. 3 liter lesz belőle.
CSIRKE ALAPLÉ
Hozzávalók:
2-2,5 kg csirkecsont
3 nagy szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 zellerszár
1 babérlevél
4-5 szál petrezselyem
1 ág kakukkfű
1 teáskanál fehér bors
2 teáskanál só
Elkészítés: Egy nagy lábosba vagy levesesfazékba tesszük a csirkecsontot, a tisztított és feldarabolt aprított sárga- és fehérrépát, vörös- és fokhagymát, zellerszárat, a babérlevelet, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a borsot és a sót. Ráöntünk 6 liter hideg vizet. Felforraljuk, a tetejéről leszedjük a habját. A hőt csökkentve lassú tűzön 2–3 órán át főzzük, ha kell, leszedjük a habját. Az alaplevet egy finom szűrőn átszűrjük, és a hűtőben hűtjük egy éjszakán át. A tetejéről leszedjük a zsírt, azt kidobjuk. Kb. 3,5 liter lesz belőle.
HAL ALAPLÉ
Hozzávalók:
2,5 kg-os hal
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
1 szál sárgarépa
1 zellerszár
6 szem bors
1 teáskanál só
1 babérlevél
1 citrom leve (vagy 1 dl fehérbor)
Elkészítés: A halnyesedék készítéséhez kidobjuk a szemet és a kopoltyút, aztán durvára aprítjuk szálkákat, fejeket és farkakat. Egy teáskanállal eltávolítjuk a halszemet a fejből, és az összes szálkát és nyesedéket 10 percre beletesszük egy tál sós hideg vízbe. Egy nagy lábosba vagy levesesfazékba tesszük az aprított halnyesedéket, a megtisztított és összeaprított vörös- és póréhagymát, sárgarépát és zellerszárat, a borsot, a sót, a babérlevelet és a citromlevét. Ráöntünk 2 liter hideg vizet. A keveréket felforraljuk, leszedjük róla a felszínére emelkedett habot. A hőt csökkentve lassú tűzön 20 percig főzzük, ha kell, leszedjük a habját. Egy finom szűrőn átszűrjük, és a hűtőbe tesszük hűlni. Kb. 1,5 liter lesz belőle.
LEFAGYASZTÁS
Az alaplevet lehűtjük, aztán egy mérőkancsót kibélelünk egy nejlonzacskóval, és egy merőkanállal annyit kanalazunk bele, amennyit meg akarunk fagyasztani. A zacskót kivesszük a kancsóból, felcímkézzük, biztonságosan lezárjuk, és a mélyhűtőbe tesszük. Ezt ismételjük, míg az összes alaplé elfogy. A jégkockakészítő vagy a tejfölöspohár is nagyon jó erre a célra. A fagyasztott leveskockák nejlonzacskóban tárolhatók.
ÍZESÍTÉS
Ezek alapreceptek, és természetesen saját ízlésünk szerint vehetünk el, adhatunk a leveshez más fűszereket, zöldségeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.