Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Minestrone recept
Minestrone
Praktikus

5 zöldség és gyümölcs, amit most kell beszerezni a piacon

piac
Bőséges árukínálattal, friss zöldségekkel és ősszel érő zamatos gyümölcsökkel csábítják spájzolásra vásárlóikat a hazai piacok. Szemrevételeztük a felhozatalt!

Itt az ideje újra feltölteni az éléskamrák polcait a magyar kertek legfinomabb kincseivel. Ezzel nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de a nyár és az ősz üvegbe zárt ízeinek hála télen sem kell lemondanunk az egészséges és változatos táplálkozásról.

Szezonális termékeket magyar termelőktől vegyük (Fotó: Shutterstock)
Szezonális termékeket magyar termelőktől vegyük (Fotó: Shutterstock)


Idényzöldségek az egészségért

Fejes káposzta: a legjobb savanyítva

A káposzta egészséges és elérhető áron, bárki számára beszerezhető a magyar termelőktől. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, magas rosttartalmú zöldség dinsztelve jól passzol húsokhoz, halakhoz körteként, isteni savanyúságként eltéve, de ideális alapanyag a vegetáriánus ételeknek is. Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.

C-vitaminban és jó baktériumokban gazdag, fermentált csoda, dillérekért - ez a savanyú káposzta! (Fotó: Shutterstock)
C-vitaminban és jó baktériumokban gazdag, fermentált csoda, dillérekért - ez a savanyú káposzta! (Fotó: Shutterstock)


Uborka: frissen, roppanósan

A télire eltett kovászos uborka valóságos vitaminbomba, emellett enyhíti a puffadást és a székrekedést. Mivel természetes úton erjed, tartósítószert nem tartalmaz. Felbontása után remek szendvicsekhez, hideg tálakhoz, magában vagy levesnek, finom leve erősíti az immunrendszert, az üvegből kivett kaprot felhasználhatjuk kaporszósz készítéséhez.

Sütőtök: krémesen a legfinomabb

Az egyik legegészségesebb választás az őszi zöldségek közül. A magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rákbetegségek kialakulásának kockázatát is. Fogyaszthatjuk levesként, köretnek, főételekhez, isteni sütve, de lekvárnak is tökéletes. Ha azt szeretnénk, hogy eltett sütőtökünk igazán gazdag, édes és ízletes maradjon télen is, fontos, hogy a legérettebb darabokat válasszuk ki a piacon.

Friss gyümölcsök az édes ízekért

Birsalma, a kompótok királynője

Az egyik legjobb dolog, ami a birsalmával történhet, hogy befőtt lesz belőle, a másik, ha birsalmasajt. A jellegzetes őszi gyümölcs akár levesnek, sültek mellé mártásnak, de desszertnek is kiváló. A gyümölcs minden része aranyat ér, tele van vitaminnal, kiváló méregtelenítő és az emésztésünket is segíti. Egy pohár birsalmalé a gyulladást is gyógyítja, hűsíti a beleket, csillapítja a gyomorgörcsöket.

A birsalma minden része egészséges (Fotó: Mindmegette.hu)
A birsalma minden része egészséges (Fotó: Mindmegette.hu)

Szilva, a legkiválóbb lekvárnak!

A szilva az egyik legkülönlegesebb őszi csemege, ami kiváló C-vitamin-forrás, amely hatékony antioxidáns. Számtalan formában elkészíthető: tehetjük gyümölcssalátába, leve kiváló szomjoltó, ízesíthetjük vele reggelinket, de ínycsiklandozó levest és süteményt is készíthetünk belőle. Arra ügyeljünk, hogy a befőtt készítéséhez keményebb szilva kell, mint, amit a lekvárokhoz veszünk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.