Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Praktikus

Erre használd a panírozás után megmaradt felvert tojást és lisztet, igazi csoda születik belőle

Preparing,A,Pork,Chop,In,A,Home,Kitchen.,Ingredients,For
Fotó: Piotr Wytrazek / © Shutterstock
A rántott hús vagy zöldségek panírozása során mindig marad liszt, felvert tojás és zsemlemorzsa. Nagy tapasztalattal kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki tudja, pontosan mennyi húshoz mennyi panír kell majd. Ez azonban csak évek alatt, sok-sok gyakorlással jön meg, addig azonban mindig maradni fog valamennyi liszt, morzsa és felvert tojás is, amik a kukában végzik.

A rántott húst nagyon szeretjük, sőt igazából bármit szeretünk, amit ki lehet rántani, és mindent ki lehet rántani. Legyen szó rántott csirkemellről vagy csirkeszárnyról, tarjáról vagy karajról, karfiolról, gombáról, tökről, csirkemájról, rántott tejbegrízről vagy akár rántott hortobágyi húsos palacsintáról, mi magyarok egyiknek sem tudunk ellenállni. Szeretjük megenni, elkészíteni viszont már kevésbé. Nagy szaggal és sok kosszal jár a rántott hús panírozása és kisütése.

Chickpea,Fritters,With,Garlic,,Fresh,Herbs,,Spices,Served,With,Dipping
A panírozás során megmaradt lisztből, morzsából és tojásból remek zöldségtócsni készíthető
FOTÓ: AS FOODSTUDIO / SHUTTERSTOCK

Nemcsak a kosz vagy a szag az, ami sokakat visszatart a panírozástól, hanem az is, hogy nehéz, sőt talán lehetetlen pontosan kiszámolni, mennyi liszt, felvert tojás és zsemlemorzsa fog kelleni a bundázáshoz. Valamennyi sajnos mindig a kukában végzi, ugyanis jó szívvel senki sem szeretné vagy meri eltenni azt a lisztet, ami előzőleg nyers hússal érintkezett. Megoldás lehet a lefagyasztás, de sokaknak nincs fagyasztója, vagy nincs hely benne, vagy nem szeretnének ezzel bíbelődni.

Panírozás után megmaradt liszt, tojás és zsemlemorzsa felhasználása

Szüleink, nagyszüleink vagy épp a dédi szinte sosem pocsékolt és mindent az utolsó morzsáig elhasznált, ha el lehetett. Amikor rántott hús készült, és megmaradt egy kis liszt, tojás és zsemlemorzsa, biztos hogy készült a húsok mellett csalóka is. A lisztet, a zsemlemorzsát és a tojást összekeverték, fűszerezték sóval és borssal, esetleg petrezselyemmel vagy ételízesítővel és a forró olajba szaggatták egy kanál segítségével. A csalókát sokan sok néven ismerik, ám nem csak az egy egyetlen módja a panírmaradék felhasználásának!

Ha már úgyis forró az olaj, akkor készítsünk tócsnit! Lapcsánka leggyakrabban krumpliból készül, de remek tócsni készíthető cukkiniből, répából, céklából, káposztából és gombából is. Ha van otthon pár szem krumpli vagy egy-két darab cukkini, akkor reszeljük le, sózzuk be és hagyjuk állni, amíg levet nem enged. Ezután facsarjuk ki, majd keverjük össze a panírozás során megmaradt liszttel, tojással és zsemlemorzsával. A megmaradt liszt és morzsa mennyiségétől függően előfordulhat, hogy kellhet még bele liszt vagy morzsa, vagy tojás.

Az így kapott zöldséges masszához keverhetünk még aprított újhagymát, reszelt sárgarépát, vékony csíkokra vágott káposztát, fűszerezhetjük sóval, borssal és fokhagymaporral is. A masszát kisüthetjük bő, forró olajban, de olajjal lekent sütőpapíron, egy tepsiben is ropogósra süthetjük a zöldségtócsnit. Nemcsak finom, de maradékmentő fogás is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.