Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A rozmaring remekül illik a különféle sültekhez, zöldséges ételekhez, de keverhetjük kenyértésztába, ízesíthetjük vele a desszerteket, fűszervajat, sőt még a gyümölcssalátát is. És bár egész évben frissen is rendelkezésünkre áll, azért nem árt tudni, hogy miként lehet tartósítani ezt a kedvelt, mediterrán fűszernövényt.

A szárítás az egyik legegyszerűbb módja a rozmaring tartósításának. Ehhez kössünk egy kisebb csokrot a rozmaringágakból, amit akasszunk fel egy sötét, jól szellőző helyre. A növény egy-két hét alatt teljesen megszárad. A törékeny leveleket morzsoljuk össze, és tároljuk légmentesen záródó fűszertartóban.

A legegyszerűbb tartósítás, ha megszárítjuk a rozmaringot / Fotó: Shutterstock
A legegyszerűbb tartósítás, ha megszárítjuk a rozmaringot / Fotó: Shutterstock

Gyorsabb megoldást jelent, ha sütőben szárítjuk meg a növényt: melegítsük elő a sütőt 35-40 fokra, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire az ágakat, és hagyjuk pár óráig száradni őket (közben időnként forgassuk át a rozmaringot).

Mehet a fagyasztóba is belőle

Az egyszerű megoldások közé tartozik a fagyasztás is, amelynek köszönhetően a rozmaring megőrzi színét, frissességét és persze jellegzetes aromáját is. A növény aprított leveleit akár jégkockatartóban is lefagyaszthatjuk.

Akár ízletes rozmaringolajat is készíthetünk / Fotó: Shutterstock
Akár ízletes rozmaringolajat is készíthetünk / Fotó: Shutterstock

Készítsünk fűszerolajat

Rozmaringos olajat is készíthetünk, amellyel szintén tartósítjuk a növényt. Ezt az aromás olajat felhasználhatjuk különféle salátákhoz vagy sültekhez. Az elkészítése rendkívül egyszerű: tegyük üvegbe a rozmaring ágakat és öntsünk rá annyi olajat, amennyi ellepi. Hűvös, sötét helyen hagyjuk állni két hétig, majd szűrjük le az olajat – akár benne is maradhat a növény. Ezután tároljuk hűtőszekrényben az olajat.

Egy tökéletes fűszersó

Különleges ízesítőt készíthetünk, ha tengeri sóval keverjük össze az apróra vágott rozmaringot. Tegyük a keveréket egy légmentesen záródó üvegedénybe és tároljuk sötét, hűvös helyen.

Forrás: Sokszínű vidék

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.