Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Praktikus

Martha Stewart útmutatója kerti partikhoz: 11 étel és ital, amit soha ne készíts a vendégeknek

A konyhaművészeti tudásáról híres Martha Stewart rendezvényszervező szakemberek segítségével írta össze útmutatóját a tökéletesen végződő kerti partihoz.

A jó időben egyre gyakrabban szervezzük a szabadba a családi, baráti összejöveteleket, amelyeken az evés-ivás az egyik központi szereplő. A nagy meleg miatt azonban nem mindegy, miket készítünk a vendégeknek. Hogy elkerüld a kellemetlenségeket, eláruljuk, mi az, amit semmiképp ne szolgálj fel.

A kerti partik menüje mindig fontos kérdés, eláruljuk, mik a kerülendő ételek és italok /Fotó: Shutterstock
A kerti partik menüje mindig fontos kérdés, eláruljuk, mik a kerülendő ételek és italok /Fotó: Shutterstock

1. Szusi

A Japán konyha itthon is kedvelt falatkáit jobb a hűvösebb időre tartogatni. A melegben az étel állaga és íze mellett a benne lévő hal vagy tenger gyümölcsei is gyorsan romlanak, így könnyen megbetegíthetik a vendégeket.

Ha ázsiai hangulatú partit szeretnénk tartani, készítsünk inkább zöldséges tekercseket.

2. Ceviche

A peruiak kedvenc halsalátája sem jó ötlet, hiszen a hőségben könnyen gyomorrontás lehet a vége a falatozásnak.

Ha mindenképpen valamilyen halétellel szeretnénk készülni, tálaljunk rákfélét vagy osztrigát, ezeket a külső kemény borításuk valamelyest megvédi a melegtől.

3. Oldalas vagy csirkeszárny

Elsőre jó ötletnek tűnhet egy zamatos BBQ-oldalas vagy mázas csirkeszárny felszolgálása, de ezek az ételek nem túl praktikusak. A szósszal könnyen összepiszkolhatják magukat a vendégek, nem beszélve a ragacsos kezekről, amik állandó törlést igényelnek majd. Ráadásul az elfogyasztott hús után maradó csontokról is gondoskodni kell.

Ezek helyett fűszeres pácban sütött csirkemellfalatokat vagy -szeleteket javasol a szakértő.

A halsaláta bár nagyon finom, nem jó a szabadban felszolgálni /Fotó: Shutterstock
A halsaláta bár nagyon finom, nem jó a szabadban felszolgálni /Fotó: Shutterstock

4. Bólé

A gyümölcsös koktél édes illatával vonzza a rovarokat, a szemtelenebbek akár bele is röpülhetnek az italba. Ennek ellenére készíthetünk valamilyen színes koktélt gyümölcsökkel, de mindenképpen jól zárható edényben tegyük.

Ha biztosra szeretnénk menni, a házi bólé helyett vehetünk előre bekevert koktélvariációkat is.

5. Tejtermékek

A tejalapú ételek hűtést igényelnek, aminek hiányában 1-2 órán belül ki kell dobni őket. Ezért hacsak nem áll rendelkezésre egy szabadtéri hűtőszekrény, jobb kerülni ezeket az alapanyagokat.

Ezért a joghurtos öntetek helyett citrusos-olívaolajos verziót válasszunk, édességként pedig inkább friss gyümölcsöket kínáljuk.

6. Tésztasaláta

Bár elsőre jó gondolatnak tűnhet, valójában rossz választás tésztasalátát kínálni egy kerti partin. Az ilyen ételek elfogyasztásához evőeszközök kellenek, így például egy állófogadáson nem lenne könnyű dolga a vendégeknek. A szósz és öntet miatt pedig „balesetveszélyes” is.

Előételként helyette készíthetünk sós falatkákat, például leveles tésztából.

Ha gyümölcsös bólét készítesz, azt mindenképpen lefedhető edényben tedd ki /Fotó: Shutterstock
Ha gyümölcsös bólét készítesz, azt mindenképpen lefedhető edényben tedd ki /Fotó: Shutterstock

7. Majonézalapú ételek

A majonéz egyik fő összetevője, a tojás nagyon könnyen romló alapanyag. Ezért a majonézalapú ételeket, salátákat jobb elkerülni a szabadtéri összejövetelek alkalmával.

Az ecetes vagy citrusos saláták jó alternatívát jelenthetnek helyette.

8. Nagy méretű tálak

Kézenfekvő ötletnek tűnhet, hogy nagy tálakon kínáljunk különböző ételeket, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót, de ez fordítva is elsülhet. A túl nagy mennyiség nem biztos, hogy időben elfogy, ráadásul a szabadban hagyott étel odavonzza a rovarokat, legyeket, így ezek távol tartásáról is gondoskodni kell.

A változatos fogások felszolgálása jó ötlet, de inkább kis adagokban, zárható vagy legalábbis lefedhető edényben készítsük ki ezeket.

9. Jégkrém és fagylalt

A desszert természetesen nem hiányozhat az összejövetelekről, de nem mindegy, milyet választunk. A nyári hőségben a hideg édesség esik a legjobban, de számolni kell azzal, hogy talán nem mindenki egy időben vágyik nyalánkságra. Márpedig a melegben a jégkrém és fagylalt gyorsan olvad, így a későn érkezők már nem örülhetnek annyira a hűsítő finomságnak.

Helyette készíthetünk például gyümölcsös pitéket, melyek tovább eltarthatók.

A fagylalt nem a legjobb desszert egy kerti partin, hiszen pillanatok alatt megolvad /Fotó: Shutetrstock
A fagylalt nem a legjobb desszert egy kerti partin, hiszen pillanatok alatt megolvad /Fotó: Shutetrstock

10. Rántott csirke

Nem akkora tragédia rántott ételeket felszolgálni egy kerti partin, de ha van rá mód, inkább kerüljük ezeket. Az olajban sütött panír miatt ugyanis nem könnyű szépen, balesetmentesen elfogyasztani, márpedig biztosan nem akarod, hogy foltos ruhával távozzanak a vendégek. A csontos húsoknál ráadásul a megmaradó csont elhelyezéséről is gondoskodni kell.

Készíthetünk helyette grillezett csirkemell- vagy csirkecombfilét, amit egyszerűbb elfogyasztani.

11. Csokoládé

Egy másik kézenfekvő desszertalternatíva különböző csokoládék kihelyezése a vendégváró asztalon, de sajnos nem jó ötlet. Az édesség ugyanis könnyen, gyorsan olvad, ezért egyrészt élvezhetetlen lesz, másrészt jól összepiszkolhatunk vele mindent.

Ha csokoládés finomsággal kényeztetnéd a vendégeket, készíthetsz például brownie-t.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.