Vadas marha
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kínai szezámmagos csirke
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
Farsangi szalagos fánk
Tárkonyos csirkeraguleves
Bár mindenki kívülről ismeri a Szilvás gombóc kezdetű klasszikus nótát, az elkészítésére már sokkal kevesebben vállalkoznak. A házilag alkotott gombócnál nem csak a szilva a lényeg, hanem az a csodálatos krumplis tészta is, aminek az elkészítését csak egyszer kell megtanulni, s máris megannyi étel alapja a kezünkben lesz.
A tészta

A krumplis tésztának csak egy-két apró titka van. Egyrészt a krumpli, ugyanis újkrumpliból szinte képtelenség elkészíteni, nem véletlen, hogy mire a barack érik, már a krumplik is megemberelik magukat és lehet velük dolgozni. Másrészt a krumplis tésztát nem szabad túl sok liszttel készíteni. Akármennyire ragadós a végeredmény, egy bizonyos mennyiség felett a liszt nem csak átmeneti segítséget nyújt, hanem betonná is változtatja a kifőtt tésztát.

Szilvás gombóc
Szilvás gombóc
A lényeg a gyorsaság

A krumplis tésztával gyorsan kell dolgozni. Ez bizony nem az a száraztészta típusú történet, ahol nyugodtan hagyhatjuk szikkadni/száradni a friss tésztát, itt gyorsnak kell lenni, amíg készül a tészta, addig már lobog is a víz. A krumplis tészta hamar megfő, az enyhén sós vízben főtt nudlik és gombócok pikk-pakk feljönnek a víz tetejére. Ilyenkor még egy-két percet hagyni kell főni (a méretétől függően), majd mehet a morzsába vagy épp a melegített vajba, zsiradékba, mártásba.

Egy tésztából sokféle étel

A tésztából ugyanis sokféle étel lehet. Készíthetünk belőle klasszikus, gyümölccsel töltött gombócot, megsodorhatjuk nudlinak, forgathatjuk mákba, dióba, prézlibe, vagy akár sós köretnek is szánhatjuk.

Suffnudli
Suffnudli

A köretnek készített nudli, az úgynevezett sufnudli titka csupán annyi, hogy a kifőtt tésztát alaposan le kell csepegtetni, majd kevés zsiradékba ropogósra sütni. A kívül kérges, belül puha tészta ellenállhatatlan köret és jó nedvszívó, így bármilyen ragu vagy mártás mellé kitűnő.

A vadas mellé készíthetünk krumpligombócot, amelyet a nudlihoz hasonlatosan szintén lepiríthatunk. A kisebb gombócok levesbetétnek is tökéletesek, húslevesekhez, ragulevesekhez, krémlevesekhez egyaránt érdemes kipróbálni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.