A tojás számtalan, az egészség megőrzése szempontjából kulcsfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A tojásban található D-, A-, E- és többféle B-vitamin, folsav, pantoténsav, kalcium, vas, magnézium, cink, kálium, foszfor és nátrium, egyszóval igazi vitaminbomba. Dr. Légrády Péter belgyógyász szerint a tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása, mely ráadásul jó hatással működteti a gyomor- és bélrendszert, az emésztést és az anyagcserét.
A tojást sokféleképpen elkészíthetjük és számtalan étel alapja lehet. A legkézenfekvőbb, talán legegyszerűbb és legnépszerűbb felhasználási módja a rántotta, a tükörtojás és az, ha megfőzzük. A tojásból ezek mellett készülhet tojáskrém, lehet levesbetét, kerülhet fasírtba és rakott krumpliba is, nem beszélve arról, hogy szószok, sütemények és tészták elengedhetetlen része.
A főtt tojást elkészíthetjük lágyra, vagy igazán keményre is, attól függően, ki hogyan szereti. A főtt, karikára szelt kemény tojás kíváló szendvicsfeltét lehet a vajas kenyérre vagy cikkekre vágva kerülhet salátába is. A nizzai – vagy sokszor nicosiainak említett – tonhalsaláta elengedhetetlen része a negyedelt főtt tojás, de szinte bármilyen salátát tartalmassá tehet ez az alapanyag. Egy kis csavarral viszont új szintre emelhetjük a salátákat!
Nem nagy változtatás, de mégis teljesen más ízélményt ad majd, ha a salátánkba nem szeletelve vagy cikkekre vágva, hanem reszelve, vagy nagyon apróra vágva kerül bele a főtt tojás – írja a Daily Meal. Jobban elvegyül a zöldségekkel, salátalevelekkel, ezáltal az öntet és a fűszerek is könnyebben átjárják a tojást. A főtt, reszelt tojás rákerülhet akár a vajjal vagy humusszal megkent kenyérre, lehet szendvicsbetét vagy tojáskrémek alapja is.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.