Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A rozmaring remekül illik a különféle sültekhez, zöldséges ételekhez, de keverhetjük kenyértésztába, ízesíthetjük vele a desszerteket, fűszervajat, sőt még a gyümölcssalátát is. És bár egész évben frissen is rendelkezésünkre áll, azért nem árt tudni, hogy miként lehet tartósítani ezt a kedvelt, mediterrán fűszernövényt.

A szárítás az egyik legegyszerűbb módja a rozmaring tartósításának. Ehhez kössünk egy kisebb csokrot a rozmaringágakból, amit akasszunk fel egy sötét, jól szellőző helyre. A növény egy-két hét alatt teljesen megszárad. A törékeny leveleket morzsoljuk össze, és tároljuk légmentesen záródó fűszertartóban.

A legegyszerűbb tartósítás, ha megszárítjuk a rozmaringot / Fotó: Shutterstock
A legegyszerűbb tartósítás, ha megszárítjuk a rozmaringot / Fotó: Shutterstock

Gyorsabb megoldást jelent, ha sütőben szárítjuk meg a növényt: melegítsük elő a sütőt 35-40 fokra, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire az ágakat, és hagyjuk pár óráig száradni őket (közben időnként forgassuk át a rozmaringot).

Mehet a fagyasztóba is belőle

Az egyszerű megoldások közé tartozik a fagyasztás is, amelynek köszönhetően a rozmaring megőrzi színét, frissességét és persze jellegzetes aromáját is. A növény aprított leveleit akár jégkockatartóban is lefagyaszthatjuk.

Akár ízletes rozmaringolajat is készíthetünk / Fotó: Shutterstock
Akár ízletes rozmaringolajat is készíthetünk / Fotó: Shutterstock

Készítsünk fűszerolajat

Rozmaringos olajat is készíthetünk, amellyel szintén tartósítjuk a növényt. Ezt az aromás olajat felhasználhatjuk különféle salátákhoz vagy sültekhez. Az elkészítése rendkívül egyszerű: tegyük üvegbe a rozmaring ágakat és öntsünk rá annyi olajat, amennyi ellepi. Hűvös, sötét helyen hagyjuk állni két hétig, majd szűrjük le az olajat – akár benne is maradhat a növény. Ezután tároljuk hűtőszekrényben az olajat.

Egy tökéletes fűszersó

Különleges ízesítőt készíthetünk, ha tengeri sóval keverjük össze az apróra vágott rozmaringot. Tegyük a keveréket egy légmentesen záródó üvegedénybe és tároljuk sötét, hűvös helyen.

Forrás: Sokszínű vidék

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.