Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Praktikus

Erre használd a panírozás után megmaradt felvert tojást és lisztet, igazi csoda születik belőle

Preparing,A,Pork,Chop,In,A,Home,Kitchen.,Ingredients,For
Fotó: Piotr Wytrazek / © Shutterstock
A rántott hús vagy zöldségek panírozása során mindig marad liszt, felvert tojás és zsemlemorzsa. Nagy tapasztalattal kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki tudja, pontosan mennyi húshoz mennyi panír kell majd. Ez azonban csak évek alatt, sok-sok gyakorlással jön meg, addig azonban mindig maradni fog valamennyi liszt, morzsa és felvert tojás is, amik a kukában végzik.

A rántott húst nagyon szeretjük, sőt igazából bármit szeretünk, amit ki lehet rántani, és mindent ki lehet rántani. Legyen szó rántott csirkemellről vagy csirkeszárnyról, tarjáról vagy karajról, karfiolról, gombáról, tökről, csirkemájról, rántott tejbegrízről vagy akár rántott hortobágyi húsos palacsintáról, mi magyarok egyiknek sem tudunk ellenállni. Szeretjük megenni, elkészíteni viszont már kevésbé. Nagy szaggal és sok kosszal jár a rántott hús panírozása és kisütése.

Chickpea,Fritters,With,Garlic,,Fresh,Herbs,,Spices,Served,With,Dipping
A panírozás során megmaradt lisztből, morzsából és tojásból remek zöldségtócsni készíthető
FOTÓ: AS FOODSTUDIO / SHUTTERSTOCK

Nemcsak a kosz vagy a szag az, ami sokakat visszatart a panírozástól, hanem az is, hogy nehéz, sőt talán lehetetlen pontosan kiszámolni, mennyi liszt, felvert tojás és zsemlemorzsa fog kelleni a bundázáshoz. Valamennyi sajnos mindig a kukában végzi, ugyanis jó szívvel senki sem szeretné vagy meri eltenni azt a lisztet, ami előzőleg nyers hússal érintkezett. Megoldás lehet a lefagyasztás, de sokaknak nincs fagyasztója, vagy nincs hely benne, vagy nem szeretnének ezzel bíbelődni.

Panírozás után megmaradt liszt, tojás és zsemlemorzsa felhasználása

Szüleink, nagyszüleink vagy épp a dédi szinte sosem pocsékolt és mindent az utolsó morzsáig elhasznált, ha el lehetett. Amikor rántott hús készült, és megmaradt egy kis liszt, tojás és zsemlemorzsa, biztos hogy készült a húsok mellett csalóka is. A lisztet, a zsemlemorzsát és a tojást összekeverték, fűszerezték sóval és borssal, esetleg petrezselyemmel vagy ételízesítővel és a forró olajba szaggatták egy kanál segítségével. A csalókát sokan sok néven ismerik, ám nem csak az egy egyetlen módja a panírmaradék felhasználásának!

Ha már úgyis forró az olaj, akkor készítsünk tócsnit! Lapcsánka leggyakrabban krumpliból készül, de remek tócsni készíthető cukkiniből, répából, céklából, káposztából és gombából is. Ha van otthon pár szem krumpli vagy egy-két darab cukkini, akkor reszeljük le, sózzuk be és hagyjuk állni, amíg levet nem enged. Ezután facsarjuk ki, majd keverjük össze a panírozás során megmaradt liszttel, tojással és zsemlemorzsával. A megmaradt liszt és morzsa mennyiségétől függően előfordulhat, hogy kellhet még bele liszt vagy morzsa, vagy tojás.

Az így kapott zöldséges masszához keverhetünk még aprított újhagymát, reszelt sárgarépát, vékony csíkokra vágott káposztát, fűszerezhetjük sóval, borssal és fokhagymaporral is. A masszát kisüthetjük bő, forró olajban, de olajjal lekent sütőpapíron, egy tepsiben is ropogósra süthetjük a zöldségtócsnit. Nemcsak finom, de maradékmentő fogás is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.