Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Bár mindenki kívülről ismeri a Szilvás gombóc kezdetű klasszikus nótát, az elkészítésére már sokkal kevesebben vállalkoznak. A házilag alkotott gombócnál nem csak a szilva a lényeg, hanem az a csodálatos krumplis tészta is, aminek az elkészítését csak egyszer kell megtanulni, s máris megannyi étel alapja a kezünkben lesz.
A tészta

A krumplis tésztának csak egy-két apró titka van. Egyrészt a krumpli, ugyanis újkrumpliból szinte képtelenség elkészíteni, nem véletlen, hogy mire a barack érik, már a krumplik is megemberelik magukat és lehet velük dolgozni. Másrészt a krumplis tésztát nem szabad túl sok liszttel készíteni. Akármennyire ragadós a végeredmény, egy bizonyos mennyiség felett a liszt nem csak átmeneti segítséget nyújt, hanem betonná is változtatja a kifőtt tésztát.

Szilvás gombóc
Szilvás gombóc
A lényeg a gyorsaság

A krumplis tésztával gyorsan kell dolgozni. Ez bizony nem az a száraztészta típusú történet, ahol nyugodtan hagyhatjuk szikkadni/száradni a friss tésztát, itt gyorsnak kell lenni, amíg készül a tészta, addig már lobog is a víz. A krumplis tészta hamar megfő, az enyhén sós vízben főtt nudlik és gombócok pikk-pakk feljönnek a víz tetejére. Ilyenkor még egy-két percet hagyni kell főni (a méretétől függően), majd mehet a morzsába vagy épp a melegített vajba, zsiradékba, mártásba.

Egy tésztából sokféle étel

A tésztából ugyanis sokféle étel lehet. Készíthetünk belőle klasszikus, gyümölccsel töltött gombócot, megsodorhatjuk nudlinak, forgathatjuk mákba, dióba, prézlibe, vagy akár sós köretnek is szánhatjuk.

Suffnudli
Suffnudli

A köretnek készített nudli, az úgynevezett sufnudli titka csupán annyi, hogy a kifőtt tésztát alaposan le kell csepegtetni, majd kevés zsiradékba ropogósra sütni. A kívül kérges, belül puha tészta ellenállhatatlan köret és jó nedvszívó, így bármilyen ragu vagy mártás mellé kitűnő.

A vadas mellé készíthetünk krumpligombócot, amelyet a nudlihoz hasonlatosan szintén lepiríthatunk. A kisebb gombócok levesbetétnek is tökéletesek, húslevesekhez, ragulevesekhez, krémlevesekhez egyaránt érdemes kipróbálni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.