Cicás gyümölcsrizs
Hozzávalók 10 adaghoz:
50 dkg rizs
6 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
80 dkg tetszőleges gyümölcs (vagy lecsepegtetett befőtt)
4 dl tejszín
A díszítéshez:
almaszeletek
eper
őszibarack befőtt
kivi
körte
Elkészítés: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, 6 dl forró vízben feltesszük főni, egy csipet sóval megszórjuk, és lefedjük. A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor a rizs beitta a vizet, ráöntjük a forró, cukros-vaníliás tejet, és letakarva nagyon óvatosan főzzük, időnként keverjük. Amikor már majdnem beitta a tejet, levesszük a tűzről, de a fedőt nem vesszük le még róla 20-30 percen át. Amikor megpuhult a rizs, kiborítjuk egy nagyobb tálba, hogy hűljön. Apróra vágjuk a gyümölcsöket. Ha befőtteket is használunk, keverhetünk a kihűlt rizsbe kevés befőttlevet, hogy szaftosabb legyen. Összekeverjük a rizst és a gyümölcsöket, ha szükséges, porcukorral még ízesíthetjük. A tejszínből kemény habot verünk, és lazán belekeverjük a gyümölcsös rizsbe. Rövid időre hűtőbe tesszük, majd tálkákba szedjük, díszítjük a félretett megmosott gyümölcsökkel, és tálaljuk.
Kókuszos sün
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
50 dkg darált keksz
3 dkg kakaópor
3 evőkanál porcukor
15 dkg baracklekvár
1-2 dl meggy- vagy barack lé
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg vágott mandula
6 szem cukrozott gyümölcs
Elkészítés: A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, a porcukorral, a lekvárral és annyi gyümölcslével, hogy jól összeálljon a tészta.
Az elkészült tésztából kis sünigolyókat formálunk, amiket meghempergetünk a reszelt kókuszban. A mandulát beleszurkáljuk a golyókba tüskéknek. A cukrozott gyümölcsből kis darabokat vágunk, és beillesztjük a szemeknek. Lehet a süni közepébe összevágott meggyet is tenni, hogy finomabb legyen.
Sonkás kishajó
Hozzávalók 8 darabhoz:
1 paprika
4 kis paradicsom
zászlónak színes paprika
4 kis kifli (vagy molnárka)
4 dkg vaj (vagy sajtkrém)
8 szelet sonka
16 szál ropi
4 szelet uborka
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A paprikát 8 karikákra, a paradicsomot félbe vágjuk. A színes paprikából kivágjuk a zászlókat. A kifliket kettévágjuk, megvajazzuk. A sonkaszeleteket egy-egy ropira húzzuk, és a kiflik közepébe szúrjuk. A maradék ropikat kettétörjük, és evezőként szúrjuk a péksüteménybe. A csónak elejére félbevágott paradicsomot, a hátuljára fél karika uborkát teszünk. Kormánykeréknek paprikakarikát illesztünk rá. Feltesszük a zászlókat, és tálaljuk.
Főtt tojásból egérke
Hozzávalók 12 darabhoz:
6 tojás
4 dkg vaj
1 evőkanál mustár
A díszítéshez:
1 kis fej saláta
6 piros retek
1 kis sárgarépa
5 szemes bors, összetörve
Elkészítés: A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, majd kettévágjuk. Kivesszük a sárgájukat, és azt átpasszírozzuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk. A retket, a répát megtisztítjuk, megmossuk, a retket vékony karikákra, a répát vékony, hosszú csíkokra vágjuk.
Habosra keverjük a vajat a mustárral, megsózzuk, és belekeverjük a tojássárgákat. Jól összedolgozzuk, és a krémet visszatöltjük a tojásba. A salátát tetszőlegesen daraboljuk, és elrendezzük egy tálon. Rátesszük a főtt töltött tojásokat a krémmel lefele. A retekkarikákból füleket, a répacsíkokból bajuszt készítünk. A retek kis gyökérrésze lesz a farkinca, az összetört borsból lesz az egér szeme és orra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.