A jó időben egyre gyakrabban szervezzük a szabadba a családi, baráti összejöveteleket, amelyeken az evés-ivás az egyik központi szereplő. A nagy meleg miatt azonban nem mindegy, miket készítünk a vendégeknek. Hogy elkerüld a kellemetlenségeket, eláruljuk, mi az, amit semmiképp ne szolgálj fel.
A Japán konyha itthon is kedvelt falatkáit jobb a hűvösebb időre tartogatni. A melegben az étel állaga és íze mellett a benne lévő hal vagy tenger gyümölcsei is gyorsan romlanak, így könnyen megbetegíthetik a vendégeket.
Ha ázsiai hangulatú partit szeretnénk tartani, készítsünk inkább zöldséges tekercseket.
A peruiak kedvenc halsalátája sem jó ötlet, hiszen a hőségben könnyen gyomorrontás lehet a vége a falatozásnak.
Ha mindenképpen valamilyen halétellel szeretnénk készülni, tálaljunk rákfélét vagy osztrigát, ezeket a külső kemény borításuk valamelyest megvédi a melegtől.
Elsőre jó ötletnek tűnhet egy zamatos BBQ-oldalas vagy mázas csirkeszárny felszolgálása, de ezek az ételek nem túl praktikusak. A szósszal könnyen összepiszkolhatják magukat a vendégek, nem beszélve a ragacsos kezekről, amik állandó törlést igényelnek majd. Ráadásul az elfogyasztott hús után maradó csontokról is gondoskodni kell.
Ezek helyett fűszeres pácban sütött csirkemellfalatokat vagy -szeleteket javasol a szakértő.
A gyümölcsös koktél édes illatával vonzza a rovarokat, a szemtelenebbek akár bele is röpülhetnek az italba. Ennek ellenére készíthetünk valamilyen színes koktélt gyümölcsökkel, de mindenképpen jól zárható edényben tegyük.
Ha biztosra szeretnénk menni, a házi bólé helyett vehetünk előre bekevert koktélvariációkat is.
A tejalapú ételek hűtést igényelnek, aminek hiányában 1-2 órán belül ki kell dobni őket. Ezért hacsak nem áll rendelkezésre egy szabadtéri hűtőszekrény, jobb kerülni ezeket az alapanyagokat.
Ezért a joghurtos öntetek helyett citrusos-olívaolajos verziót válasszunk, édességként pedig inkább friss gyümölcsöket kínáljuk.
Bár elsőre jó gondolatnak tűnhet, valójában rossz választás tésztasalátát kínálni egy kerti partin. Az ilyen ételek elfogyasztásához evőeszközök kellenek, így például egy állófogadáson nem lenne könnyű dolga a vendégeknek. A szósz és öntet miatt pedig „balesetveszélyes” is.
Előételként helyette készíthetünk sós falatkákat, például leveles tésztából.
A majonéz egyik fő összetevője, a tojás nagyon könnyen romló alapanyag. Ezért a majonézalapú ételeket, salátákat jobb elkerülni a szabadtéri összejövetelek alkalmával.
Az ecetes vagy citrusos saláták jó alternatívát jelenthetnek helyette.
Kézenfekvő ötletnek tűnhet, hogy nagy tálakon kínáljunk különböző ételeket, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót, de ez fordítva is elsülhet. A túl nagy mennyiség nem biztos, hogy időben elfogy, ráadásul a szabadban hagyott étel odavonzza a rovarokat, legyeket, így ezek távol tartásáról is gondoskodni kell.
A változatos fogások felszolgálása jó ötlet, de inkább kis adagokban, zárható vagy legalábbis lefedhető edényben készítsük ki ezeket.
A desszert természetesen nem hiányozhat az összejövetelekről, de nem mindegy, milyet választunk. A nyári hőségben a hideg édesség esik a legjobban, de számolni kell azzal, hogy talán nem mindenki egy időben vágyik nyalánkságra. Márpedig a melegben a jégkrém és fagylalt gyorsan olvad, így a későn érkezők már nem örülhetnek annyira a hűsítő finomságnak.
Helyette készíthetünk például gyümölcsös pitéket, melyek tovább eltarthatók.
Nem akkora tragédia rántott ételeket felszolgálni egy kerti partin, de ha van rá mód, inkább kerüljük ezeket. Az olajban sütött panír miatt ugyanis nem könnyű szépen, balesetmentesen elfogyasztani, márpedig biztosan nem akarod, hogy foltos ruhával távozzanak a vendégek. A csontos húsoknál ráadásul a megmaradó csont elhelyezéséről is gondoskodni kell.
Készíthetünk helyette grillezett csirkemell- vagy csirkecombfilét, amit egyszerűbb elfogyasztani.
Egy másik kézenfekvő desszertalternatíva különböző csokoládék kihelyezése a vendégváró asztalon, de sajnos nem jó ötlet. Az édesség ugyanis könnyen, gyorsan olvad, ezért egyrészt élvezhetetlen lesz, másrészt jól összepiszkolhatunk vele mindent.
Ha csokoládés finomsággal kényeztetnéd a vendégeket, készíthetsz például brownie-t.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.