Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Praktikus

Fogadjunk, hogy eddig te is rosszul takarítottad az olajsütőt - ez a helyes metódus!

Olajsütő, fritőz
Bár a hagyományos olajsütő helyett, egyre inkább a forró levegővel működő gépeknek van nagy divatja, a bő olajban sütött, ropogós hasábburgonyánál egyszerűn nincs jobb. Így aztán nem véletlen, hogy a legtöbb háztartásban még mindig megtalálható a fritőz, amit, ha el akarjuk kerülni a rosszulléteket, nem árt, ha rendszeresen és alaposan kitakarítunk, ám ezt 10-ből 9-en rosszul csinálják. Máris mondjuk, mi a helyes metódus!

Az olajsütő, bár a forró levegős fritőz kezdi egyre inkább kiszorítani a piacról, még mindig komoly népszerűségek örvend, hiszen a rántott ételeket ebben lehet a legegyenletesebben, a legropogósabbra sütni. Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a benne készült ételek ízét, érdemes megfelelően karbantartani. Ezek a legfontosabb lépések!

Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a benne készült ételek ízét, érdemes megfelelően karbantartani (Fotó: Shutterstock)
Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a benne készült ételek ízét, érdemes megfelelően karbantartani (Fotó: Shutterstock)


  1. Mindenképp várjuk meg, amíg a sütőben lévő olaj teljesen kihűl, mielőtt hozzáfogunk a tisztításnak! Ügyeljünk rá, hogy csak ezt követően szűrjük le az olajat! - írja a Borsonline.
  2. A tisztítás előtt húzzuk ki az olajsütőt a konnektorból és tekerjük be a kábeleket papírtörlővel, hogy megóvjuk őket a nedvességtől! Az eszközt semmiképp se merítsük vízbe, mert az könnyen kárt tehet benne!
  3. Miközben leszűrjük az olajat, figyeljünk rá, hogy ne maradjanak benne ételmaradékok, ezekben ugyanis könnyen elszaporodhatnak a baktériumok.
  4. A leszűrt olajat érdemes hűvös helyen tárolnunk és olyan edénybe öntenünk, ami jól záródik. Arra azonban figyeljünk, hogy amennyiben az olaj besötétedett, illetve sütés közben füstölni és habzani kezd, inkább ne használjuk fel újból!
  5. Vegyük ki a kosarat a sütőből és áztassuk be forró vízbe! Használjunk mosogatószert is és hagyjuk, hogy fellazuljanak az ételmaradékok. Így könnyen el tudjuk távolítani őket egy puha sörtéjű kefével. Ezután átöblíthetjük ecettel, végül vízzel is!
  6. Az olajsütő belsejét töröljük át egy papírtörlővel! Ezzel eltávolíthatjuk a készülékben maradt olajat és az eszköz falára ragadt ételmaradékokat. Ezek amellett, hogy nem higiénikusak, a későbbi sütések alkalmával az étel ízét is befolyásolhatják.
  7. Figyeljünk rá, hogy az olajsütő belsejének tisztításakor ne használjunk fém súrolóeszközöket, mert azok önnyedén kárt tehetnek a felületben.
  8. Az, hogy beépített vagy eltávolítható a szűrő, az olajsütő típusától függ. Amennyiben ki tudjuk venni, áztassuk be forró, mosogatószeres vízbe. Miután felpuhultak az ételmaradékok, takarítsuk le őket egy kefével.
  9. Érdemes a beáztatás után ecetes vízzel is átöblíteni a szűrőt, hogy a makacs szennyeződéseket és a rajta maradt mosogatószert is hatékonyan eltávolítsuk. Ezután öblítsük le tiszta vízzel is és töröljük szárazra!
  10. A készülék külső felületét minden sütés után érdemes megtisztítan: ezt egy papírtörlővel is megtehetjük, de szükség esetén a mosogatószeres szivacs is tökéletese megteszi.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.